Dansk EM-debutants fysik efterlader ekspert målløs

Anne Cecilie de La Cour er den hurtigste på 30 meter i Primo Tours Ligaen. Lektor Kurt Jensen er især imponeret over hendes fysiske profil og power.

Anne Cecilie de La Cour fra København Håndbold satte sit aftryk, da SportsLab i november var rundt og teste samtlige trupper i Primo Tours Ligaen.

Hun præsterede nemlig at løbe 30 meter på 4,066 sekunder. Det var ret overlegen, hvis man kigger på det næstbedste resultat på 4,242 sekunder, som Viborgs Line Uno løb. 

- Jeg har jo kendt mine tidligere testresultater, så jeg vidste godt, at jeg skulle være i den hurtige ende. Men jeg troede ikke, at jeg ville være den hurtigste, det må jeg sige. Men det er da fedt, siger hun.

Det bekræfter det syn, som vi havde på hende inden i dag, nemlig at hun er utrolig powerfuld.

Kurt Jensen, Studielektor på Institut for Idræt og Biomekanoik på SDU

Og hendes tid imponerer da også Studielektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, Kurt Jensen.

- Hun ligger lige over de 4 sekunder på 30 meter, og det er altså noget af det bedste, man har set håndboldmæssigt.

SportsLab har efterfølgende haft hende til tests i laboratoriet, hvor Kurt Jensen har haft fornøjelsen af at teste den 23-årige bagspiller. Måske han kan finde hemmeligheden bag hendes hurtige fødder. 

Hun viser sit fuldboldspotentiale

Anne Cecilie de La Cour har jo vist, at hun er lynhurtig på 30 meter. Derfor vil Kurt Jensen med hjælp fra sin videnskabelige assistent, Rasmus Jensen, teste hende på andre parametre, som kan være med til at gøre os klogere på, hvorfor hun er så hurtig.

- Hun har vist i 30 meter-testen, at hun har power. Så er spørgsmålet jo bare, om hun kan overføre den hurtighed til andre bevægelser, hvilket klart vil være en fordel, siger Kurt Jensen.  

Lodrette hop med og uden vægtstang er første del på dagens program for bagspilleren, der netop er fyldt 23 år. Hun hopper 38,3 cm. uden vægtstang og 22,3 med vægtstang, hvor der er en halv kropsvægt på.

Ved det lodrette hop må deres ikke tages tilløb eller trækkes med armene.
Ved det lodrette hop må deres ikke tages tilløb eller trækkes med armene. Foto: TV 2 SPORT

Og allerede fra start bliver Kurt Jensen og hans makker imponeret.

- Hun lavede nogle rigtig, rigtig flotte hop i dag. Især hopper hun rigtig godt med vægtstangen, og det tyder på, at hun har en tilpas muskelmasse, siger han.   

Vægtstangen, som Anne Cecilie de La Cour hopper med, vejer halvdelen af hendes kropsvægt.
Vægtstangen, som Anne Cecilie de La Cour hopper med, vejer halvdelen af hendes kropsvægt. Foto: TV 2 SPORT

Efterfølgende skal AC, som hun bliver kaldt, testes i noget af det, som hun praktiserer allermest på håndboldbanen. Nemlig hvor højt hun kan hoppe med tilløb og armtræk.

- Her viser du til fuldblodspotentiale, udbryder Kurt Jensen promte.

Anne Cecilie de La Cour hopper 61 cm. over gulvet og får en maksimal rækkehøjde på 299 cm, hvilket bekræfter synet, som lektoren havde på hende før testen i dag, nemlig at hun er utrolig powerfuld. 

- Hendes afsæt og hop kan sammelignes med niveauet blandt elitevolleykvinder, siger Kurt Jensen.

Her trækker Anne Cecilie de La Cour med armene og tager inden hoppet tilløb på et par skridt.
Her trækker Anne Cecilie de La Cour med armene og tager inden hoppet tilløb på et par skridt. Foto: TV 2 SPORT

Selv er hun også godt tilfreds med resultaterne i hoppetestsene og vil bruge den konstruktivt senere hen.

