- Ingen havde forestillet sig det, da Michael Jordan stoppede karrieren

LeBron James overhalede natten til torsdag sit største idol, Michael Jordan, og er nu den fjerdemest scorende spiller i NBA.

Foråret 2003 blev på flere måder skelsættende for NBA’s historie.

Den bedste basketballspiller nogensinde, Michael Jordan, takkede af efter 15 sæsoner, og få måneder senere hilste en udfordrer til Jordans arv pænt goddag ved NBA-draften.

Han hedder LeBron James.

- Det er de to. Den diskussion er slut. Det vanvittige er, at vi overhovedet kan tale om en person, der måske er lige så god eller bedre end Michael Jordan. Det havde ingen forestillet sig, da Michael Jordan stoppede sin karriere og efterlod en tung arv, siger TV 2 SPORTs basketballekspert, Peter Wang.

Og natten til torsdag tændte LeBron James atter op under debatten, da han med 31 point i kampen mod Denver Nuggets passerede Michael Jordan som den fjerde mest scorende spiller nogensinde i NBA’s grundspil.

Det var som at møde Gud for første gang. Sådan følte jeg det som en 16-årig knægt, da jeg mødte ’MJ'

LeBron James

- Jeg ville gerne være som 'MJ' (Michael Jordan), ville skyde fadeaways som 'MJ', ville holde min tunge ude ved dunk som 'MJ', ville bære mine sko som 'MJ', siger en stolt LeBron James efter kampen.

Mest scorende NBA-spillere

1. 38.387 point - Kareem Abdul-Jabbar

2. 36.928 point - Karl Malone

3. 33.643 point - Kobe Bryant

4. 32.311 point - Lebron James

5. 32.292 point - Michael Jordan

Los Angeles Lakers-stjernen har nu scoret 32.311 point, 19 flere end Jordan, og har dermed overgået legenden i fire af de fem store kampstatistikker - point, assists, rebounds, blocks og steals. Kun sidstnævnte står stadig i Jordans favør.

I slutspillet er LeBron James allerede foran i alle fem.

Cleveland Cavaliers' LeBron James er den mest scorende spiller i NBA's slutspil nogensinde. Video: TV 2 SPORT

- Alle de gange man på nogen måde kan måle sig med Jordan, skal det respekteres, og det er noget, man vil kigge på historisk. Så det er kæmpe stort.

- LeBron har erkendt, at han jagter Jordan, og at han gerne vil overhale ham, og det her er en af de målestokke, hvor han kan få lov at sige, "jeg gjorde endnu en ting, som han ikke kunne". Det betyder noget for LeBron, at han fanger Jordan, fortæller Wang.

I efteråret overhalede han Wilt Chamberlain på femtepladsen på topscorerlisten, og i løbet af karrieren har det vist sig kun at være et spørgsmål om tid, før han blev den yngste til at runde alle pointmæssige milepæle. Senest blev han i februar den yngste til at nå 32.000 point.

- Han kan slutte som den mest scorende spiller i NBA's historie, og det er jeg sikker på, han gerne vil.

LeBron James er nu den femtemest scorende spiller i NBA's historie.

- Vi har aldrig set noget lignende

Efter at han i 2003 blev draftet af det lokale NBA-hold, Cleveland Cavaliers, som det yngste førstevalg nogensinde, gik jagten mod historiebøgerne ind med det samme for det 18-årige fænomen, der to år tidligere - som high school-spiller - for første gang mødte legenden, han i dag bliver sammenlignet med.

- Det var som at møde Gud. Jeg har sagt det igen og igen, men det var som at møde Gud for første gang. Sådan følte jeg det som en 16-årig knægt, da jeg mødte ’MJ’, har Lebron James sidenhen fortalt.

I sin første NBA-kamp leverede Ohio-teenageren 25 point, ni assists og fire steals, og endte sæsonen med kåringen som ligaens bedste førsteårsspiller.

Allerede i 2005 blev han udtaget til sin første All Star-kamp, som han er blevet det hvert år lige siden, og på dette tidspunkt havde LeBron James for længst spillet sig ind på omverdenens læber i verdens bedste basketballliga.

2003: LeBron James leverede en imponerende statline i sin første NBA-kamp, men Cleveland Cavaliers endte med at tabe til Sacramento Kings.
2003: LeBron James leverede en imponerende statline i sin første NBA-kamp, men Cleveland Cavaliers endte med at tabe til Sacramento Kings. Foto: MIKE BLAKE / Scanpix Danmark

- Det er mærkeligt at kalde en 20-årig for en stor spiller, men han er en stor spiller. Han kan blive den bedste nogensinde. Han er undtagelsen fra enhver regel, sagde den tidligere Denver Nuggets-træner George Karl efter en kamp mod Cleveland Cavaliers samme år.

Siden har LeBron James været en magtfaktor i NBA, hvor han har været dominerende i flere år, end de fleste andre spillere overhovedet er i ligaen.

Det var nok et af de eneste øjeblikke i min karriere, hvor jeg tænkte, "wow, du har lavet noget helt specielt her"

LeBron James 

- Det giver ingen mening, at han som 34-årig stadig kan løbe rundt og lave det her. Vi har aldrig set noget, som bare er i nærheden af det. Der er ingen at sammenligne med udover Kareem Abdul-Jabbar, der blev finale-MVP i 1971 og 1985. Ellers er der ingen, der over så lang tid har været så dominerende - heller ikke Jordan.

