Farvel til Fabian: Cancellara går efter rekordsejr

Fabian Cancellara kører sin sidste endagsklassiker i morgen. En sejr vil gøre schweizeren til den mest vindende i l'Enfer du Nord, Paris-Roubaix.

Få ryttere har været så dominerende i cykelsportens forårsklassikere over en længere årræke end Fabian Cancellara.

Fabian Cancellara

Født:
18. marts 1981 (35 år)

Karriere:
2000-2002: Mapei
2003-2005: Fassa Bortolo
2006-2010: CSC / Saxo Bank
2011-2016: Trek

Største resultater:
3x Paris – Roubaix (’06, ’10, ’13)
3x Flandern Rundt (’10, ’13, ’14)
Milano – San Remo (’08)
Verdensmester i enkeltstart (’06, ’07, ’09, ’10)
Olympisk mester i enkeltstart (’08)
Syv etaper i Tour de France

Det skulle da lige være ryttere som Roger De Vlaeminck og Eddy Merckx. Der er det, vi er. Helt deroppe. Blandt de store legender i cykelsporten.

Og i morgen er det så slut. I hvert fald i forårsklassikerregi.

Efter denne sæson parkerer Cancellara cyklen i garagen og indstiller sin professionelle karriere. Paris-Roubaix søndag bliver derfor Fabian Cancellaras sidste forårsklassiker. Til en allerede gloværdig karriere kan den schweiziske gladiator føje endnu et brostensformet trofæ, når klokken slår 17.30 på velodromen i Roubaix søndag eftermiddag.

En sejr vil gøre Spartacus til den mest vindende rytter i brostenshelvedet - delt med netop Roger De Vlaeminck samt den evige rival Tom Boonen.

- Det er da specielt, men jeg er nødt til at fokusere på det, jeg er her for, nemlig at cykle. Så det er ikke noget, jeg tænker specielt meget over, siger Fabian Cancellara til TV 2 SPORT.

Den smukke rivalisering
Netop rivaliseringen med belgiske Tom Boonen har givet cykelsportstilhængere verden over nogle uforglemmelige øjeblikke det seneste årti. Som Coppi og Bartali, Moser og Saronni, Anquetil og Polidour. Og som Merckx og De Vlaemick. Boonen og Cancellara.

- Han er min favorit, og min emotionelle favorit. Ham vil jeg helst se vinde. Jeg vil helst se, at han i hvert fald bliver lige med Tom Boonen i det lange Paris-Roubaix-regnskab. Jeg kan meget bedre lide Cancellara end Boonen, fortæller cykelsportsbesyngeren Jørgen Leth til TV 2 SPORT.

- Jeg har altid Fabian Cancellara, som jeg holder meget af, som en af mine favoritter. Jeg har fulgt ham med begejstring igennem flere år og specielt i år virker han enormt tændt, og som en der sigter på at lave noget stort. Han var fantastisk i Flandern Rundt, hvor han ikke kunne indhente Sagan, men alligevel kørte meget modigt, meget klart og meget autoritativt.

Modigt, klart og autoritativt har også været et tema i Cancellaras tidligere triumfer i Paris-Roubaix. Vi er dykket i arkivet og har fundet Spartacus' brostenssejre frem. Dem kan I se eller gense neden for:

Det epokegørende 2006
Cancellaras første sejr i løbet er måske også den smukkeste. Netop fyldt 25 år kørte den unge rytter for Bjarne Riis' Team CSC solo i mål på velodromen og henviste sidste års vinder, ærkerivalen i VM-trøjen Tom Boonen, til sekundære placeringer flere minutter bagud.

Magtdemonstrationen i 2010
Lige så majestætisk var Spartacus fire år senere. I mellemtiden havde Boonen vundet endnu to sejre og var altså oppe på tre. I 2010 kunne han dog ikke røre Fabian Cancellara, der stak fra den flamske tornado og resten af favoritgruppen med næsten 50 kilometer til mål.

Tredje sejr med nød og næppe
Helt så suveræn var schweizeren dog ikke i sin seneste Paris-Roubaix-sejr. I en af nyere tids mest medrivende forårsdage i helvede nåede Cancellara velodromen med belgiske Sep Vanmarcke.

Tidligere vindere af Paris Roubaix
2015
John Degenkolb
- Scanpix Denmark
2014
Niki Terpstra
- Scanpix Denmark
2013
Fabian Cancellara
- Scanpix Denmark
2012
Tom Boonen
- Scanpix Denmark
2011
Johan Vansummeren
- Scanpix Denmark
2010
Fabian Cancellara
- Scanpix Denmark
2009
Tom Boonen
- Scanpix Denmark
2008
Tom Boonen
- Scanpix Denmark
2007
Stuart O'Grady
- Scanpix Denmark
2006
Fabian Cancellara
- Scanpix Danmark