- Det er fedt at få nogle tal på, hvor man ligger, så man hele tiden kan sørge for at vedligeholde og gerne ligge på, og det er jo nemmere, når man har nogle konkrete tests at gå ud fra ud fra, siger hun.

Dagens store overraskelse

- Jeg er slet ikke vant til at sidde på en cykel, sådan siger AC, da hun sætter sig op på test-cyklen for at varme op inden sprinttesten.

Det er langt mere håndbold- og styrketræning, der bliver praktiseret til dagligt i København Håndbold, og derfor er hun også spændt på, hvordan hun klarer testen, hvor hun skal give sig fuldt ud i seks sekunder - på cykel.

Hvis man sammenligner med kvindelige cykelryttere, så ligger hun jo på højde med dem, faktisk helt på topniveau med dem.

Kurt Jensen, Studielektor på Institut for Idræt og Biomekanoik på SDU

Rasmus Jensen står ved computeren og tæller ned. Anne Cecilie de La Cour giver den fuld gas, og efter seks sekunder sidder hun og hiver efter vejret.

Kurt Jensen kvitterer med et ”Wow”, da han ser resultatet af watt-testen på cykelcomputeren.

- Jeg er meget, meget overrasket over hendes cykeltest. Jeg havde ikke forventet, at hun ville præstere så godt. 1118 watt i gennemsnit over 6 sekunder, det er en rigtig høj værdi,” understreger Kurt Jensen, der har testet alverdens eliteudøvere, studerende og motionister i tiden løb.   

Anne Cecilie de La Cour gav den max gas i seks sekunder på cyklen.
Anne Cecilie de La Cour gav den max gas i seks sekunder på cyklen. Foto: TV 2 SPORT

Også testpersonen selv er ret godt tilfreds med udviklingen af cykeltesten.

- Det er fedt, at jeg har noget power i benene. Det overrasker mig lidt, hvor god jeg var i cykeltesten. Det var sjovt at få at vide og se, at der altså er noget power i mine ben, siger hun med smil på læben.

Og ifølge lektoren er det altså ikke noget, man ser hver dag, det som AC netop har udrettet på cyklen.

- Hvis man sammenligner med kvindelige cykelryttere, så ligger hun jo på højde med dem, faktisk helt på topniveau med dem. Så det var lidt overraskende må jeg sige, siger test-master Kurt Jensen.

- Det er altså dagens store overraskelse, at hun er så powerfuld, også på cykel. Der er et eller andet power i de ben, som hun kan bruge ikke bare til at sprinte, men også mange andre ting, siger han.  

Hun har en imponerende fysisk profil

Kurt Jensen har med sine tests fået bevist, at Anne Cecilie de La Cour kan andet end blot at løbe rigtig hurtigt, hvilket, han understreger, er en stor fordel.

- Hendes fysiske profil imponerer mig. Hun er meget all round, og hun har heller ikke været skadet, og det tyder på, at hun er en meget robust pige, der kan tåle noget. Hun har en meget flot profil i forhold til, hvad man kunne forvente, siger han.

De udmeldinger overrasker testpersonen em smule.

- Det kommer lidt bag på mig, at Kurt synes, det er så ’mærkeligt’, at jeg både har power og udholdenhed, siger hun.

For at sætte ACs resultater i kontekst, fortæller Kurt Jensen, at hvis man sammenligner håndboldspilleren med de idrætsstuderende, som han tester til dagligt og som er i en glimrende form, så ligger hun generelt 50-70 % højere end dem i testresultaterne, men det kommer egentlig ikke bag på ham.

- Det hele hænger rigtig godt sammen. Hun havde nogle fantastisk smukke afviklinger i sine hop, det var virkelig flot, og så rammer hun stort set samme niveau hver gang. Det er meget flot, siger han.

Anne Cecilie de La Cours hold, København Håndbold, scorer højt i alle tests. Bliv herunder klogere på samtlige truppers gennemsnitsresultater og bedste spillere.

Få overblikket: Hvor god er din yndlingsklub i forhold til de andre i ligaen?