Lå kollapset på jorden i flere minutter - kommentator undskyldte over for seerne

16x9
Skotlands Callum Hawkins lå flere minutter på jorden, før han fik lægehjælp. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Langdistanceløberen Callum Hawkins kollapsede kort før målstregen i maratonløbet ved Commonwealth Games. Den langsomme lægehjælp kritiseres nu.

25-årige Callum Hawkins havde guldet i sigte under maratonløbet ved den store sportsbegivenhed Commonwealth Games, der afholdes hvert fjerde år og har deltagelse af Storbritannien og de tidligere britiske kolonier. I år blev det afholdt ved Gold Coast i Australien.

Med omkring to kilometer til målstregen begyndte benene midlertidig at vakle under ham, så den skotske løber flere gange skubbede fra på barrieren for at holde sig løbende i 30 graders varme.

Til sidst kollapsede han dog for fødderne af en række tilskuere ude i siden af vejen. Her lå han i flere minutter, inden den første samarit kom frem. Imens stod tilskuerne og kiggede på, mens flere også fandt deres telefoner frem for at dokumentere Hawkins' kollaps.

Lå alene i flere minutter

Hele situationen fik BBC's sportskommentator Steve Cram til at reagere kraftigt under kommenteringen.

- Jeg er virkelig bekymret for hans helbred. Han har slået hovedet mod barrieren. Jeg er ked af, hvis du ser det her derhjemme. Det er virkelig foruroligende. Han kommer til at gøre skade på sig selv, og der er ingen hjælp i nærheden.

- Vi burde have mere opmærksomhed omkring lægehjælp. Denne her fyr er virkelig i nød, og nogen må tilse ham nu for at få en tilstand på hans helbred. Hvor i alverden er hjælpen? De kan ikke bare vente ved målstregen, nåede Cram blandt andet at sige i de over to minutter, hvor Callum Hawkins ikke modtog nogen form for hjælp.

Derefter kom første samarit frem til stedet, mens kommentatoren slog fast, at det var en skændsel. I første omgang stod kvinden dog blot ved siden af Hawkins, mens hun først efter noget tid tog affære.

Den senere vinder, Michael Shelley, løb forbi, mens Hawkins stadig lå på jorden og afventede lægehjælp.
Den senere vinder, Michael Shelley, løb forbi, mens Hawkins stadig lå på jorden og afventede lægehjælp. Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Ifølge engelske BBC skyldtes den manglede lægehjælp i starten, at Hawkins i første omgang frygtede, han ville blive diskvalificeret, hvis han modtog hjælp.

Herefter blev Callum Hawkins lagt i en ambulance og kørt væk fra stedet.

- Callum er blevet kørt på hospitalet, hvor han skal gennemgå et yderligere lægetjek, som er en standard procedure efter et kollaps. Vi er glade for at kunne fortælle, at han sidder op og snakker med sin far og 'Team Scotlands' lægestab, lød det i et statement fra den skotske delegation.

Arrangørerne forklarer sig

Arrangørerne uddybede efterfølgende den langsomme lægehjælp og forklarede, at der stod samaritter klar for hver 500 meter i de afsluttende kilometer, ligesom der var radiokommunikation imellem dem. Og så bekræftede han det, som BBC skrev omkring den afventende lægehjælp.

- I konkurrence er der meget strikte regler omkring lægehjælp, hvor man kan blive diskvalificeret. Efter Callum Hawkins kollapsede på broen, udførste vores medicinske stab behandling, da atleten ønskede det, fortalte chefen fra løbsarrangøren, Mark Peters.

Australske Mike Shelley vandt løbet i tiden 2 timer, 16 minutter og 46 sekunder, mens Ugandas Munyo Solomon Mutai blev nummer to. Skotten Robbie Simpson tog sig af bronzemedaljen.