Kjærsfeldt ramt af mentalt sammenbrud: - Jeg kæmper med at komme tilbage

16x9
Line Kjærsfeldt er stadig et stykke fra de bedste i verden i damesingle, men hun tror på, hun nok skal komme derop en dag. Foto: Das Büro for DIF og Team Danmark

Hun er det tætteste, Danmark kommer på at have en damesingle i verdenstoppen, men Line Kjærsfeldt mangler det sidste og ikke mindst troen på sig selv.

I et hjørne af Barclaycard Arena i Birmingham sidder 22-årige Line Kjærsfeldt. Et stort, mørkt gardin afskærmer området til de fire badmintonbaner, hvor verdens bedste badmintonspillere folder sig ud.

Det er kun dag to i den prestigefyldte turnering All England, men danskeren er allerede slået ud i første runde af en stor turnering. Igen. Verdensmesteren Carolina Marin var for stor en mundfuld, ligesom resten af verdenstoppen har været det i en lang periode for Kjærsfeldt.

Jeg kæmper med at komme tilbage fra et lille breakdown

Line Kjærsfeldt

- Lige for tiden synes jeg ikke, det er gået så godt. I hvert fald ikke som jeg havde håbet. Men jeg ved, jeg har nogle gode ting, som kan drille de bedste i verden. Jeg håber bare på, der kommer en dag, hvor jeg får mit gennembrud, og det er mig, der tager sejrene fra nogle af top 10-spillerne.

- Jeg mangler lidt den sejr, som måske giver det sidste skub. Som gør man tror 120 % på det. Men lige for tiden kæmper jeg med at komme tilbage fra et lille breakdown, jeg synes, jeg har haft. Jeg har kæmpet med at finde mig selv inde på banen, indleder Line Kjærsfeldt.

Kæmper med selvtilliden

På den anden side af det mørke tæppe har flere danske damesingler strålet før hende og stået øverst på podiet. I gamle dage var Lene Køppen blandt de store navne, mens både Camilla Martin og Tine Baun har vundet All England i det nye årtusinde.

Tine Baun sluttede sin internationale karriere med at vinde All England i 2013.
Tine Baun sluttede sin internationale karriere med at vinde All England i 2013. Foto: BEN STANSALL / Scanpix Denmark

Martin og Baun er de to seneste danske damesingler, der toppede verdensranglisten, mens de var på deres højeste. En verdensrangliste, som Line Kjærsfeldt lige nu ligger nummer 26 på, mens en 20. plads tilbage i november er hendes hidtil bedste placering.

Hvis man nu ser på for eksempel Anders Antonsen. Sådan en selvtillid har jeg aldrig haft. Det tror jeg heller aldrig, jeg får.

Line Kjærsfeldt

I en lang periode har Kjærsfeldt dog kæmpet med meget mere end bare spillet på banen. For det omtalte breakdown trækker tråde til det mentale spil, hvor det også har været en kamp at få 'hovedet med inde på banen'.

- Jeg arbejder også med det derhjemme med Jakob (Hansen, red.), der er vores sportspsykolog. For jeg ved godt, hvad jeg skal inde på banen, og hvilke redskaber jeg kan bruge for at få helt styr på mig selv. Det er bare nogle gange det med at få det gjort, når man står i det, der kan være rigtig, rigtig svært.

- Jeg tror bare, jeg oftest har lidt svært ved at tro på mig selv, og at jeg egentlig godt kan. Det er noget, jeg skal arbejde på, at jeg skal lade være med at føle mig så usikker. For jeg har jo spillet til at kunne nå til toppen, og det tror jeg også på. Det er bare med at få det fundet 100 % frem.

Men når man ikke altid har været typen, der er gået med næsen i sky og været storsnudet, så er det ikke bare lige sådan at ændre på det.

- Hvis man nu ser på for eksempel Anders Antonsen. Sådan en selvtillid har jeg aldrig haft. Det tror jeg heller aldrig, jeg får. Der er man bare forskellige personer alle sammen. Jeg har måske altid været meget ydmyg, trukket mig lidt tilbage og ikke været den, der råber op omkring, at ”jeg er så god”. Der er jeg måske bare lidt mere tilbageholden, og det gør nok også bare, at jeg bliver en lille smule usikker.

Anders Antonsen har stor selvtillid, efter han vandt Scottish Open.

Den 22-årige aarhusianer fremhæver selv en kvartfinale tilbage i november i China Open som det største resultat hidtil i karrieren. Hun er også to gange dansk mester i damesingle, men hvis man vil skabe et navn og skrive sig ind blandt de største, så er det de internationale resultater, der tæller.

Arven efter Camilla Martin og Tine Baun

Siden Tine Baun stoppede karrieren i 2013 har Line Kjærsfeldt i en lang periode ligget som Danmarks bedste damesingle. På den bekostning har tilskuere, kommentatorer og eksperter næsten hver gang haft øjnene rettet mod hende, når det kommer til resultater i damesingle.

Føler du et ekstra pres i den forstand?

- Ikke som sådan..., starter Kjærsfeldt lavmælt sit svar og tøver så.

- Jeg vil selvfølgelig gerne gøre det godt… Jo, jeg synes da også, det er ærgerligt, jeg ikke lige har leveret et rigtig godt resultat, hvor man tænker ”wow”. Men Tine toppede for eksempel også først, da hun var 27-28 år. Der er fire-fem år til endnu, så det er med at tro på, at det man gør hjemme i træningen, det nok skal give resultater på et tidspunkt.

