Dansk guldvinder lånte protese til konkurrent midt i finalen

16x9
Daniel Wagner er vant til at fejre sine sejre med manér. Foto: Peter Cziborra / Scanpix Denmark

Daniel Wagner vandt EM-guld i længdespring, hvor han undervejs havde overskud til at låne sin reserve-protese ud til en af konkurrenterne.

Den danske para-stjerne Daniel Wagner var overlegen, da han tirsdag satte konkurrenterne på plads og vandt EM-guld i længdespring med ny personlig rekord i form af et spring på 6,72 meter.

Faktisk var overskuddet undervejs så stort, at danskeren havde plads til en flot gestus, da den britiske konkurrent Luke Sinnott løb ind i problemer.

Konkurrentens protese delaminerede midt i EM-finalen, hvilket vil sige, at fibrene inde i kulfiberfoden splintrede. Derfor virkede den ikke mere, men så stod danskeren klar til at give en hjælpende fod.

- Det var selvfølgelig super ærgerligt for ham, men jeg havde en ekstra fod i min taske som en reservefod, hvis der skulle gå noget galt, eller det ikke føltes rigtigt. Tilfældigvis var det præcis den samme fod i forhold til designet med højden, fortalte Daniel Wagner selv efter finalen.

Foden var en smule blødere, end briten er vant til at løbe, men den var god nok til, at Luke Sinnott kunne fortsætte i konkurrencen.

- Jeg tænkte, jeg måtte vise noget godt sportsmanship, og så kunne han få lov til at låne min protese, så han i det mindste kunne springe videre. Jeg er glad for, jeg kunne hjælpe.

Luke Sinnott har, ligesom danske Daniel Wagner, også gjort sig i 100-meterløbet.
Luke Sinnott har, ligesom danske Daniel Wagner, også gjort sig i 100-meterløbet. Foto: Geoff Robins / Scanpix Denmark

- Vi er en lille familie, og det gælder om at støtte op om hinanden. Man kan også sige, han var langt fra mig, men for mig betyder det også noget, han får en god konkurrence ud af det og kommer hjem med en god følelse. I stedet for han ærgrer sig og må vente to år endnu, uddyber Daniel Wagner.

Mens danskeren sprang 6,72 meter, kun fem centimeter fra verdensrekorden, måtte Sinnott se sine 5,54 meter række til en fjerdeplads. Briten fortæller dog til TV 2 SPORT, at han er glad for at få hjælp, og han godt vidste, at det nok var et spørgsmål om tid, da hans nye fødder til protesen ikke var ankommet i tide til mesterskabet.

- Vi er konkurrenter, men også venner, så vi kan ikke lide at se hinanden fejle, hvis vi kan undgå det. Vi vil alle sammen gerne give publikummet en god oplevelse, og fejl på udstyret er desværre en risiko i vores branche. Det er ikke første gang, Daniel og jeg har hjulpet hinanden, og det er rart at vide, vi kan glemme konkurrencen i de momenter, siger Luke Sinnott.

For Wagner betød det også meget at vise, at det netop omkring udstyret er paraatleter ikke bange for at hjælpe hinanden, selvom de konkurrerer om de ypperste medaljer.

- Vi guider hinanden, men det er ikke så tit, vi låner udstyret ud til hinanden. Det kan man gøre efter konkurrencen, men når jeg nu havde en protese i overskud, og min egen kørte helt fint, så kunne jeg ikke se nogen grund til ikke at gøre det. Det reddede ligesom hans konkurrence, slog den danske EM-guldvinder fast.

Luke Sinnott mistede begge sine ben, da han i 2010 var udsendt til Afghanistan. Danske Daniel Wagner har stadig sit venstre ben, mens han mistede sit højre ben efter gymnastikopvisning i 2008. Herunder kan du læse historien om Wagner, der trodsede lægernes dom: