Frem med skraberen, Sagan: Så meget hjælper det at barbere ben

Behårede ben holder ikke i cykelsport. TV 2-programmet SportsLab viser nemlig, at det rent faktisk kan betale sig at barbere ben for en cykelrytter.

Cykelsportens verdensmester, Peter Sagan, chokerede cykelverdenen, da han tidligere året stillede op til en række cykelløb med hår på benene, hvilket ellers er uset i blandt cykelryttere.

- Hvem har bestemt, at man skal barbere sine ben i cykling? Jeg ved det ikke. Ingen ved det, men alle gør det, sagde verdensmesteren til TV 2 SPORT under årets forårsklassiker Paris-Roubaix.

Glatbarberede ben har ellers været et fast element hos cykelryttere siden sportens fødsel. Derfor rokkede Sagan ved en af cykelsportens ældste tradiotioner, og han gjorde det for at provokere, lyder det fra TV 2 SPORTs cykelkommentator Jørgen Leth.

- Han har villet udfordre en cykelrytters image, tror jeg. Han vil benægte, at det skal være sådan, og det synes jeg også er al ære værd. Han har fået sagt det, han ville med det og fået sagt sin provokation, siger Jørgen Leth.

Efter et par lige-ved-og-næsten-placeringer med hår på benene valgte slovakken dog at barbere hårene af igen, før han havde vundet årets første løb.

Kort tid efter gav barberingen gevinst, da Sagan i slutningen af marts kørte først over stregen i det belgiske cykelløb Gent-Wevelgem.

SportsLab testede i mandagens udsendelse, om der har været en sammenhæng mellem sejren i Wevelgem og Sagans nybarberede ben.

Med hjælp fra ingeniør Martin Toft Madsen testede SportsLab triatleten Frederic Maigaard både med og uden hår på benene på cykelbanen i Ballerup Super Arena, og resultatet var slående.

Se alle afsnit af Sportslab på TV 2 PLAY her

På grund af den minskede vindmodstand og den forbedrede aerodynamik viste det sig, at Frederic Maigaard kunne spare hele 26 watt ved en hastighed på 40 kilometer i timen. Det svarer til, at han på en times kørsel kunne spare 2 minutter og tre sekunder ved at barbere sine ben.

Frederic Maigaard barberer sine ben i forbindelse med SportsLabs barberingsforsøg.
Frederic Maigaard barberer sine ben i forbindelse med SportsLabs barberingsforsøg. Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

- Det er overraskende, at det er så meget, men nu forstår jeg godt, at man bliver gjort til grin, hvis man kommer til konkurrence uden barberede ben, siger triatlen Frederic Maigaard.

Ved sidste års VM-enkeltstartsrute på 54,5 kilometer ville det således have givet en besparelse på 2 minutter og 45 minutter, hvilket svarer til forskellen på nummer et og nummer 26.

Så frem med skraberen, Sagan, for det kan sagtens betale sig at barbere benene.

SportsLab
Herunder kan du få et overblik over, hvad der ellers har været på programmet i SportsLab. Klik på billederne for at se mere.