Axelsens modstander frustreret over kendelse: - Har aldrig set det før

Hollandske Mark Caljouw var ikke imponeret over kampens dommer i EM-semifinalen mod Danmark, hvor en linjedom to gange blev omstødt.

Efter to mærkværdige sæt med cifrene 21-7, 8-21 skulle herresinglen mellem verdensmesteren fra 2017, Viktor Axelsen, og verdens nummer 35, Mark Caljouw, afgøres i et tredje sæt.

Her trak hollænderen det korteste strå, da han tabte 16-21, men det resultat kunne meget vel have været anderledes. To gange valgte kampens dommer at omstøde en dom fra sin linjevogter i tredje sæt, og begge gange var det til Axelsens fordel.

- Det var virkelig frustrerende. Specielt fordi scoren var 12-10 til ham på det tidspunkt. Der er kæmpe forskel på 12-11 og 13-10 på det tidspunkt, lød det fra hollænderen, efter han havde konstateret, at kampen var som nat og dag, hvor begge spillere havde store udfald undervejs i de første to sæt.

'Har aldrig set det før'

Første gang dommeren valgte at omstøde en kendelse, var det på linjen tættest på dommerstolen, og dermed burde hun have et godt udsyn til bolden. Anden gang landede bolden dog på modsatte sidelinje helt nede i hjørnet, og derfor frustrerede det hollænderen ekstra meget, at dommeren ændrede sin linjedommers beslutning.

- Jeg har aldrig set det før, og da jeg spurgte, hvorfor hun omstødte kendelsen, fortalte hun mig, at bolden kun var minimalt ude. Det kan hun jo ikke se derfra, hvor hun sidder. Selvom jeg ikke taber på det point, så har jeg aldrig prøvet det. Måske er det, fordi han er en kendt spiller og et stort navn, der spiller på hjemmebane i Danmark.

Linjedommeren dømte bolden inde, mens hoveddommeren omstødte kendelsen. (Bemærk: Kameraet er skævt for linjen og kan snyde i vinklen).
Linjedommeren dømte bolden inde, mens hoveddommeren omstødte kendelsen. (Bemærk: Kameraet er skævt for linjen og kan snyde i vinklen). Foto: TV 2 SPORT

- Jeg ved ikke, om boldene var inde eller ude, men jeg synes ikke, hun kan omstøde et kald fra linjedommeren på modsatte side af banen. Sådan er det, og det er jo ikke, fordi jeg taber på de to point, men det er da frustrerende, slog Mark fast.

Hollænderen mødte opbakning fra TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen, selvom han dog så bolden ude.

- Jeg må give Caljouw ret i det, han siger. Dommeren kan overhovedet ikke se, hvor den bold præcis lander, selvom den så er ude. Den bliver lavet om, efter Viktor brokker sig, og hun har ikke en kinamands chance for at se bolden derovre fra, sagde Laugesen under kommenteringen, hvor det var svært at se i langsom gengivelse, om bolden bare havde minimal kontakt med sidelinjen, som er påkrævet.

Efterlyser Hawk-Eye

Badminton Europe har aldrig benyttet sig af Hawk-Eye-systemet til EM, hvor man kan kalde en challenge på bolden, og det samme er tilfældet i år. Skulle det bruges alle fem kampdage på én bane, ville det koste omkring 165.000 kroner.

Mark Caljouw forstår ikke, hvordan dommeren kan dømme en bold, der lander på den modsatte side af banen.
Mark Caljouw forstår ikke, hvordan dommeren kan dømme en bold, der lander på den modsatte side af banen. Foto: TV 2

Derfor ses det som regel kun, at det internationale badmintonforbund, BWF, tager det i brug til turneringer fra Super 300-niveau og op efter.

- Det har gjort en kæmpe forskel. Det er virkelig godt, når det er i brug. I dag var jeg eksempelvis i tvivl, om bolden var inde eller ude, og det kunne jeg have udfordret. Det ændrer meget, konstaterede hollænderen, mens slog dog fast, at kendelserne ikke var forskellen på sejr og nederlag.

Med nederlaget modtager Holland søndag bronzemedaljer, da der ikke spilles om tredjepladsen.

Danmark skal derimod møde Tyskland i EM-finalen, og du kan se kampen på TV 2 SPORT og TV 2 Play fra klokken 13.45.

Viktor Axelsen spillede imod Mark Caljouw i EM-semifinalen. Video: Malthe Henriksen