70 procent af de norske OL-medaljer er vundet på astmamedicin, afslører dokumentar

16x9
En lang række norske og svenske OL-medaljer er vundet med hjælp fra astmamedicin. Atleterne på dette billede har ikke nødvendigvis taget astmamedicin. Foto: KAI PFAFFENBACH / Scanpix Denmark

Ifølge det svenske medie SVT er over halvdelen af de norske og svenske OL-medaljer siden 1992 blevet vundet med hjælp fra astmamedicin.

Der skal igen kæmpes om guld, sølv og bronze, når de olympiske vinterlege i sydkoreanske Pyeongchang tager sin begyndelse fredag.

Men kort inden kampen om OL-medaljer igen går ind, ruller en sag om massiv brug af astmamedicin hos de norske og svenske vinteratleter fra 1992 til 2014.

I tv-programmet 'Uppdrag Granskning' på svenske SVT lyder det nemlig, at hele 70 procent af de norske OL-medaljer siden 1992 er vundet af atleter, der bruger astmamedicin, mens godt halvdelen af de svenske medaljer er kommet i land med hjælp fra astmamedicin. Det svarer til 42 norske medaljer og 9 svenske.

Det er ikke ulovligt at gøre brug af astmamedicin, der er et godkendt præparat af WADA (Verdens Antidoping Organisation, red.). Men grænseværdien på 1600 mikrogram per døgn af stoffet Salbutamol er alt for høj, ifølge en dansk professor.

- Grænsen er latterligt høj. Hvis man er så syg, at man har brug for de doser, så kan man ikke kæmpe med om guldmedaljer i skikonkurrencer, fortæller Vibeke Backer, der også fungerer som ekspert hos WADA, ifølge TV 2 Norge.

Men ifølge WADA, så er der ikke nok videnskabeligt grundlag til at sætte grænseværdien længere ned.

- Vi må være meget forsigtige, og WADA skal være eftertænksomme. Der er ikke nødvendigvis nok til at ændre reglerne. De skal først ændres, når der er information nok til at gøre det, fortæller videnskabschef i WADA Olivier Rabin til SVT.

Marcus Hellner er én af de svenske atleter, der har vundet OL-medaljer og bruger astmamedicin. Her er han under OL i 2014.
Marcus Hellner er én af de svenske atleter, der har vundet OL-medaljer og bruger astmamedicin. Her er han under OL i 2014. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Scanpix Denmark

Lægen fra det svenske skilandshold vil ikke fortælle, hvor mange svenske skiløbere der bruger astmamedicin.

Han vil dog gerne forsvare, hvorfor der er markant flere astmatilfælde blandt langrendsløbere end hos den almindelige befolkning.

- De har trænet i lang tid og har været udsat for en højere belastning på deres luftveje, hvilket sandsynligvis er en stærkt medvirkende faktor til, at langrendsløberne udvikler astma, fortæller Per Andersson til SVT og understreger, at Sverige ikke giver astmamedicin, der er tæt på WADA's grænseværdi.

- På det svenske skilandshold har vi en grænseværdi, der ligger betydeligt under de højeste tilladte værdier for en udøver, uanset om det gælder træning eller konkurrence.

Blandt de svenske udøvere, som bruger astmamedicin godkendt af WADA, er kendte navne som Anna Haag, Johan Olsson og Marcus Hellner, der alle har vundet OL-medaljer.

Sådan ser medaljerne ud ved vinter-OL 2018.
Sådan ser medaljerne ud ved vinter-OL 2018. Foto: Lee Jin-man / Scanpix

6000 doser medicin: - Vi har intet at skjule

Fredag tændes den olympiske ild så igen, når sydkoreanske Pyeongchang er værter ved Vinter OL.

Og her har den norske delegation offentliggjort, at de tager hele 6000 doser af astmamedicin med til Korea og deres 109 atleter i jagten på flere medaljer.

Det er 55 doser per atlet, men det er ikke nødvendigvis alle doserne, der skal bruges, fortæller chefen for det norske lægeteam.

- Vi har hele tiden været åbne omkring, hvad vi har med. Det gælder alt fra ost til medicin. Vi har ingenting at skjule. Vi håber, at alle holder sig friske, og så tager vi selvfølgelig det meste medicin med hjem igen. Ingen friske atleter skal have behandling, fortæller chefen for det norske lægeteam, Mona Kjeldberg, ifølge TV 2 Norge.

- Vi har lært, at det er vigtigt at have det medicin med, som vi er trygge omkring. Vi har valgt at tage alt det med, vi kan komme til at få brug for.

Norge topper alle tiders medaljestatistik fra Vinter OL, hvor de har snuppet 329 medaljer gennem tiderne. Sverige indtager med 144 medaljer syvendepladsen, mens Danmark med en enkelt medalje tilbage fra 1998 er placeret på en 43. plads.

Vinter OL åbner fredag den 9. februar og løber frem til den 25. februar.