Tidligere Tour-stjerne dømt for doping

16x9
Michael Boogerd kørte sammen med Michael Rasmussen, som begge dopede sig på hollandske Rabobank. Foto: BAS CZERWINSKI / AP

Michael Boogerd har fået to års karantæne for dopingmisbrug. - Jeg synes, det er fint, at sagen får en afslutning, siger Michael Rasmussen.

Otte år efter Hollands største cykelstjerne, Michael Boogerd, stoppede sin karriere, er han blevet dømt for at have taget doping. Det meddeler den Internationale Cykelunion (UCI) i en pressemeddelelse. 

Michael Boogerd indrømmede sit dopingmisbrug på hollandsk TV for snart tre år siden, og siden da har forskellige instanser strides om, hvordan Boogerd skulle straffes. Afgørelsen er blevet, at Boogerd får to års karantæne, og han må derfor stoppe sit arbejde som sportsdirektør på det hollandsk cykelhold, Team Roompot. 

Boogerd siger i en pressemeddelelse, at han accepterer karantænen, fordi han erkender, at han dopede sig i sin aktive karriere. Alle hans resultater fra 2005-2007 er blevet slettet, men da han vandt sine største sejre tidligere, står de stadig ved magt. Det er forældelsefristen på otte år, der tæller.

Det var blandt andet Michael Rasmussens indrømmelse af doping, der fik Michael Boogerd til at erkende sit misbrug. Rasmussen og Boogerd kørte sammen på Rabobank, da Rasmussen blev trukket ud af Tour de France i 2007. Rasmussen har fortalt, at alle på Rabobank dopede sig, og at han tog bloddoping sammen med blandt andre Boogerd. 

Boogerd har fortalt, at han han kun dopede sig i forberedelserne. Han mener ikke, at det var organiseret på Rabobank, og han hævder, at han var alene om det.

Rasmussen undrer sig mest af alt over, at sagen har taget så lang tid.

- Jeg synes, det er fint, at sagen får en afslutning. Det har været mærkeligt at se på, at en mand, der for mere end to år siden tilstod doping på TV, ikke har fået sin straf, og så har han kunnet arbejde videre, siger Michael Rasmussen til TV 2 SPORT.

- Denis Menchov (Rabobank-rytter, red) og flere andre har også fået deres straf, så at Boogerd får sin straf er bare én mere, og det betyder ikke noget for mig personligt. Det handler mere om, at hele systemet bliver håndhævet, så der er ens regler for alle, siger Rasmussen. 

Boogerd har været med til at starte det hollandske hold Team Roompot, men i de næste to år må han ikke arbejde med sport, og kan derfor ikke være en del af holdet. Boogerd har ikke fået strafnedsættelse, fordi han ikke vil fortælle om andet end sit eget brug af forbudte medikamenter. 

Rasmussen er sikker på, at Boogerd - og mange andre - kunne fortælle meget mere om det organiserede dopingbrug på Rabobank, og hvis de havde gjort det tidligere, kunne det have været til gavn for Michael Rasmussen, da han stod alene med sin fortælling om holddoping på Rabobank i Tour de France 2007.

Rasmussen har siden kørt en sag mod Rabobank, hvor han krævede en stor erstatning, fordi han mente, at Rabobank kendte til doping, og at det var et vilkår på holdet. Derfor var det uberettiget, at Rabobank fyrede Rasmussen, mener han.

Rasmussen fik ikke, hvad han kom efter i sagen, men hvis Boogerd havde bakket Rasmussen op undervejs, var det måske faldet anderledes ud. 

- Jeg er sikker på, at han ville have rigtigt meget at fortælle, eftersom han har været på Rabobank i mange år. Hvis han havde gjort det for længe siden, havde det været til fordel for min sag, siger Michael Rasmussen.

Straffen til Boogerd kommer meget sent, og det har blandt andet fået Etixx-Quicksteps manager, Patrick Lefevre, til at ryste på holdet over straffen. Han mener, at UCI har større problemer end en pensioneret cykelrytter, som engang tog doping.