Vigtigt våben afgjorde gysersæt: Det bedste, der er sket for badminton i mange år

Dansk damedouble blev reddet af en ’challenge’ og vandt et tæt første sæt i Singapore Open-semifinale. Dermed undgik de at blive ramt af en fejldom.

Se Singapore Open-finaler søndag kl. 7

Er bolden ude, eller kysser den det yderste af linjen? Siden 2014 har badmintonspillerne haft mulighed for tage en ’challenge’ i de største turneringer for at få svar på dette.

Her er ’Hawk-Eye’-systemet, der inden for millimeters fejlmargin kan afgøre tvivlskendelser, blevet implementeret. Lørdag kom det den danske damedouble med Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen til undsætning ved semifinalen i Singapore Open.

Ved stillingen 27-26 til danskerne dømte linjedommeren bolden på danskernes banehalvdel inde. Den dom udfordrede de, og det viste sig at være en god ide.

- Da vi vælger at bruge den, var vi i tvivl, men den skulle have chancen. Jeg havde lidt på fornemmelsen, at den godt kunne være ude, for det er den side, hvor der er sidevind i retningen. Derfor fik den lige lidt ekstra med krydsede fingre, så jeg sendte lidt god energi over til systemet, der skulle se, at den var ude, siger Christinna Pedersen til TV 2 SPORT.

Hendes fornemmelse var god, og derfor vandt parret første sæt med 28-26 - frem for udsigten til at skulle kæmpe hårdt for sætsejren ved 27-27.

Marginalerne var på danskernes side i første sæt. Her er resultatet af deres challenge.
Marginalerne var på danskernes side i første sæt. Her er resultatet af deres challenge. Foto: TV 2 SPORT, Singapore Open

- Jeg synes, det er en fed mulighed. Linjedommerne gør et skide godt stykke arbejde, og jeg tør slet ikke tænke på, hvis det var mig selv, der skulle sidde der. Det er svært at nå at se, når boldene kommer ned på linjerne. Derfor er det bare en fed mulighed, at der er kommet et ekstra element ind i badmintonspillet. Vi nyder, når vi er på den bane, hvor muligheden er der, siger hun.

Tidligere skulle der stadig sidde folk og holde øje med, om systemet fungerede. Det blev ændret sidste år, og nu er ’Hawk-Eye’ fuldautomatisk. Jim Laugesen, der er badmintonekspert på TV 2 SPORT, er heller ikke i tvivl om vigtigheden af systemet.

- Det er så vigtigt. Det er det bedste, der er sket i badminton i mange, mange år. Uden ’Hawk-Eye’ havde ingen kunnet lave det her om (fejldommen, red.), siger han.

- Havde det her været indført for 30 år siden, så kan jeg godt finde turneringer, der var endt anderledes. Jeg har set kampe og finaler med åbenlyse kampafgørende fejlkendelser.

’Hawk-Eye’ kom som bekendt til badminton i 2014. Tidligere har systemet hjulpet til med at afgøre tvivlskendelser i mange store sportsgrene. Blandt andet i tennis, hvor det har været en fast ledsager til de største turneringer siden 2007.

Også i fodbold hjælper ørneøjnene blandt andre dommeren i Premier League med at afgøre, hvorvidt bolden har krydset målstregen.

Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl spiller søndag finale ved Singapore Open. Finalerne sendes fra klokken 7:00 på TV 2 SPORT.