Fra livsværk til legetøj - få hele historien om Tinkoff-holdet

Tinkoff-holdet lukker helt ned efter denne sæson. TV 2 SPORT giver dig her hele historien i ord og video fra den spæde start til slutningen i 2016.

Det er sjældent, at cykelsportens helt store hold lukker. Sådan lukker helt og aldeles. Vi er vant til at se dem skifte navn, når nye sponsorer kommer til. Men at de lukker helt, smider nøglen væk og fritstiller hele staben - det er sjældent.

Måske det er derfor, at lukningen af Tinkoff-holdet river sådan i et glødende cykelhjerte. For det er definitivt slut, når rytterne for sidste gang parkerer cyklen i 2016-sæsonen.

Selv om holdet siden 2015 har kørt under russisk licens, har det alligevel en helt særlig plads i de cykelglade, danske hjerter. For det her var "Bjarnes hold".

TV 2 SPORT fortæller her historien om cykelholdet, der voksede sig fra den spæde start i Herning til at blive første hold i Tour de France med danske rødder for til sidst at ende som "legetøj" for den russiske rigmand Oleg Tinkov.

En historie hvor sidste punktum bliver sat, når dette kalenderår rinder ud.

Den spæde begyndelse og første sejr

Selvsamme historie får sin indledning i efteråret 1996, da en række personer sætter sig sammen med ambitionen om at stable et nyt cykelhold på benene i Danmark. Alex Pedersen (tidligere amatør-verdensmester), Finn Poulsen (fra firmaet Bestseller), Torben Kølbæk, Johannes Poulsen (fra Herning CK) og den daværende Telekom-rytter Bjarne Riis opretter derfor firmaet Professional Cycling Denmark. Det altoverskyggende mål er at køre Tour de France i år 2000.

Frem mod 1998-sæsonen bliver holdet samlet af en blanding af nyprofessionelle danske ryttere samt et par erfarne veteraner med gode navne i form af Jesper Skibby og Brian Holm. Førstnævnte er en af de første til at vinde for holdet, der i sine første år hedder Team Home-Jack & Jones.

Allerede i år to høster det danske hold masser af succes efter en heftig oprustning. Tre gange Michael vinder nogle af de største sejre til holdet i 1999: Sandstød vinder 4 dage ved Dunkerque, Blaudzun triumferer samlet i Herald Sun Tour, mens Michael Steen Nielsen vinder sidste etape af Danmark Rundt på en sæson, hvor cykelholdet i alt vinder 26 sejre fordel på ni forskellige ryttere.

År 2000 har siden cykelholdets begyndelse været et vigtigt år: Året hvor holdet for første gang skal deltage i verdens største cykel-begivenhed Tour de France. Derfor bliver der igen oprustet på ryttersiden, mens holdet samtidig får en ny hovedsponsor og kører sæsonen som Memory Card-Jack & Jones.

En af holdets nye ryttere Bo Hamburger leverer mandskabets til dato største sejr, da han vinder tredje etape af Paris-Nice. Fra 8. marts til 21. maj vinder holdet ni sejre - men den største sejr vinder holdet nok ved skrivebordet, da Tour de France for første gang nogensinde byder et dansk cykelhold velkommen til Frankrig.

Holdets lynhurtige lette Arvis Piziks placerer sig fem gange i top-10 og står for holdets bedste placeringer på etaperne i Touren. Af holdets ni startende ryttere når fem hele vejen igennem - til den endelige målstreg i Paris.

Riis vender tilbage - Tour-eventyret begynder

I foråret år 2000 indstiller Bjarne Riis sin karriere som aktiv cykelrytter, men han starter snart en ny op: Som holdejer på et cykelhold. I efteråret overtager Riis ledelsen af Professional Cycling Denmark og begynder oprustningen af sit hold. I vinterperioden kan han præsentere den franske stjernerytter Laurent Jalabert som ny holdkaptajn fra 2001.

Det tager noget tid for Jalabert at komme i gang med at vinde på holdet, men i Tour de France, et halvt år efter kontrakten er underskrevet, henter han sine første to triumfer på det danske hold og ender med løbets bjergtrøje. Senere på sæsonen vinder Jalabert også endagsklassikeren Classica San Sebastian. Franskmanden leverer dermed holdets absolut tre største sejre i 2001.

