Antonsen opdagede tilfældigt, han skulle til Paris for at undgå stor bøde

16x9
Antonsen spillede sig i sidste uge i semifinalen ved Denmark Open i Odense. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix Denmark

Anders Antonsen spillede sig i sidste uge i semifinalen i Denmark Open og skulle egentlig ikke have været til French Open. Det ændrede sig pludseligt.

Den danske herresingle Anders Antonsen leverede en af karrierens største præstationer, da han nåede semifinalen i Super 750-turneringen Denmark Open og satte godt 70.000 kroner ind på bankkontoen.

Halvdelen af de penge var dog hurtigt ved at fordufte og ryge direkte tilbage til det internationale badmintonforbund, BWF. Det kunne hovedpersonen selv fortælle til TV 2 SPORT, da han torsdag aften pludselig dukkede op ved French Open i Stade Pierre de Coubertin.

21-årige Antonsen havde ellers meldt afbud til turneringen, fordi han døjede med en skade i det ene baglår. Derfor havde han planlagt afslapning og behandling hjemme i Danmark, lige indtil han tilfældigvis mødte Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom, ude ved forbundets daglige base i Idrættens Hus.

- Jeg er faktisk lige kommet (torsdag aften, red.). Jeg havde meldt afbud til turneringen og ikke tænkt, jeg skulle til Paris, men så mødte jeg Jens Meibom onsdag ude i Brøndby, og han sagde, at der var 5000 dollars i bøde, hvis jeg ikke mødte op.

- Så tænkte jeg, at jeg hellere måtte et hurtigt smut til Paris, og så tager jeg hjem igen fredag. Nu må vi se, om de skal bruge mig til et eller andet, lød det fra Anders Antonsen, der havde overskud til at grine lidt af situationen.

Derfor kan der vente en stor bøde

Antonsen
Antonsen "kunne ikke misse" en dansk 1/8-finale mellem Vittinghus og Gemke, lød den mere ironiske forklaring på hans Instagram-profil. Foto: Instagram/anders_antonsen

"Problemet" for Anders Antonsen er, at han lå i top 15 ved starten af året. Her har BWF en skæringsdato en uge efter sæsonfinalen, og hvis du ligger blandt verdens 15 bedste, bliver du tildelt titlen 'Top Committed Player'. Det samme gælder for top 10 i doublerækkerne. Så betyder det ikke noget, at Antonsen på nuværende tidspunkt er nummer 16 i verden.

Når man er 'Top Committed Player', er du tvunget til at deltage i et bestemt antal turneringer årligt, og kan du ikke spille de otte største turneringer på Super 1000- og Super 750-niveau samt sæsonfinalen, så skal du møde op og deltage i en form for presseaktivitet, autografsession med fans eller lignende. Gør man ikke det, venter der en bøde på 5000 dollars - svarende til cirka 33.000 danske kroner, hvilket er en betragtelig bøde i badmintonverdenen.

Reglen er indført af det internationale forbund for at sikre, at de bedste spillere deltager i de største turneringer, og hvis de reelt er skadet, skal de møde op for deres fans, medier og lignende. Ligeledes havde Viktor Axelsen også en autografsession onsdag, mens Mads Kolding og Mads Conrad skal et smut til Paris i weekenden. Alle tre har ligesom Antonsen meldt afbud til turneringen.

Danske stjerner ramt flere gange af reglen

Den eneste måde, man kan undgå bøden på, er, hvis man kan fremføre lægedokumentation for, at ens skade eller sygdom medfører, at man ikke kan eller må flyve. Den forklaring skal så godkendes af BWF.

Tidligere på året har tre af Danmarks største badmintonstjerner været påvirket af denne regel. For nylig kunne Viktor Axelsen således fortælle, hvordan han bevidst blev hjemme for All England i marts og betalte sin bøde på 5000 dollars, da han 'følte sig pisset på'.

Det fik Axelsen til at sende en rasende mail til BWF's eventchef Darren Parks, inden han til sidst endte med at betale bøden i trods.

Også damedoublen med Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen ville ikke risikere en samlet bøde på 65.000 kroner og deltog derfor i to turneringer i Asien.

I slutningen af juni og starten af juli stillede Rytter Juhl og Pedersen op i to af årets største turneringer, hvor de tabte deres første kamp både i Malaysia Open og Indonesia Open. Her var det specielt Kamilla Rytter Juhl, der så ud til slet ikke at kunne bevæge sig på banen, hvilket der var en ganske god grund til.

Ønskede ikke at fortælle BWF om graviditet

Den rutinerede doublespiller havde nærmest ikke trænet siden All England-triumfen i marts, fordi hun prøvede at blive gravid, og det lykkedes netop op til de to turneringer. Problemet var bare, at de som top 10-par var tvunget til at deltage i turneringerne, og de ville ikke melde afbud, da de ikke på daværende tidspunkt ønskede at fortælle BWF om de lykkelige omstændigheder.

Da den danske damedouble samtidig havde bestilt og betalt både flybilletter og hotel, så blev den umiddelbare løsning altså at tage ud og prøve sig frem, selvom niveauet viste, at specielt Rytter Juhl ikke kunne følge med de bedste.

For Anders Antonsen gælder det nu et døgn i Paris, og herefter kan han vende snuden hjem og begynde at forberede sig til China Open og Hong Kong Open, der venter i november.