Amerikansk fanebærer blev fundet ved møntkast

16x9
Erin Hamlin skal bære den amerikanske fane under fredagens åbningsceremoni. Foto: VALDA KALNINA / Ritzau Scanpix

I USA stemmer otte forbund på deres foretrukne fanebærer. I år endte afstemningen uafgjort.

Fredag ved middagstid vil millioner af øjne være rettet mod Erin Hamlin, den amerikanske fanebærer ved den olympiske åbningsceremoni i Pyeongchang.

Det er et ærefuldt hverv, som hun dog har fået ved lidt af et tilfælde.

Beslutningen om at lade Hamlin bære fanen er nemlig truffet efter noget så simpelt som et møntkast, skriver CNN, der betegner situationen som ’OL’s første kontrovers’.

I USA bliver fanebæreren fundet i en afstemning blandt de otte vintersportsforbund, der dækker over følgende sportsgrene: Skiskydning, bobslæde og skeleton, curling, kunstskøjteløb, ishockey, kælk, ski og snowboarding samt speedskating.

Afstemningen inden OL i Pyeongchang endte helt lige, idet både Erin Hamlin og den femdobbelte olympiske deltager i speedskating Shani Davis fik fire stemmer.

- Jeg er amerikaner, og da jeg vandt 1000 meteren i 2010 blev jeg den første amerikaner, der vandt den disciplin to år i træk. På skammelig vis valgte Team USA at kaste en mønt for at bestemme, hvem der skulle bære fanen i 2018. Intet problem. Jeg kan vente indtil år 2022, skriver Shani Davis på Twitter.

Shani Davis har i alt vundet fire olympiske medaljer. Han vandt som nævnt guld på 1000 meteren i både 2006 og 2010, mens det også blev til sølv på 1500 meterdistancen samme år.

Erin Hamlin er knap så forgyldt i olympisk sammenhæng. Kælkeren vandt bronze ved OL i Sochi for fire år siden, hvor hun blev den første amerikanske atlet, der vandt en OL-medalje i single-kælk.

Hun er den fjerde kælker, der skal bære det amerikanske flag under en OL-åbningsceremoni.

- At komme med på det olympiske hold er fantastisk – og at komme med fire gange vinde en bronzemedalje er meget mere, ned jeg kunne have håbet på. At jeg nu bliver udnævnt som fanebærer tager det hele til et helt nyt niveau, siger hun til Team USA’s hjemmeside.

Den danske fanebærer blive speedskateren Elena Møller Rigas.