- LeBron James er uden sammenligning den i NBA's historie, der har passet bedst på sin krop og dyrket sin krop fra en meget tidlig alder. Det ser ud, som om han bare ikke kan gå i stykker, fortæller Peter Wang med henvisning til, at NBA-stjernens længste skadespause efter snart 16 sæsoner var en måned på sidelinjen tidligere i år.

Sidste sommer underskrev han en fireårig kontrakt med Los Angeles Lakers, og flere eksperter har spekuleret i, at sæsonen 2021/22 bliver den sidste for den til den tid 38-årige forward.

LeBron James fik debut for LA Lakers i et nederlag til Portland Trail Blazers. Video: Bo Bentsen

Men superstjernen har tidligere luftet en helt særlig plan, som Peter Wang tror på.

- Personligt tror jeg, LeBron spiller, indtil han kan spille en sæson sammen med sin søn (LeBron James Jr., 14 år), som kommer i NBA. Og han siger selv, at han ikke overhovedet er i nærheden af at sætte slutdato på. Han er et fysisk fænomen, så jeg tror, han bliver ved.

'Kampen, LeBron James ikke kan vinde'

Det betyder også, at han bliver ved med at forsøge at hale ind på Michael Jordan.

Men selvom den aldrende basketballmaskine slår rekord på rekord og når den ene milepæl efter den anden, bliver betegnelsen som 'den bedste nogensinde' måske alligevel den ene titel, James ikke får fat i.

- Jeg tror ikke, han kan vinde den kamp. Jeg tror altid, at folk vil holde de negative ting i LeBrons karriere imod ham, som at han ikke har vundet lige så mange mesterskaber som Jordan. Og hvis han så vinder lige så mange, vil Jordan-elskerne sige, at det ikke er det samme, fordi Jordan aldrig tabte en finale, mener Wang.

LeBron James har indtil videre stået i ni NBA-finaler - heraf otte i træk mellem 2011 og 2018 - men kun vundet tre af dem. Til sammenligning har Michael Jordan nået seks finaler med lige så mange sejre til følge.

Og så betyder det pludselig knap så meget, at James efterhånden har stort set alle andre statistikker på sin side og også allerede står noteret for flere optrædener i slutspillet, end Jordan nåede.

Lebron James
VS
Michael Jordan
Mesterskaber
3
6
Finaler
9
6
MVP-titler
4
5
Finals MVP-titler
3
6
Sæsoner
16
15
Sæsoner i playoff
13
13
All Star-kampe
15
14
Udtagelser til årets hold
12
10
Point
32.311
32.292
Rebounds
8.805
6.672
Assists
8.571
5.633
Blocks
916
893
Steals
1.928
2.514

- Når man sammenligner med Jordan, vil det altid være ’seks mesterskaber, seks finaler i træk, seks MVP-titler, ingen kamp syv i en finaleserie nogensinde’, og det er jo umuligt at argumentere imod.

- Jeg synes, man skulle vende den om og sige, at LeBron har spillet i slutspillet flere gange og har været bedre tidligere i slutspillet. Jordan har jo tabt mange gange, før han nåede finalen, påpeger eksperten.

Det bliver en diskussion, man aldrig rigtig bliver færdig med, for det er, som om Jordan har patent på den her ’G.O.A.T’-plads

Peter Wang

LeBron James løftede senest NBA-pokalen i 2016, hvor han førte Cleveland Cavaliers til det første mesterskab i holdets historie, efter han i 2014 vendte tilbage efter fire sæsoner og to mesterskaber med Miami Heat.

Ifølge James selv var det dog titlen med hjemstavnens hold, der for alvor placerede ham på højde med spilleren, han selv havde betragtet som en gud 15 år tidligere.

- Den titel gjorde mig til den største spiller nogensinde. Sådan føltes det. Den første bølge af følelser, der kom, da alle så mig græde, var for 52 års sportshistorie i Cleveland. Og efterfølgende havde jeg det, som om det her gjorde mig til den største spiller nogensinde, fortalte LeBron James til ESPN efter sejren.

I 2016 fik LeBron James og Cavaliers revanche for finalenederlaget til Warriors året før Video: Simon Johansen

I finaleserien kom Cavaliers tilbage fra 1-3 i kampe, og på udebane vandt finaleserien med 4-3 over Golden State Warriors, der af mange blev - og til dels stadig bliver - betegnet som et af de bedste hold nogensinde.

- Det var nok et af de eneste øjeblikke i min karriere, hvor jeg tænkte, "wow, du har lavet noget helt specielt her". Jeg har ikke haft tid til at læne mig tilbage og virkelig tænke på det endnu, men det dér - det var unikt.

Ifølge Peter Wang handler den evige debat også om, at LeBron James stadig er aktiv, og at styrkeforholdet måske vil rykke sig, når ikonets karriere engang er slut.

Ingen kan fratage Michael Jordan seks mesterskabsringe og lige så mange Finals MVP-titler, men i spillet på banen, hvor LeBron James i snart 16 sæsoner stort set har domineret fra første til sidste kamp, har han med sin seneste milepæl på topscorerlisten måske alligevel indhentet legenden, han afløste i 2003.

- Hvis jeg skulle sende en af dem ud for at repræsentere verden, ville jeg vælge LeBron, fordi han er en bedre allround-spiller. Han er større, stærkere, skyder bedre bag trepoints-linjen, og så er han en bedre rebounder og en bedre afleverer, siger Peter Wang.

- Så det bliver en diskussion, man aldrig rigtig bliver færdig med, for det er, som om Jordan har patent på den her ’G.O.A.T’-plads (Greatest of all time, red.).