Dansk sportsdirektør: Derfor er Peter Sagan en mester

Peter Sagan gør den regnbuefarvede trikot ære ved allerede at vise tænder tidligt på sæsonen.

En hvid trøje med striber i farverne blå, rød, sort, gul og grøn. Dén hvide trøje.

Selvom man ikke er specielt sports- eller cykelinteresseret, så har de fleste som minimum en eller anden perifer idé om, hvad trøjen symboliserer. Ikke bare en hvilken som helst mester, men verdensmesteren. Og i 2016 hedder han Peter Sagan.

For første gang siden 2010 stillede den slovakisk-fødte verdensmester til start til Omloop Het Nieuwsblad i den belgiske åbningsweekend. Det blev til en andenplads til Peter Sagan, der blev slået på de sidste 100 meter af den belgiske hjemmebanefavorit, Greg Van Avermaet.

Se finalen i Omloop Het Nieuwsblad øverst i artiklen.

Men en andenplads er ifølge Peter Sagans danske sportsdirektør, Lars Michaelsen, mere end godkendt. Også selvom man er verdensmester.

- Peter Sagan illustrerede virkelig styrke i dag (lørdag, red.) på nogle af de svære stykker på ruten, da ingen andre ville gå frem og tage slæbet, lyder det fra Lars Michaelsen til TV 2 SPORT efter Omloop Het Nieuwsblad.

- Det er jo derfor, han er en mester, og det så vi også i dag (lørdag, red.). Han har noget ekstra, og han kører på sin intuition, og der har han åbenbart en maskine bag ved, der kan noget mere end så mange andre.

Omloop Het Nieuwsblad ligger så tidligt på året og er sæsonens første brostensløb, at det inden løbets start ikke fra Team Tinkoffs side var forventet, at Peter Sagan skulle gå ud og gøre noget større væsen af sig, end hvad han selv følte for. Og den til tider lidt uortodokse rytter følte altså, at han havde benene til at køre et udbrud op og selv sidde med i finalen.

I det hele taget er meget sket for Peter Sagan, der sidste forår mest af alt blev kendt for ikke at ramme noget som helst rigtigt i de mange forårsklassikere.

- Det har været en proces, lyder det fra Lars Michaelsen.

- Hvis vi går tilbage et års tid, så havde vi et forskelligt set-up, og vi havde samlet Peter Sagan op fra et hold, hvor han ikke havde været særlig tilfreds. Han havde brug for tid til ligesom at finde sine ben og stå på.

De ben fandt Peter Sagan så småt i maj 2015, da han vandt den samlede sejr i Tour of California. I juli, da han tog den grønne trøje i Tour de France. Et skridt mere, da han endelig tog en etapesejr i Vuelta a Espana. Og det hele kulminerede så, da han ved VM i Richmond i september kunne iklæde sig den der særlige hvide trøje med de fem farvede striber.

Den samme hvide trøje, der allerede har givet Peter Sagen to podieplaceringer i 2016 ved henholdsvis Tour de San Luis og nu Omloop Het Nieuwsblad.

- Han har jo sådan set bare udviklet sig, er den simple forklaring fra Lars Michaelsen.

Men ikke desto mindre er der meget, der tyder på, at Peter Sagan har fundet de rigtige ben til at gøre forårssæsonen 2016 meget mere værd at skrive hjem om end den var i 2015.

Søndag får Peter Sagan så endnu en chance for at vise sig frem, når han stiller til start i Kuurn-Brussels-Kuurne, der modsat Omloop Het Nieuwsblad er lidt fladere og mere oplagt for sprintere.