​17-årig OL-guldvinders far kvittede jobbet for at hjælpe sin datter

16x9
Tirsdag blev Chloe Kim den yngste kvindelige snowboarder nogensinde til at lande et back-to-back 1080 graders spin Foto: LOIC VENANCE / Ritzau Scanpix

For knap 10 år siden sagde Chloe Kims far sit job op. Tirsdag vandt den amerikanske snowboarder en guldmedalje ved vinter-OL.

Curlingforældre. Et fænomen, der har været diskuteret vidt og bredt. I dag er det nok de færreste forældre, der kan sige sig fri for at forkæle ungerne nu og da.

På samme måde er det de færreste, der har sagt jobbet op for at følge ens barn til sport. Det er ikke desto mindre tilfældet for OL-guldvinder Chloe Kims far, den sydkoreanskfødte Jong Jin Kim, der flyttede til USA i 1982.

- Min far har ofret så meget for mig, sagde snowboardstjernen Chloe Kim til NBC tirsdag.

Den 17-årige amerikaner har snowboardet, siden hendes far for 13 år siden opfordrede hende til at starte. 

Få år senere stod det klart, at Chloes talent var noget udover det sædvanlige.

Det fik Jin Jong til at opsige sin ingeniørstilling for at kunne køre sin datter til træning i Mammoth Mountain.

En køretur på seks timer fra hjemmet i Torrance, Californien.

Jeg kørte for min familie. Jeg er så taknemmelig for alt, hvad de har gjort

Chloe Kim, snowboarder

Tirsdag vandt hun sin første OL-medalje og blev dermed den yngste kvindelige snowboarder nogensinde, der har præsteret det.

- Jeg kørte for min familie. Jeg er så taknemmelig for alt, hvad de har gjort, sagde hun efterfølgende til de fremmødte journalister.

Jin Jong vandt alles hjerter

Snowboardstjernen måtte dele opmærksomheden med familien, da hun indtog halfpipen. De var nemlig mødt talstærkt op i Phoenix Snow Park i den sydkoreanske værtsby, Pyeongchang.

Særligt far Jing Jong tog rampelyset. Han var mødt op med et stort hvidt skilt med teksten "Go Chloe! <3", og da han krammede sin datter efter hendes sidste gennemløb, sagde han ifølge CNN ordene "American Dream".

Da Jin Jong i 1982 skiftede Sydkorea ud med USA, var det med intet andet end 800 dollars i kontanter på lommen. Han var mildest talt stolt, da han udtalte sig til den amerikanske tv-station efter krammet.

- Jeg er glad. Al stress er væk. Jeg er far til en olympisk guldvinder. Det er de færreste, der får lov til at føle det, jeg gør lige nu, sagde han.

Fik over 100.000 nye følgere

Jin Jongs datter stillede sig ikke tilfreds med OL-guldet alene. Mellem sine gennemløb tweetede hun, at hun var vred og sulten, fordi hun ikke havde spist hele sin sandwich om morgenen.

Vreden brugte hun produktivt. Hendes sidste gennemløb resulterede i en score på imponerende 98,25 ud af 100.

Imens Chloe Kim skiftevis roterede i luften over halfpipen og tweetede, eksploderede antallet af følgere på snowboarderens Twitter-profil. Ifølge Twitter Data fik hun over 100.000 nye følgere. Inden første gennemløb var tallet 15.000.

Blandt verdens bedste som 13-årig

Allerede ved vinter-OL for fire år siden var Chloe Kim blandt verdens bedste snowboardere. Alderen spændte imidlertid ben for den unge amerikaner, der dengang var to år for ung til at deltage ved legene i Sotji.

Jeg havde ikke været i stand til at håndtere presset. Følelsesmæssigt var jeg slet ikke klar

Chloe Kim, snowboarder

Selvom flere eksperter dengang spåede hende gode medaljechancer, var Chloe glad for ikke at have deltaget, da NBC spurgte hende sidste år.

- Jeg havde ikke været i stand til at håndtere presset. Følelsesmæssigt var jeg slet ikke klar, sagde hun dengang og fortsatte:

- Der er simpelthen så stor forskel på at være 13 og 17. Altså, hvad lavede jeg, da jeg var 13? Fik mine negle ordnet og deltog i to eller tre konkurrencer om året. Jeg har det som om, meget har ændret sig. Nu har jeg ligesom været igennem det hele. Så jeg tror, at jeg er bedre rustet nu.

Som 14-årig vandt hun X Games for første gang, og siden har hun ikke set sig tilbage. Chloe Kim har vundet fire af de sidste fem X Games og er i en alder af 17 år udråbt som en ny legende af adskillige medier. I skrivende stund har hun knap 250.000 følgere på Twitter.