Gade hærdede ny cheflandstræner: - Den bedste erfaring, jeg har fået

16x9
Kenneth Jonassen begyndte som cheflandstræner for Danmark i efteråret, hvor han tog over efter Lars Uhre. Foto: Scanpix Denmark

Kenneth Jonassen fik værdifuld erfaring ved at træne Peter Gade i sine første år som træner. Og det hænger stadig fast hos den nye cheflandstræner.

Han har været en vigtig del af det danske landstrænerteam siden 2013.

Men da Kenneth Jonassen i efteråret overgik fra assistent til cheflandstræner i Badminton Danmark, overgik han samtidig til en rolle med flere og større beslutninger, der rækker langt ud i fremtiden.

Kenneth Jonassen

Alder: 42 år

Født: 3. juli 1974 i Herning

Trænerkarriere:

  • 2008-2010: Centertræner, Badminton Danmark
  • 2010-2013: Landstræner, England
  • 2013-2016: Ass. landstræner, Danmark
  • 2016-: Cheflandstræner, Danmark

Spillerkarriere - titler:

  • EM-guld (2008)
  • DM-guld (2004+2008)
  • Singapore Open (2004)
  • Dutch Open (2004)
  • Korea Open (2003)
  • German Open (2001)

42-årige Jonassen stoppede sin aktive karriere ved udgangen af 2008. Han var mættet af særligt optakten til OL i Beijing, hvor verdens bedste badmintonspillere igennem et helt år kæmper indædt for at kvalificere sig og spille sig til de vigtige seedninger.

Allerede i dag danner de fleste overvejelser, jeg gør mig, grobund i hvordan 2020 skal se ud. Og engang i mellem er der endda også overvejelser omkring, hvordan 2024 skal se ud

Kenneth Jonassen, cheflandstræner

Herefter begyndte Kenneth Jonassen som centertræner på Badminton Danmarks landsholdstræning i Brøndby og erfarede hurtigt, hvad det kræver at træne Danmarks bedste badmintonspillere.

Den to år yngre Peter Gade, der stadig var aktiv, satte krav til sin nu tidligere spillerkollega.

Og den oplevelse var med til at forme Danmarks nuværende cheflandstræner.

- Jeg kan da tydeligt huske min første omgang herinde på elitecentertræningen som træner, hvor jeg skulle træne Peter Gade. Det er noget af det bedste erfaring, jeg har fået, siger Kenneth Jonassen til TV 2 Badmintons podcast.

- Det var det her med at stille spørgsmål til den øvelse, jeg kom med. Første gang, der fanger Peter mig maksimalt med bukserne nede. Der lovede jeg mig selv, at ’jeg skulle bare være mega forberedt’. Det var en fed, fed øvelse at gøre sig som træner. Hver gang du laver et program, så skal du være forberedt og ikke bare sætte noget fra rygraden ind, fordi du bliver udfordret, siger Kenneth Jonassen.

Oplevelsen fra de allerførste træninger på landsholdstræningen i Brøndby hænger stadig ved den dag i dag, hvor Kenneth Jonassen nu er blevet cheflandstræner.

Han stiller store krav til både trænerkollegerne, men ikke mindst også de danske badmintonspillere, der konstant bliver udfordret i verdenstoppen af særligt de stærke asiatiske nationer.

- Den tak skylder jeg Peter, for det har jeg brugt lige siden. Det var super hårdt lige den dag, men samtidig har det været sådan en ting for mig, at nu forventer jeg egentlig, at spillerne er klar og stiller spørgsmål, hvis de overhovedet er i tvivl. De må ikke gå på autopilot og bare køre en øvelse. Det er ikke nok, hvis vi skal udvikle os. Vi skal være verdensklasse eller udvikle spillerne til det på et tidspunkt, siger Kenneth Jonassen.

De langsigtede briller: Kigger både på OL i 2020 og 2024

Kenneth Jonassen er nu som cheflandstræner i Badminton Danmark ansvarlig for, at Danmark også i fremtiden kan spille med blandt verdens bedste til de helt store mesterskaber.

Og det gør Jonassen ikke ved bare at kigge frem mod den næste turnering i kalenderen. Han kigger derimod på, hvordan Danmark står rustet til OL i Tokyo i 2020.

- Allerede i dag danner de fleste overvejelser jeg gør mig, grobund i hvordan 2020 skal se ud. Og engang i mellem er der endda også overvejelser omkring, hvordan 2024 skal se ud, selvom det i princippet ligger uden for mit ansvarsområde, da jeg kun har kontrakt til 2020. Men det er vigtigt for mig, siger Kenneth Jonassen.

De Olympiske Lege er det absolut største i badminton, og derfor er der stort fokus på at præstere det ypperste, når de fem mytiske ringe står printet ind i væggen bag banen.

Siden badminton kom på OL-programmet i 1992 og Thomas Stuer-Lauridsen hentede den første medalje i herresingle, har Danmark vundet medaljer ved OL alle gange på nær i 2008 i Beijing.

- Det er vigtigt, at der skal være en rød tråd. Hvor konkurrencedygtige skal vi være i de forskellige kategorier? Hvis vi ikke kan vinde medaljer i den enkelte kategori (i 2020, red.), så skal vi i hvert fald være med for at kunne udvikle, så vi har en potentiel chance i 2024 til at vinde en medalje – eller det behøves ikke være en medalje, det kan også være en kvartfinale, siger Kenneth Jonassen.

- Det er den proces, jeg er i konstant med mig selv. Den indre dialog, den indre kamp, i forhold til at gøre det rigtige på den korte bane, som nemt bliver overskygget af mange andre målsætninger. Men hvis man tør at sætte lidt perspektiv på, hvordan det skal se ud i 2020, selvom vi ikke ved alting, så kan vi med vores erfaring se nogle tendenser. Så jeg synes, det er meget vigtigt, at vi har de briller på og ser på det ultimative langsigtede mål, som er 2020, siger Kenneth Jonassen.

Hør hele podcasten med Kenneth Jonassen på iTunes eller SoundCloud.