- Kinesiske kampe er ofte mistænkelige, siger badminton-direktør

16x9
En kamp med He og Tan er blevet kritiseret for aftalt spil. Foto: TV 2 SPORT

Rent kinesiske opgør er ofte genstand for mistanke om urent trav, men det er ifølge Bo Jensen svært at bevise.

- Det er snyd, det er matchfixing , og det kan vi ikke acceptere.

Direktøren i Badminton Danmark, Bo Jensen, lagde ikke fingre imellem, da TV 2 Sport søndag talte med ham om en rent kinesisk herredouble, der fredag fik negativ opmærksomhed i Fuzhou China Open.

I kvartfinalen mellem He Jiting/Ta Qiang og Li Junhui/Liu Yuchen lavede spillerne stribevis af fejl på amatørniveau i særligt de to første sæt.

Det var dele af den danske delegation til turneringen, der gjorde turneringsledelsen opmærksom på, at kampen blev afviklet mistænkeligt, og det er ikke første gang, at man oplever den slags i rent kinesiske kampe.

Det pointerer Bo Jensen over for Ritzau.

- I internationale sammenhænge snakkes der tit om, at man sidder med en mistanke, når kinesere møder hinanden.

- En mistanke om at der ikke altid spilles efter reglerne, om at den bedste spiller på dagen ikke altid vinder, men at der er givet nogle instrukser fra trænersiden, om at nogen skal spare på kræfterne.

- Men det er utroligt svært at løfte bevisbyrden i de tilfælde, hvor man ofte sidder med mistanke eller en fornemmelse. Men eksemplet fredag var ret grelt, i forhold til det vi ellers oplever, siger Bo Jensen.

Spørgsmål: Er det noget, I har konfronteret kineserne med?

- Den kinesiske stab har altid været meget lukket, og historisk set har der ikke været det bedste forhold mellem den sportslige ledelse i Badminton Danmark og den tilsvarende i Kina.

Bo Jensen fortæller ydermere til TV 2 SPORT, at han gerne så BWF tage affære i denne sag. 

- Der er ingen tvivl om, at det internationale forbund (BWF) er nødt til at statuere nogle eksempler, som klart og utvetydigt sender et signal til både spillere og forbund om, at det her ikke tolereres, og at det bliver sanktioneret benhårdt i fremtiden.

På den korte bane kan det klares med en hård straf, men i det lange perspektiv skal der mere til. Ifølge Badminton Danmarks direktør er det ikke kun spillerne, BWF skal sætte ind overfor. 

- Det internationale forbund er nødt til at gøre mere at sikre, at vi har de bedst uddannede dommere til de største turneringer.

- De skal være opgaven voksen og håndhæve reglerne for at sikre, at spillerne rent faktisk spiller efter dem, siger han og påpeger, at dommeren i kampen mellem Li/Liu og He/Tan forholdt sig passiv, indtil de danske spillere klagede til turneringsledelsen.