"Humlebien" Pál, der elsker sit flag

16x9
Pál Joensen er bosat i Danmark men svømmer for Færøerne Foto: Polfoto

Det er virkelig en historie. Jeg synes, det er virkelig godt. Han elsker Færøerne, hans hjerte hører til på Færøerne, men han har også et stærkt bånd til Danmark, men hvis du siger til Pál, at han skal blive dansker, så vil han ikke gøre det. Det forstår jeg godt, han hjerte og sjæl er hos Færøerne.

Ordene kommer fra den danske landstræner i svømning. Selvom engelske Nick Juba blot har været i Danmark i et halvt år, har han lært historien. Historien om humlebien, som aldrig fik at vide, at den ikke kunne flyve. Sådan er det med Pál Joensen. Siger man navnet på Færøerne, kender alle humlebien. En 22-årig svømmer, der kan konkurrere med verdens bedste. Selv om træningsforholdene har været fordelene, og bassinet for kort.

Joensen har været halvandet år i Danmark og mærker forskellen på ikonstatus på Færøerne og en mere anonym tilværelse i Danmark. 

- Jeg er kommet med bedre resultater end de fleste færinger, og det er virkelig et lille samfund, så det at jeg kan være på lige plan med mange andre internationale gode svømmere, det er meget stort for færinger, det er de meget stolte af. Jeg er også meget stolt af det, men jeg mærker det ikke lige så godt, nu hvor jeg bor i Danmark, siger Pál Joensen til tv2.dk.

En færøsk "ghetto" minder ham dog altid om, hvor stor han er i Danmark.

- Men det er også fint, der er mange færinger i Danmark. Jeg bor på Amager, og der er mange færinger der. Øresunds Kollegiet er der 900 færinger, så det er sjovt. Alle kender mig uden tvivl, og mange hilser på mig. Så derude føles det ikke at være så langt væk hjemmefra, siger Pál Joensen.

Én ting er dog at vænne sig til et nyt træningsmiljø og en mere anonym tilværelse. Ikonet på Færøerne havde især svært ved at acceptere, at han under OL i 2012 skulle svømme under dansk flag.

- Det var lidt mærkeligt at svømme under dansk flag. Det føltes ikke som det samme, det var ikke samme måde, som det plejer til stævner, men alligevel har flytningen til Danmark givet mig mange fordele, så på den måde er jeg glad for, at jeg har gjort det. Selvfølgelig ville jeg hellere repræsentere Færøerne, siger Pál Joensen.

- Der er meget lille mulighed for det, det er en politisk afgørelse. Hvis det stod til mig, så var det færøsk flag.

Selvom det skulle blive til endnu et OL under dansk flag og derved uden at repræsentere sit elskede Færøerne, så planlægger han frem mod OL i 2016. For Danmark.

- Nu har jeg lagt alt til OL 2016. jeg fortsætter træningen på centreret, og jeg håber, at opstillingen bliver den samme. At træneren bliver og sådan noget. Jeg er også begyndt på universitet og tager det på forlænget tid, så der er tid til at træne også i OL-året, slutter han.

Pál Joensen er med ved DM i Gladsaxe, hvor han torsdag fik bronze på 400 meter fri, mens han blev dansk mester på 800 meter fri fredag.

tv2.dk til DM

  • DM på kortbane afholdes fra 14.-17. november i Gladsaxe
  • De danske svømmere skal forsøge at kvalificere sig til EM på hjemmebane i december.
  • Tv2.dk er til stede i Gladsaxe og følger de danske topsvømmere.