Dansker gennemførte trods hjernerystelse og fik VM-sølv

16x9
VM bød på flere medaljer for Maja Alm, men desværre også en hjernerystelse. Foto: TV 2

Den danske orienteringsløber forsvarede sit VM-sølv på den lange distance, selvom hun fik hjernerystelse undervejs.

Guld, sølv og bronze.

Ved VM i orienteringsløb løb Maja Alm sig til medaljer af alle slags, men under langdistanceløbet lørdag var uheldet ude.

- Jeg løb nedad bakke, mens jeg var i gang med at læse kort. Der var et træ, hvorfra der hang en gren lige i øjenhøjde, så jeg blev fuldstændig knockoutet og røg i jorden, fortæller Alm, der ikke slap uskadt fra hændelsen.

- Jeg har desværre fået hjernerystelse, så det er lidt træls og en irriterende afslutning på VM. Jeg tror ikke, det er den værste hjernerystelse, men jeg kan mærke, at jeg får det dårligt, hvis jeg kører for meget i bil, eller hvis der er for lyst.

Ondt i hovedet eller ej, Maja Alm løb videre og lykkedes med at forsvare sit VM-sølv fra sidste års mesterskab.

- Jeg havde nok ikke vundet alligevel, for jeg lavede en fejl allerede i starten, der kostede mig over et minut. Chancen var der da, men med den forberedelse jeg har haft, hvor jeg har været skadet, er jeg virkelig, virkelig godt tilfreds med en sølvmedalje.

Udover sølvet på langdistance vandt Alm bronze med det danske stafethold, mens det for fjerde år i træk blev til VM-guld på sprintdistancen.

Karriereskifte under opsejling

Trods titlen som firedobbelt verdensmester på sprintdistancen skal vi forvente at se Maja Alm i endnu et forsvar ved næste års VM. Den danske orienteringsløber har nemlig planer om at skifte sportsgren.

- Jeg kan mærke, at det har været lidt forkrampet frem mod VM at få formen til at sidde, så jeg har haft muligheden for at genvinde guldet. Jeg synes, det er blevet sværere og sværere, forklarer verdensmesteren, der nu vil kaste sig over 3000 meter forhindringsløb og 5000 meter løb på atletikscenen.

- Det bliver en anden udfordring at løbe atletik. Jeg fandt ud af sidste år, da jeg stillede op til en atletikkonkurrence, at der er mange flere mentale og taktiske aspekter i det. Man skal virkelig tage beslutninger på et splitsekund, om man skal gå med eller ej, når de andre rykker. Det er meget mere end bare at løbe, og det motiverer mig.

Alms skifte skal ses i lyset af et stort ønske om at komme med til Tokyo i 2020, hvor orienteringsløb ikke er på programmet.

- Det, der trækker klart mest lige nu, er OL og især på 5000 meter-distancen, hvor jeg vil prøve at blive hurtigere og se, hvad det kan blive til. Det er virkelig rart at have et stort mål, som jeg ikke er sikker på at nå, selvom jeg gør alt, hvad jeg kan. Jeg kan bare mærke, at det giver mig noget helt andet. Det handler om at give det et skud og vide, at nu har jeg gjort det.

Inden da er målet et godt resultat ved VM i Cross Country, der næste år finder sted i naturen omkring og på taget af Moesgaard Museum.