Et drama venter i kampen om slutspilspladserne

16x9
DeMar DeRozan i hvidt og James Harden i rødt. Foto: John E. Sokolowski / Scanpix Denmark

All-Star weekenden er overstået, og nu går NBA-sæsonen ind i det afgørende opløb i kampen om slutspilspladserne. Der er i begge conferencer utrolig tæt løb i både top og bund. Raptors har slået et hul på tre kampe ned til Celtics på andenpladsen, men med Cavs' nye mandskab ser begge tophold sig over skulderen. Sixers har spillet fantastisk siden jul (16-7), bedst i Eastern Conference. I bunden slås Detroit Pistons (med nyankomne Blake Griffin) med Miami Heat om den sidste og vigtige ottende plads.

Under alle omstændigheder venter der os et sandt drama herfra

Peter Wang, TV 2 SPORTs basketballekspert

I Western Conference har Rockets overrasket og indtager lige nu førstepladsen foran Warriors. Det ser ud til, at disse to skal kæmpe til det sidste om hjemmebane gennem hele playoffs. Rockets har vundet to af tre opgør mod Warriors i sæsonen og har dermed tiebreakeren, skulle de to hold slutte med samme antal vundne og tabte kampe. Spurs på tredjepladsen og ned til Utah Jazz på tiendepladsen er der kun adskilt af fire nederlag, så også her går holdene en interessant periode igennem. 

Mit personlige bud er, at Pelicans falder ud af top otte, og at de i slutspillet bliver erstattet af Jazz.

Under alle omstændigheder venter der os et sandt drama herfra og til den sidste af de 82 kampe er spillet.

Men det er ikke kun den samlede stilling, der er interessant her i fridagene efter All-Star. 

Jeg har kigget lidt på, hvad der er sket i sæsonen indtil videre. Enjoy.

Vidste du, at:

Devin Booker (24,2) og Lou Williams (23,2) var de eneste spillere indenfor i top 20 i point pr. kamp, som ikke var med i All-Star kampen 2018.

NBA har i denne sæson to historisk gode reboundere. Andre Drummond tager 15,7 rebounds pr. kamp. Det er det højeste gennemsnit i over 20 år. (Dennnis Rodman 16,1 rebounds 1996-97). Samtidig ligger DeAndre Jordan i denne sæson på 15,0. Sidste gang to spillere havde et gennemsnit på 15 eller derover i den samme sæson var tilbage i 1991-92. (Dennis Rodman 18,7 og Kevin Willis 15,5)

Andre Drummond var en del af All-Star-kampen.
Andre Drummond var en del af All-Star-kampen. Foto: Bob Donnan / Ritzau Scanpix

Drummond dominerer også i angrebs-rebound-spillet med et gennemsnit på 5,0. Det er dog ikke nok til at føre NBA i denne kategori. Her ligger Steven Adams nummer et med 5,2 angrebs-rebounds pr. kamp. Sidste gang vi så to spillere, der i den samme sæson havde et gennemsnit over 5,0 var tilbage i 1997-98. (Jayson Williams 6,8 og Dennis Rodman 5,3)

James Harden fører NBA med 31.3 point pr. kamp. Harden kan dermed blive den første Rockets-spiller til at være ligaens topscorer.

LeBron James rammer 54,4 % af sine skud. Dette giver ham en placering som nummer 12 i denne sæson. De 11 spillere over LeBron er alle centere eller power-forwards.

Jimmy Butler spiller 37,3 minutter pr. kamp. Mest af alle i NBA. Måske var det derfor, han ikke spillede et eneste minut i den netop overståede All-Star kamp 2018.

Warriors er i denne sæson en gang brokhoveder. Kevin Durant er blevet smidt ud fire gange, Draymond Green tre. Flest og næstflest i NBA. Green fører også med 14 tekniske fejl.

Mark Cuban har netop fået en bøde på 600.000 dollars for at sige offentligt, at Mavs resten af sæsonen bør ”tanke” - altså tabe så mange kampe som muligt. Det er dog kun den næsthøjeste bøde i NBA’s historie. Minnesota Timberwolves fik tilbage i år 2000 en bøde på 3.500.000 dollars for at lave en underholdsaftale med Joe Smith, så man kunne omgås de daværende salary-cap regler.

DeAndre Jordan scorede 30 point d. 13. februar. Det tog ham dermed 745 kampe at nå 30 point.

Blake Griffin skyder 5,8 treere pr. kamp? Sidste sæson var det tal 1.9!

Rookien Donovan Mitchell har spillet en stor sæson for Utah Jazz.
Rookien Donovan Mitchell har spillet en stor sæson for Utah Jazz. Foto: STREETER LECKA / Ritzau Scanpix

Utah Jazz har vundet 11 kampe i træk, og alligevel ligger de udenfor PO’s. Udover Jazz har fire hold i denne sæson haft winning-streaks på mere en 10. Boston (16), Houston (14), Cleveland (13) og Golden State (11). Det er første gang nogensinde, at fem hold gør dette inden All-Star break.

San Antonio Spurs er det eneste hold, der ikke har været i OT endnu i denne sæson.

Pelicans og Lakers har begge været i seks kampe, der gik i OT. Pelicans er 4-2, Lakers er 2-4 i de kampe.

Toronto Raptors er nummer et i Eastern Conference med 40 sejre og 16 nederlag. Det er første gang nogensinde, at Raptors har vundet 40 kampe inden All-Star break.

Raptors har NBA’s bedste hjemmebane. De er 24-4. Rockets er næstbedst med 23-6.

Raptors har den næstbedste point-difference på +8,5. Kun overgået af Rockets' +8,7 point, og mere end Warriors' +8,1.

Minnesota Timberwolves ligger nummer fire i Western Conference. Sidste gang Wolves var i slutspillet var tilbage i 2004.

San Antonio er skarp mod de dårlige hold. 23-5 mod hold med en record under 50 %. Desværre er de ikke gode mod hold over 50 %. Her er det blevet til 12 sejre og 19 nederlag.

Timberwolves er rigtig gode mod hold fra Western Conference (27-10), men elendige mod hold fra Eastern Conference (9-15)

Houston Rockets skyder 42,8 treere pr. kamp. Det højeste nogensinde. Lakers skyder færrest af alle i denne sæson 22.1.

Sixers out-rebounder deres modstandere med 5,1 rebounds pr. kamp. Største forskel i NBA. Desværre for Sixers er de også det hold, der smider klart flest bolde væk pr. kamp med 16,7.

Warriors er eneste hold med over 30 assist pr. kamp. (30,5). Blazers ligger sidst med 19,1 assist pr. kamp.