NBA-profil risikerer fire års fængsel

16x9
Enes Kanter forsøger at stoppe Oklahoma City Thunder-stjernen Carmelo Anthonny. Foto: JASON SZENES / Scanpix Denmark

Står det til Tyrkiets regering skal den store, tyrkiske NBA-spiller Enes Kanter i fængsel, da de mener, at han har fornærmet præsidenten.

Den tyrkiske New York Knicks-spiller Enes Kanter kan risikere at skulle i fængsel.

Ifølge Tyrkiets statsstyrede nyhedsbureau Anadolu Agency ønsker anklagemyndighederne i landet Enes Kanter fængslet i op til fire år for at have fornærmet præsident Recep Tayyip Erdogan.

Fornærmelserne skete via Twitter i maj og juni 2016, og eskalerede yderligere da Kanter blev tilbageholdt en rumænsk lufthavn, fordi hans pas pludselig var ugyldigt. I en video fortalte han, at den tyrkiske ambassade havde sørget for det, og at grunden uden tvivl var Kanters politiske holdninger.

- Manden, som står bag, er selvfølgelig Erdogan, den tyrkiske præsident. Han er en diktator. Han er vort århundredes Hitler. Jeg holder jer opdateret. Bed for os, jeg holder jer opdateret, sagde spilleren i videoen.

Kanter anklager Erdogan for militærkup

Ifølge Enes Kanter kunne han takket være amerikansk hjælp komme tilbage til USA, hvor han også opholder sig pt.

Fordi Enes Kanter befinder sig i USA og ikke har nogle planer om at vende tilbage til Tyrkiet foreløbig, vil hans sag blive behandlet in absentia.

New York Knicks-spilleren har ifølge flere amerikanske medier været en stor fortaler for Fathullah Gulen, der er blevet beskyldt for at stå bag det fejlslagende militærkup sidste år i Tyrkiet.

Erdogan besluttede i begyndelsen af 2017, at Tyrkiet var i undtagelsestilstand efter miltærkupsforsøget. Siden har politiet ifølge det amerikanske medie CBS NEWS arresteret mere end 120 journalister, lukket over 150 nyhedsudbydere og fængslet 140.000 mennesker.

To dage efter at være kommet tilbage til USA fortalte Enes Kanter, at han mente det var Erdogan selv, der stod bag det fejlslagende militærkup.

- Han (Erdogan red.) vil styre det hele selv. Ofrene er de uskyldige mennesker. Det er derfor han forsøger at skyde skylden på dem, fordi de fortæller sandheden.

Enes Kanter har spillet i NBA siden 2011 og har i denne sæson spillet 27 ud af 30 kampe for New York Knicks. Han scorer i denne sæson 13,2 point og 9,8 rebounds i gennemsnit.