Danmarks nye badmintonkomet giver intet for Janteloven

Anders Antonsen hader janteloven og konforme interviews. Han siger, hvad der falder ham ind. Inspirationen får han fra UFC-kæmperen Conor McGregor.

Den kvindelige badmintonkonferencier bryder ud i et grin. Det var næppe dét interview, hun havde forventet.

Hun er overrasket. Hun har lige stukket mikrofonen frem til en turneringssejrende dansker, der bryder alle rettesnore for interviewskik ved at slå klo i hendes mikrofon, vende sig med siden til hende og levere et styks citérbar fremtidsprofeti.

- Jeg er den næste.

Anders Antonsen på 19 år stempler ind i folks bevidsthed. Søndag kunne han juble over sin første store turneringssejr ved Scottish Open. Citatet blev leveret på spørgsmålet om, hvorvidt han er den næste danske verdensstjerne i herresingle.

- Hun lægger lidt op til det. Hun lagde nærmest citatet i munden på mig. Jeg greb bare chancen og sagde det, der faldt mig ind, siger Anders Antonsen.

TV 2 SPORT møder Danmarks mest selvtillidsfulde badmintonspiller på en café i yderkanten af København. Aarhusdrengen Antonsen flyttede til hovedstaden, så han kunne være tættere på landsholdet centraliseret i Brøndby.

Han har præcis det ego, der skal til for at nå langt.

Jim Laugesen, badmintonekspert, TV 2 SPORT

Blå bog: Anders Antonsen

Født:
27. april 1997 (19 år)

Højde:
183 cm

Hånd:
Højre

Placering på verdensranglisten:
Nummer 29 (før Scottish Open)

Klub:
Aarhus Badmintonklub

Udvalgte resultater:
Vinder, Scottish Open 2016
Vinder, XXIX Spanish International 2016
Vinder, Austrian Open 2016
Vinder, Swedish Masters 2016
Semifinale, Bitburger Open 2016
Kvartfinale, Denmark Open 2016

Et opgør med det forudsigelige

Han bestiller pasta med tigerrejer og skyller søndagens triumf i Scottish Open ned med hyldeblomstsaft.

Søndag stod han i stråleglans, modtog pokalen som vinder af karrierens hidtil største triumf og leverede en mindeværdig oneliner foran salens tiljublende publikum.

Tirsdag i gråvejr byder på tøjvask i lejligheden. Senere klubkamp mod Solrød i Badmintonligaen.

Hver dag byder på en kamp mod det konforme, det skolede, det præfabrikerede og korrekte.

Derfor gad han ikke svare som de fleste andre, da han plukkede mikrofonen fra den skotske turneringskonferencier den søndag i Glasgow. Badmintonstjernerne er simpelthen for kedelige og forudsigelige, mener han.

- Man har jo hørt den samme sang om og om igen. Man kender hvert et ord, inden interviewet bliver lavet. Jeg gider simpelthen ikke være så kedelig at høre på. Jeg siger de ting, der falder mig ind. Så kommer der en udtalelse som den der (”jeg er den næste”, red.) i ny og næ, siger Anders Antonsen.

Hans personlighed står i skarp kontrast til de etablerede badmintonstjerner. Anders Antonsen slænger sig i lænestolen på caféen. Det ene ben over armlænet iført kasket og joggingtøj. Som en panter, der slapper af i et træ. Han ordinerer en stikpille til landsholdsmakkere.

- Jeg synes jo, at typer som Viktor Axelsen og Hans Kristian Vittinghus er for kedelige. Det er for forudsigeligt med dem, siger Anders Antonsen, men understreger dog, at har et fint venskab med både Vittinghus og Axelsen.

Anders Antonsen hentede sin hidtil største triumf med sejren i Scottish Open i søndags.
Anders Antonsen hentede sin hidtil største triumf med sejren i Scottish Open i søndags. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Det helt rette ego

Inspirationen henter han fra en anden sportsgren. Han ser op til den ekstravagante Ultimate Fighting Championship-kæmper Conor McGregor, der blandt andet er kendt for sine evner som ’trash talker’.

- Jeg synes, han er fed. Han taler altid lige ud af posen, siger Anders Antonsen.

Sammenligningen med den irske slagsbror er ikke helt gal.

- Man kan sige, han er badmintons svar på Conor McGregor. Der er aldrig nogen, der har stillet sig op på den måde og sagt, som han gjorde ved Scottish Open. Han har snakket snakken, nu skal han bevise det i virkeligheden, siger TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

Jeg hader Janteloven. Jeg hader den så meget, og jeg har hadet den hele mit liv

Anders Antonsen

Anders Antonsens store forcer ligger i mentale spil. Han er god til at slå modstandere, der fysisk og teknisk er bedre end ham, fordi han aldrig lader sig kue, lyder vurderingen fra badmintoneksperten, der spår ham en stor fremtid.

- Han har præcis det ego, der skal til for at nå langt. Han er et kæmpe talent, som har alle muligheder for at gå hele vejen, siger Jim Laugesen.

Også landsholdskollegaerne hæfter sig ved den jyske gavflabs selvsikre ukuelighed.

- Anders er meget talentfuld. Jeg er ikke i tvivl om, at han kommer til at være blandt de bedste spillere i verden på et tidspunkt. Han er en ung gut med meget selvtillid, og han er meget inspireret af Conor McGregor. Han er altid en lille smule smart i en fart, siger badmintonspiller Hans Kristian Vittinghus med et smil.

Landstræner Kenneth Jonassen gav følgende vurdering af Anders Antonsen under Denmark Open i oktober.

Landstræner: Antonsen hører absolut til i toppen

En udstrakt langefinger til Janteloven

Anders Antonsen udstråler en udansk uforsigtighed. Umiddelbare svar uden de store hensyn til den etablerede opfattelse af, hvordan en atlet i en såkaldt gentlemansport bør agere. Han sparker til normen med sine selvtillidsskrål. Og det har han gjort hele sit liv.

- Jeg hader Janteloven. Jeg hader den så meget, og jeg har hadet den hele mit liv. Selv da jeg som lille dreng rendte rundt i Aarhus, sagde jeg, jeg ville blive verdens bedste, siger Anders Antonsen.

- Man får altid at vide, at man skal være realistisk, og jeg hader det. Nogle folk siger, at det er arrogant. Men det forstår jeg ikke. Jeg siger, jeg vil være den bedste, fordi jeg vil være den bedste, og jeg tror på, jeg kan blive det. Hvad er det arrogante i det?, spørger han retorisk.

Han er blot 19 år gammel. Han stryger med al sandsynlighed ind i verdensranglistens top 25 i denne uge.

Spørgsmålet er, om han er god nok til at nå hele vejen til toppen. I tvivl er han ikke.

- Det har jeg bevist mange gange i løbet af de seneste år. Mine resultater bliver bedre og bedre, og jeg kan mærke, jeg bliver en bedre spiller. Jeg tror 100 procent på, at det kan lade sig gøre, siger han.

Han kigger ned i sin tallerken med tigerrejer og pasta. Asien møder Europa på et stykke porcelæn i Valby.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at det ikke kommer til at ske.