- Det er fedt at vise, vi også er her, siger Kjærsfeldt om kvindelig succes

I de senere år er det herrerne, der har taget opmærksomheden blandt de danske singlespillere. Men kvinderne viser, at de også vil være med.

Line Kjærsfeldt knyttede sin venstre hånd, mens hun nærmest brød ud i et lille grin. Ikke hoverende over for sin modstander. Det var nærmere et udtryk for glæde og lettelse, der ramte hende.

Hun havde netop sendt verdens nummer 15, Aya Ohori, ud i første runde af Denmark Open. Det er ikke hverdagskost for danskeren, der ligger otte pladser længere nede ad ranglisten.

Vi har prøvet at hjælpe hinanden så godt, som vi overhovedet kunne

Mia Blichfeldt om Line Kjærsfeldt

Tre timer senere understregede Mia Blichfeldt, at der virkelig er noget positivt i gang for dansk damesingle.

Den tredobbelte verdensmester og OL-guldvinder Carolina Marin måtte forlade Odense Idrætshal med et nederlag til Blichfeldt, som er nummer 20 i verden. En vaskeægte sensation taget i betragtning af, at Marin også havde vundet hendes seneste tre turneringer.

Resultaterne er ikke nogen tilfældighed. De kommer i forlængelse af Mia Blichfedts første turneringssejr, da hun stod øverst på skamlen i Dutch Open i sidste uge.

I ugen forinden kom Line Kjærsfeldt helt frem til finalen i Taiwan Open, hvor hun tabte til verdens nummer et, Tai Tzu Ying.

Hjælper hinanden

Begge spillere mener, at de har haft en god træningsperiode over længere tid. Specielt i sommer da VM-formen skulle skabes.

- Jeg tror bare, at det bærer præg af, vi gør, hvad vi kan i træningslokalet. Vi bliver ved med at gøre de rigtige ting og tror på, at tingene godt kan lade sig gøre. Hvis man bliver ved med det, skal det nok give pote på et tidspunkt, fortæller Line Kjærsfeldt.

I forhold til den danske herresinglegruppe, som har tre spillere i top 20 og en Jan Ø. Jørgensen på vej tilbage i verdenstoppen, så har Blichfeldt og Kjærsfeldt kun dem selv. Det betyder, at de også er afhængige af hinanden i den daglige træning.

- Vi har prøvet at hjælpe hinanden så godt, som vi overhovedet kunne. Det er det, der skal til. Vi er nødt til at hjælpe hinanden. Vi har ikke en Viktor Axelsen eller Jan Ø. Jørgensen til at spejle os i. Vi er nødt til at spejle os i hinanden, siger Mia Blichfeldt.

Siden den tredobbelte All England-vinder Tine Baun stoppede karrieren for fem år siden, har de danske damesingler ikke været i de store finaler. Hvilket de nuværende spillere har måtte lægge øre til flere gange.

Specielt når herresingler som Viktor Axelsen og Jan Ø. Jørgensen eksempelvis har vundet VM, China Open og sæsonfinalen i samme periode.

- Jeg synes bare, det er mega dejligt, at det går super godt lige nu. Det er også fedt at vise, vi er her også, for der har været så meget snak om, der ikke rigtig har været nogen. Men jeg synes også, vi har vist, vi godt kan blande os i toppen, lyder det begejstret Kjærsfeldt.

Blevet mere voksen

Kampene mod Ohori og Marin viste klare tegn på Kjærsfeldts og Blichfeldts forbedringer i det mentale.

I første sæt i Kjærsfeldts kamp vandt hun de efterfølgende tre point ved stillingen 18-18. I andet sæt var hun nede med to sætbolde, men fik vendt det og vandt 23-21.

- Det mentale betyder mere end spillet, kan man sige. For hvis du ikke er der mentalt, så er det svært at få spillet til at fungere. Så jeg har arbejdet rigtig meget på det, og jeg synes, jeg har været rigtig mentalt stærk i den sidste periode. Også i træningen. Det er dejligt, at tingene lykkedes, og man kan få det til at fungere, siger hun.

Mia Blichfeldt var tæt på at slå en favoritterne ud af VM, men gik ned til sidst.
Mia Blichfeldt var tæt på at slå en favoritterne ud af VM, men gik ned til sidst. Foto: Johannes Eisele / Ritzau Scanpix

Mia Blichfeldt har også selv kæmpet med det mentale i kampe. Blandt andet under VM i sommer hvor hun havde en stor chance for at slå en af verdens damesinglespillere ud.

Efter at have vundet første sæt førte Blichfeldt med 19-16 over Ratchanok Intanon i andet. Herefter fik thailænderen fire point i træk. Selvom hun missede den førte sætbold, vandt hun sættet kort efter. I tredje sæt var Blichfeldt knækket mentalt og tabte det 10-21.

Landstræneren for damesinglerne, Kim Nielsen, frygtede, at et lignende scenarie ville ske under kampen mod Marin, hvor Blichfeldt førte både 19-16 og 20-17 i tredje sæt.

- Jeg skal være ærlig og sige, jeg fik et lille flashback, fortæller han.

Efter to missede matchbolde fik Kim Nielsen hende til at komme ud i nærheden af ham, så han kunne rådgive hende.

Til forskel for VM-kampen lykkedes det Blichfeldt at bevare et mentalt overskud og vinde 21-19 i det afgørende sæt.

- Om det er kommet lige efter VM, eller om Mia også lige har reflekteret over det, ved jeg ikke, men det er bare skønt, at det så lykkes, fortæller landstræneren.

Mia Blichfeldt føler også selv, at hun har udviklet sig rigtig meget personligt.

- Jeg er blevet mere voksen. Jeg bliver ikke sur, fornærmet eller ked af det på samme måde, hvis det er, jeg laver dumme beslutninger eller kommer bagud. Så det er rigtig meget personligt.

Selvtillidsfyldte kvinder

Modenheden viste hun i Dutch Open, som rangerer som en Super 100-turnering og dermed er noget mindre end eksempelvis Denmark Open på Super 750.

I sådan nogle mindre turneringer er forventningerne til hende helt anderledes.

- Der var noget helt andet pres på mig end mod Marin, hvor jeg kunne spille frit. I sidste uge skulle jeg være mentalt forberedt på, at det altså var mig, folk ville slå.

Sejren i Dutch Open markerede også et vendepunkt for Blichfeldt efter flere tabte finaler. Det styrker selvtilliden i forhold til at ryge ud tidligt i de store turneringer.

- Det betyder rigtig meget at komme ud og spille de der mindre turneringer, så vi får nogle flere kampe og mere kamptræning. Og så betyder det bare meget at have selvtillid.

Det er også selvtillid, Line Kjærsfeldt har tanket en masse af efter hendes vej til finalen i Taiwan. Noget som var vigtig for hendes kamp i første runde ved Denmark Open.

- At jeg kom langt i Taiwan gjorde måske, at jeg fik førsterundesejren. Det er bare mega fedt at stå i de finaler. Det er en helt anden følelse end at gå ind til en førsterundekamp.

- Du får arbejdet med en masse ting, og du skal være klar til flere kampe i streg. Det får man ikke lov til, hvis man taber første eller anden runde hver gang. Jeg bliver bare positiv, og det gør så, at jeg gik på banen (mod Aya Ohori, red.) med en tro på, at tingene godt kan lade sig gøre.

Torsdag gælder det så anden runde for de to spillere. Hvis de begge vinder deres kampe, skal de mødes i en direkte duel. Ligesom de har gjort så mange gange i sommertræningen. Den sparring, som har været med til at løfte dansk damesingle til nye højder.