Team Skys overraskende udmelding: Vi vil savne Tinkov

Den karismatisk russer Oleg Tinkov forlader cykelsporten efter 2016-sæsonen - og han vil blive savnet hos sin britiske konkurrent.

Oleg Tinkov bragede ind i cykelsporten i 2012, da han blev sponsor hos Bjarne Riis.

Siden da har hans engagement taget til i cykelsporten, og da han købte cykelholdet af Bjarne Riis foldede han sig for alvor ud. En nyrig russer, der opførte sig dårligt og trådte alle over tæerne uden at bekymre sig. Men også en mand med penge og idéer i en sport, som har brug for begge dele.

Efter denne sæson er det slut for Oleg Tinkov i cykelsporten. Han lukker cykelholdet Pro Team Tinkoff. Og det er trist, lyder det fra hans største konkurrent, Team Sky.

- Han er en stor karakter. Jeg er ikke enig i alt, hvad han siger, men alt i alt ser jeg ham som en styrkelse af sporten. Derfor bliver jeg ked af at se ham forlade sporten, siger General Manager på Team Sky, David Brailsford til TV 2 SPORT.

Oleg Tinkov har ikke været bange for at lange ud efter alt og alle, hvis han var utilfreds. Det er også gået ud over Team Sky engang imellem. Men faktisk har det bare motiveret Team Sky og gjort konkurrencen sjovere og bedre.

- Han er ’in your face’, når han vinder, og han er faktisk også ret god, når de taber, så ja, det er en skam, at han forlader sporten, siger Brailsford.

Oleg Tinkov annoncerede sit stop i cykelsporten i et interview med Cyclingnews i december. Her lagde han til grund, at han ikke ville blive ved med at bruge så mange penge, og at han var træt af den konservative cykelsport, som ikke gad at lytte til hans idéer. Den eneste undtagelse var Brailsford, sagde han.

Og Brailsford har da også nydt at have Tinkov i cykelsporten.

- Det er godt at have nogen som Oleg i sporten, for det bringer mere frem i en selv. Jeg bliver ked af at se ham forsvinde efter denne sæson. Jeg er skuffet, men jeg forstår ham godt.

Team Skys Tour de France-vinder Chris Froome var ikke engang klar over, at Tinkov har meldt ud, at han forlader sporten.

- Er det rigtigt? Er det helt sikkert, spørger han, da TV 2 SPORT interviewer ham på Team Skys træningslejr på Mallorca.

- Det er uheldigt, at han trækker stikket, hvis det er sådan, det forholder sig. Jeg synes, det var godt, at sådan en som ham kom ind i sporten. Han var så passioneret omkring sporten.

- ’He put his money where his mouth was’. Det må man give ham. Han tog pengene frem og drev holdet i et par år. Det er en skam, at det slutter nu, og jeg håber, at de finder en sponsor til at tage over, så holdet kan fortsætte.

Vil det ændre noget på magtbalancen i cykelsporten?

- Ja, helt sikkert. Hvis et stort hold falder fra hinanden, i en så skrøbelig sport som cykling, hvor det er hårdt at finde sponsorer, så får det betydning. Det ville betyde potentielt 30 ryttere uden kontrakt og måske 60-70 medarbejdere uden job, så det vil være virkelig trist, hvis de stopper, siger Froome.

Men beslutningen er taget, siger Oleg Tinkov. Efter 2016-sæsonen er det slut. David Brailsford har dog tænkt sig, at beholde Oleg Tinkovs telefonnummer.

- I år vil vi konkurrere på vejene igen, og så er jeg sikker på, at vi nok skal holde kontakten, siger Sky-bossen.

Herunder kan du høre interviewet med Chris Froome, hvor han udtrykker sin ærgrelse over Oleg Tinkovs kommende exit fra cykelsporten.