Du har Tine og Camilla før dig. Hvordan er det at komme efter to så resultatmæssige succesfulde kvinder?

- Der har ligget nogen imellem Tine og os, som der er nu, men de er enten blevet skadet eller stoppet. Det er selvfølgelig mega ærgerligt, at der ikke lige har været en, som også kunne vise vejen for os. Men det er jo ikke vores skyld, der ikke har været nogen imellem, og det gør bare, at presset på os er lidt større, fordi der ikke er nogen i damesingle, og man altid kun snakker om de fire andre kategorier. Men jeg synes bare, at man skal give os lidt tid, så skal vi nok komme.

Det arbejder Kjærsfeldt med til træning

- Der er meget med sikkerhed. Det med at stole på det er okay at være fifty-fifty i forhold til offensiv og defensiv. Jeg vil gerne have offensiven, men det er okay at ligge under og ligesom få den rytme og det flow ind i benarbejdet og spillet. Og selvfølgelig også fysikken. Det er rigtig hårdt at spille damesingle, og der skal bare bygges på. Man skal have lidt af hele pakken, hvis man vil nå til tops.

- Jeg synes allerede nu, at vi ligger fire-fem stykker i top 40-50 stykker, og det tror jeg aldrig, der har været før. Så hvis vi måske kan komme op og være fire i top 20 eller bare få to i top 10, så vil det jo være et kæmpe resultat, for der har jo altid kun været én, som har været fremme. Det skal nok komme, bare giv os lidt tid, slår hun igen fast.

Mixed double-titler frister ikke endnu

I 2012 startede Badminton Danmark et damesingleprojekt, hvor Line Kjærsfeldt var en af i alt seks spillere, der blev satset stort på. Et projekt, der, ifølge Kjærsfeldt selv, var med til at give hende et stort ryk spillemæssigt. Nu er hun dog den eneste tilbageværende sammen med Natalia Koch Rohde, efter Mette Poulsen tilbage i november endegyldigt blev smidt af landsholdstræningen.

Den sportslige ledelse og landstrænerne troede ikke længere på Mette Poulsens mulighed for at slå igennem internationalt. De tog konsekvensen af manglende resultater, men det kom alligevel bag på Line Kjærsfeldt, der til daglig har gået op og ned af Mette Poulsen både på landsholdet og på klubbasis.

- Jeg fik faktisk lidt et chok… Mette havde så vidst det i lang tid, men havde faktisk ikke rigtig sagt det til nogen, og så kom vi dagen efter DM og fik at vide, at hun ikke kom mere. Men man kan sige, at det viser, at de (landstrænerne, red.) gør det, de tror på er rigtigt. De tror måske ikke så meget på hende, og det er selvfølgelig deres valg, men det er ikke noget, der påvirker mig som sådan. Jeg er selvfølgelig glad for, de stadig tror på mig. Det er egentlig mest det, jeg går op i.

Det nærtliggende spørgsmål vil selvfølgelig være "hvem ryger næste gang"? Men den tanke har Line Kjærsfeldt for længst skudt ud af hovedet igen og fortsat jagten på sin egen succes. En succes, som måske vil være nemmere at komme frem til, hvis damesinglen droppede "jeg" og gik over til "vi" sammen med en makker.

Jeg synes, det er en fed udfordring, at der måske ikke er så mange, der tror på, det kan lade sig gøre.

Line Kjærsfeldt om succes i damesingle

Hun har nemlig flere gange vist, at hun mestrer mixed double i absolut verdensklasse. Således har hun sammen med herredoublespilleren Kim Astrup nået frem til to Super Series-kvartfinaler på under et år, hvor de i Indonesia Open slog VM- og OL-guldvinderne Tontowi Ahmad og Liliyana Natsir.

Faktisk er Astrup og Kjærsfeldt rangeret som nummer 32 i verden, selvom de blot har spillet syv turneringer sammen, hvor de primært er stillet op for sjov og for at få kamptræning. Kigger man på verdensranglisten, kunne noget dog tyde på, at de to danskere sammen ville have gode muligheder for at rykke yderligere mod toppen.

- Jeg ved godt, jeg spiller en god mixed double, men jeg kan godt lide at spille single. Jeg synes også, det er en fed udfordring, at der måske ikke er så mange, der tror på, det kan lade sig gøre. Og jeg kan godt lide, hvis man kan bevise dem det modsatte og vise, at det kunne jeg sgu egentlig godt, og at jeg har gjort alt for at se, om det kan lykkes.

- Lige nu er mixed double helt væk i horisonten. Vi (Kim Astrup, red.) skal måske stadig spille et par enkelte turneringer sammen, men det er stadig kun for ikke at gøre Asien-turene alt for lange og få lidt ekstra tid i hallen. Men det er 100 % damesingle, og jeg giver det en chance, og jeg tror på det. Og hvis der kommer en dag, hvor jeg ikke tror på det mere, så kommer jeg nok over i mixed double, men lige nu den dag ikke kommet. Jeg tror på, det er damesingle.

Line Kjærsfeldt i 2016 efter sin anden DM-titel i damesingle.
Line Kjærsfeldt i 2016 efter sin anden DM-titel i damesingle. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Siden interviewet blev lavet, har Line Kjærsfeldt spillet to Super Series-turneringer mere, hvor hun røg ud i første runde i henholdsvis India Open og Malaysia Open. Næste opgave for danskeren bliver EM på hjemmebane i Kolding fra 25.-30. april. Du kan følge turneringen på TV 2 SPORT.