Badminton Europe vil overveje at gribe ind efter 'skandalekamp'

Det europæiske badmintonforbund vil de næste dage følge sagen om urent spil ved denne uges Fuzhou China Open nøje.

Dagen derpå har det, der ifølge danske badmintonspillere samt TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen så ud til at være åbenlyst aftalt spil i kvartfinalekampen mellem Li/Liu og He/Tan ved Fuzhou China Open, ikke fået konsekvenser.

Det her, det er matchfixing

Jim Laugesen

Derfor kunne He og Tan lørdag gå på banen og spille sig videre til finalen søndag. Men står det til det europæiske badmintonforbund, Badminton Europe, kan episoden stadig få konsekvenser for de involverede parter.

- Hvis alle (badmintonforbund) kigger på hinanden, sker der ikke rigtig noget, men det er i hvert fald en sag, jeg følger nøje i de næste dage. I starten af næste uge vil jeg stikke en finger i jorden for at finde ud af, om det er noget, der bliver reageret på. Om det afstedkommer en officiel henvendelse fra vores side, skal jeg lige have clearet med vores politiske bagland, siger generalsekretær i Badminton Europe, Brian Agerbak​, til TV 2 SPORT.

I første omgang er det dog op til det internationale badmintonforbund, BWF, at reagere, og fredag fortalte de til TV 2 SPORT, at de ikke havde set situationen. Dagen efter har det ikke været muligt at få en kommentar fra det internationale forbund, ligesom det danske badmintonforbund heller ikke har reageret på henvendelser.

- Kommer der en henvendelse fra et nationalt forbund, om at vi skal gå videre med sagen, så vil vi gøre det. Vi vil til enhver tid støtte vores nationale forbund i kampen mod matchfixing, siger Brian Agerbak, der spiller bolden over på det nationale forbunds banehalvdel.

- Fire spillere, der ikke gider at spille badminton

Den første, der gjorde opmærksom på, at der var noget galt, var den danske badmintonspiller Hans-Kristian Vittinghus, som overværede kampen fra tilskuerpladserne.

- Jeg oplevede det som en skandale, sagde Hans Kristian Vittinghus efterfølgende til TV 2 SPORT.

Lørdag er der kommet billeder fra kampen, som ikke blev vist på tv, og her er det ifølge TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen tydeligt, at der er tale om matchfixing, hvor de kinesiske par fordeler de to første sæt imellem sig uden at bruge for mange kræfter for så at spille om sejren i det tredje og afgørende. På den måde er man mere frisk og klar til en eventuel semifinale.

- Jeg ser fire spillere, der ikke gider at spille badminton. De går rundt på banen, som om de ikke har lyst til at spille badminton og er 10 niveauer under det, man kender fra dem, lyder det kontant fra Jim Laugesen, som uddyber:

- Det er nok højst sandsynlig et kinesisk forbund, der dikterer, hvordan det her skal foregå. Men det er ufortjent. Det her, det er matchfixing.

Ikke uden fortilfælde

Det er ikke første gang, at asiatiske badmintonspillere tiltrækker opmærksomhed for at spille påfaldende ringe.

Ved OL i London anno 2012 blev damespillerne Wang Xiaoli og Yu Yang fra Kina, Greysia Poli og Meiliana Jauhari fra Indonesien og sydkoreanske Jung Kyung-eun, Kim Ha-na, Ha Jung-eun og Kim Min Jungsmidt ud efter at have spillet for at tabe.

- Vi har set det masser af gange, men det spændende nu er, at der er faldet domme i lignende sager. Fra BWF's side har man lavet en komité, der skal kigge på det her, og de har lavet nye regler alene, fordi visse spillere trækker sig, når de spiller mod andre spillere af samme nationalitet, fortæller Jim Laugesen.

Parret He/Tan vandt kampen i tre sæt 15-21, 21-14, 21-19, og da de lørdag vandt semifinalen, gør de sig i øjeblikket klar til finalen ved deres hjemlands turnering.