Norge har lovlig 'vidunderdoping' med til OL - WADA vil forbyde det

16x9
Norge har taget 'vidunderdoping' med til vinter-OL. Foto: MICHELE LIMINA / Ritzau Scanpix

Norge har taget stoffer med til OL, som tidligere cykelryttere kalder 'vidunderdoping', og WADA vil have gjort forbudt.

Den norske OL-delegation offentliggjorde i denne uge, hvad de har medbragt i kufferterne til vinter-OL.

Det gælder alt fra madvarer til medicin og lægemidler. Særligt medicinen og lægemidlerne er der nu kommet stort fokus på.

Udover 6000 doser astmamedicin, har nordmændende også medbragt flere præstationsfremmende midler til Pyeongchang i jagten på OL-medaljer.

På listen over medbragte medikamenter finder man nemlig stoffer som Kenacort og Betamethason.

Både Kenacort og Betamethason er lovlige i konkurrence, hvis man har fået tildelt en dispensation, en såkaldt TUE. Også selvom Det Internationale Antidoping Agentur, WADA, arbejder hårdt på at få gjort stofferne helt ulovlige.

- Det er vidunderdoping, hvis man vil fremme sin præstation, fortæller den tidligere cykelrytter Michael Rasmussen, ifølge TV 2 Norge, om stofferne, han selv har prøvet.

Og den danske ex-cykelrytter er ikke den eneste, der taler positivt om stofferne effekt.

- Det er et meget kraftfuldt middel. De tre gange, jeg tog det, var jeg tynd og i god form. Men jeg mistede ikke min power, som ellers hyppigt sker, når en rytter bliver tyndere, har den tidligere cykelrytter og dopingsynder David Millar tidligere udtalt til New York Times

- Jeg så ud som en maskine. Muskelfibrene var synlige, og man kunne se mine blodårer over hele kroppen. Kenacort var dog et stof man tog, og så var der synlige forandringer bare tre dage efter.

- Ikke overraskende, Norge har taget det med

David Millar og Michael Rasmussen står ikke alene med at have brugt stofferne. Også i Lance Armstrongs aflagte dopingprøver har man fundet stofferne.   

Og det kommer ikke bag på Michael Rasmussen, at Norge har valgt at tage stofferne med i kufferten til Sydkorea.

- Jeg er ikke overrasket. Der kan være mange gode grunde til at bruge og misbruge stærk medicin som Kenacort og Betamethason. Begge er meget brugt som præstationsfremmende midler i cykling og i andre sportsgrene, vil jeg tro, lyder det fra Michael Rasmussen.

Men selvom Norge har taget stofferne med til Pyeongchang, så er det ikke alle de norske atleter, der bruger det, fortæller chefen for den norske lægestab.

- Det er mediciner, vi har til rådighed i vores beredskab. Og generelt bruges der meget lidt af denne type medicin blandt vores udøvere, forklarer Mona Kjeldsberg til TV 2 Norge.