Medaljer, kuldegysninger og OL-ånd: 10 øjeblikke fra Rio du vil huske

Næsten tre ugers olympiske lege i Rio er nået til sin ende. Vi ser tilbage på nogle af de største øjeblikke undervejs.

OL i Brasilien har underholdt med mange danske medaljer og store øjeblikke, mens også atleter fra andre lande har gjort sig bemærket på den ene eller anden måde.

Herunder har vi samlet redaktionens bud på de 10 mest mindeværdige øjeblikke. Listen skal ikke læses som en top 10, men som en samling af dét, vi vil huske OL 2016 for.

Nederst kan du sætte din stemme på det, du selv synes har været OL's mest mindeværdige øjeblik.

Øjeblikke vi vil huske OL for

Pernille Blume vinder guld

Ingen havde regnet med 22-årige Pernille Blume, der viste sig at være ganske suveræn i svømmernes racerdisciplin 50 meter fri. Hun satte hurtigste tid af alle og vandt Danmarks første svømmeguld til OL i 68 år.
Det var i sig selv mindeværdigt, men særligt reaktionen fra Blume og hendes mor ramte noget i de fleste.

Fiji vinder guld og synger

Hårene rejste sig, da Fijis rugbyhold vandt nationens første OL-guld og fejrede det med en smuk fællessang i armene på hinanden.

Mægtige Usain Bolt

Endnu engang viste Jamaicas atletikløber Usain Bolt sig som verdens hurtigste mand ved OL. Han er den første atlet, der vinder guld i både 100 meter, 200 meter og 4 x 100 meter ved tre olympiske lege i træk.
Fra stjernen selv lyder det, at Rio var hans sidste OL.

Sara Slott vinder sølv

Sara Slott Petersen løb som den første danske kvindelige løber nogensinde med i en OL-finale, og så endte det endda med en sølvmedalje. Det var den første danske atletikmedalje siden 2004.

Løbere hjælper hinanden

5000 meter-løberne Nikki Hamblin og Abbey D’Agostino udviser den olympiske ånd, da de hjælper hinanden med at gennemføre, efter de begge er væltet. De to havde aldrig før mødt hinanden.
Den Olympiske Komite trådte ind i sagen og valgte at lade begge løbere deltage i den efterfølgende finale trods håbløse sluttider efter uheldet.
 

Debutanten Simone Biles

Hun er bare 19 år gammel og OL-debutant. Men allerede nu betegnes hun som den bedste gymnast. Nogensinde.
Ved sit første OL i Rio vandt hun fem medaljer i redskabsgymnastik: Fire af guld og en enkelt bronze. Vi kommer helt sikkert til at se hende som en stjerne fremover.

Første medalje til håndboldherrerne

Der skulle et regulært overtidsdrama til mod Polen i semifinalen, før håndboldherrerne kunne sikre sig den første OL-håndboldmedalje for mændene nogensinde.
Den dramatiske kamp mod Polen vil helt sikkert kunne huskes mange år frem.

Legenden Michael Phelps

Svømmeren Michael Phelps har skrevet sig selv i historiebøgerne som en levende legende. I Rio vandt han sin 23. OL-guldmedalje ud af i alt 28 OL-medaljer.
Han er dermed den atlet i OL-historien, der har vundet flest individuelle medaljer.
Den 31-årige amerikanske stjerne har meldt ud, at det har været hans sidste olympiade.

Jakob Fulgsangs overraskelse

Det blev noget overraskende cykelrytteren Jakob Fuglsang, der vandt Danmarks første medalje ved OL i Rio. Den var af sølv og blev hentet i landevejsløbet.
Det var utvivlsomt Fuglsangs største bedrift i karrieren og vil stå som noget stort mange år frem.
 

Grønt svømmevand

Foruden alle de lykkelige øjeblikke, vil OL også blive husket for særligt én fadæse: Vandet i svømmebassinet blev grønt.
Farveskiftet blev undervejs undskyldt med alger, kemikalier eller "for mange svømmere i vandet", mens den endelig årsag aldrig blev fastlagt. Arrangørerne endte i hvert fald med at skifte de 3,73 millioner liter vand i bassinet efter flere dages problemer.
Afstemning

 Herunder kan du se overblikket over alle de danske medlajer ved OL

Danske OL-medaljer i Rio