Lige meget hvad, er Celtics store vindere i år

LeBron James og Cavaliers er for stor en mundfuld i år - men Boston Celtics' sæson er allerede mere end godkendt.

I nat blev sæsonens Eastern Conference Finals (red. øst-finalerne i NBA) skudt i gang, da Boston Celtics blev kørt over af de forsvarende mestre fra Cleveland Cavaliers.

Kevin Love, Kyrie Irving og især LeBron James var en alt for stor mundfuld, for de unge uprøvede Celtics - men trods nederlaget er der kun grund til store smil i Boston.

Celtics er blandt de helt store vindere i denne sæson, hvor alt er gået bedre end forventet.

Al Horford har levet op til sin store kontrakt, tredjevalget i sidste sommers draft, Jaylen Brown, har med sit spil i slutspillet vist, at han har alle komponenter til at blive en værdifuld spiller i NBA og point guard Isaiah Thomas har formået at hæve sit niveau og har sæsonen igennem været en offensive force i ligaen.

Isaiah Thomas kom til Boston i 2015, og har fået kultstatus hos det historiske mandskab.
Isaiah Thomas kom til Boston i 2015, og har fået kultstatus hos det historiske mandskab. Foto: Adam Glanzman / Scanpix Denmark

Isaiah er den bedste scorer vi nogensinde har set under 175 cm. - med sit spil, har han vækket  de lokale fans og er måske den mest elskede spiller i Boston siden Larry Bird.

Kun Russell Westbrook var en bedre scorer i fjerde periode i sæsonen:

Oversigt over de bedste scorere i fjerde quarter. Statistikkerne er fra sæsonens grundspil.
Oversigt over de bedste scorere i fjerde quarter. Statistikkerne er fra sæsonens grundspil. Foto: NBA.com/stats

Isaiah satte tilmed pointrekord for Celtics i slutspillet, da han leverede 53 point i kamp to mod Washington Wizards, og viste at han vokser i de store kampe.

Derudover mistede han også en tand i en slutspilskamp i år, for derefter at spille endnu bedre i resten af kampen - det er de færreste, der kan prale af det.

Isaiah Thomas fra Boston Celtics fik slået en tand ud, i mødet med Washington Wizards. Video: Kristoffer Vestrup

De grønne fra Boston vandt grundspillet i NBAs østlige halvdel og gik ind i slutspillet som første seedet – foran favoritterne fra både Toronto og Cleveland.

De har levet op til favoritværdigheden og mere til - med sejren i kamp syv mod Washington Wizards, i anden runde af slutspillet, blev alle håb overgået og sæsonen en succes.

Holdet har til fulde nået loftet for forventningerne, og alt herfra er bonus.

Celtics-medejer Wyc Grousbeck (til højre) var en glad mand, da holdet fik tildelt førstevalget til sommerens draft.
Celtics-medejer Wyc Grousbeck (til højre) var en glad mand, da holdet fik tildelt førstevalget til sommerens draft. Foto: Frank Franklin / AP Photo

Glæde og bonus var netop hvad Celtics vandt natten til onsdag i ”The Draft Lottery” – den årlige lodtrækning om rettigheden til at vælge spillere i dette års draft (på grund af en tidligere handel med Brooklyn Nets, udnytter Boston muligheden for at bytte 'valg' med Brooklyn Nets i dette års draft).

2017 Draft-rækkefølge (top 5)

  1. Boston Celtics
  2. Los Angeles Lakers
  3. Philadelphia 76ers
  4. Phoenix Suns
  5. Sacramento Kings

Celtics står nu med et hold, der som et minimum slutter sæsonen i 'Conference Finals', og rettigheden til at vælge den bedste spiller i collegebasket her i juni.

Meget sjældent ser vi den her kombination - eksempelvis har topholdet San Antonio Spurs ikke haft en draft-valg i top 14, i 20 år.

Det største problem for Celtics bliver, hvorvidt man skal vælge Markelle Fultz fra Washington eller om man skal bytte dette draft-valg for en etableret stjerne som Paul George eller Jimmy Butler.

Dette er dog luksus problemer, og ikke noget general manager Danny Ainge bør ligge søvnløs om natten over.

Fremtiden ser lys ud for de 17-dobbelte mestre fra Boston.
Fremtiden ser lys ud for de 17-dobbelte mestre fra Boston. Foto: Adam Glanzman / Scanpix Denmark

Fremtiden ser lys ud for Celtics - kigger man tilbage i historien, er det svært ikke at se lighederne med netop holdet fra fra 1980-81-sæsonen

Larry Bird var kommet til Boston i 1979, og havde i sin første sæson ført holdet til Conference Finals - her var Philadelphia 76’ers med Julius Erving, Darryl Dawkins og Maurice Cheeks for stor en mundfuld.

Bird og co. tabte 1-4 i serien, men vandt også her i draften - Celtics byttede deres rettighed til at vælge nr. 1 og nr. 13 i 1980 med Golden State Warriors.

Til gengæld for de to førsterundevalg fik Celtics den unge center Robert Parish og tredjevalget i draften, som man brugte til at hente Kevin McHale til klubben.

Larry Bird, Robert Parish og Kevin McHale vandt tre mesterskaber i 1980'erne med Boston Celtics.
Larry Bird, Robert Parish og Kevin McHale vandt tre mesterskaber i 1980'erne med Boston Celtics. Foto: Allan D. Johnston / Scanpix

Dette blev starten på en gylden æra for Boston-mandskabet - året efter vandt Boston første mesterskab af tre (1981, 1984, 1986) med Bird, McHale og Parish som grundpillerne.

Warriors måtte se til med Joe Barry Carroll (taget som nr. et i draftet) og Ricky Brown (nr. 13).

Hvad Danny Ainge gør med  førstevalg vides endnu ikke, men en ting er sikkert - Boston Celtics har allerede vundet sæsonen 2016-17.