Året efter vinder den franske veteran igen bjergtrøjen, men Jalabert og holdkammeraterne formår ikke at vinde en etape i Tour de France - selv om de er lige ved på holdtidskørslen. Til gengæld vinder franskmanden med kælenavnet "Jaja" fem sejre i løbet af sæsonen, hvor han vinder en etape i Paris-Nice og Classica San Sebastian.

En af holdets nye stjerner Tyler Hamilton gennemfører og bliver toer samlet i Giro d’italia, selv om han har brækket det ene skulderblad.

Holdet byder velkommen til en del nye ryttere forud for 2002-sæsonen. Blandt dem navne som Carlos Sastre og Fränk Schleck.

Reduceret budget men forøget succes

Forud for 2003 skifter Bjarne Riis navn på cykelholdets selskab, Professional Cycling Denmark, så det kommer til at hedde Riis Cycling. Tiscali forlænger ikke sit sponsorat, og Team CSC kører derfor videre på et lidt reduceret budget. Laurent Jalabert indstiller sin karriere, og Tyler Hamilton bliver forfremmet til holdkaptajn - og manden der skal køres for i Tour de France.

Selv om budgettet er lidt mindre end sæsonen forinden, så bliver 2003 alligevel et år med mange sejre. Tyler Hamilton vinder klassikeren Liège-Bastogne-Liège og Romandiet Rundt i foråret og stiller så til start i Tour de France - med drømme om et godt klassement.

De drømme bliver dog hurtigt tvivlsomme, da Hamilton på første etape brækker sit kraveben. Modgangen får dog ikke Riis' ryttere til at miste modet. Holdet vinder tre etaper i Tour de France og Tyler Hamilton, som vinder den ene af dem, ender på løbets samlede fjerdeplads.

I 2004 gentager Hamilton ikke triumfen for Team CSC. Amerikaneren skifter nemlig til det schweiziske cykelhold Phonak, fordi han "mangler opbakning fra Bjarne Riis". I stedet skriver den danske holdejer kontrakt med den 26-årige italiener Ivan Basso.

Basso, med kælenavnet "den smilende dræber", er blevet 7’er i Tour de France året forinden, men viser sig i 2004 som en mand, der kan køre med om Tour-sejren. Basso vinder sin første, og eneste, etapesejr i Touren, da han på La Mongie henviser Lance Armstrong til andenpladsen. I klassementet henviser Armstrong dog Basso til tredjepladsen.

2005-sæsonens optakt er præget af økonomiske udfordringer og flere ryttere må gå ned i løn, men da først cykelsæsonen tager fart, viser Team CSC's ryttere, at de har det samme i cyklerne. Fra 1. februar til Tourens begyndelse 2. juli vinder holdet 24 sejre.

Basso vinder to etaper i Giro d’Italia, inden en grim maveinfluenza smadrer hans drøm om en samlet sejr. Heller ikke i Touren får Basso lov til at stå øverst på et Grand Tour-podium. Lance Armstrong står for syvende, og sidste gang, øverst på podiet i Paris, hvor Basso rykker op på andepladsen.

Undervejs erobrer holdet for første gang førertrøjen i Touren, da David Zabriskie vinder løbets indledende enkelstart. Den mister amerikaneren på værste måde, da han styrter på fjerde etapes holdtidskørsel kort før mål.

Operacion Puerto - dopingsagen der kostede Basso Tour-starten

Fabian Cancellara vandt forårsklassikeren Paris-Roubaix i 2006.

Med Bassos stærke præstation i Giroen og Touren i 2005 bliver holdets målsætning skudt i vejret året efter: Team CSC vil vinde alle tre Grand Tours i 2006: Basso skal vinder Giroen og Touren, mens Sastre skal triumfere i Vueltaen.

Forårssæsonen giver forhåbninger om store ting fra det danske hold. Basso vinder Criterium International, Fabian Cancellara Paris-Roubaix, Fränk Schleck Amstel Gold Race og i maj måned lykkes missionens første målsætning, da Basso vinder Giroen samlet med tre etapesejre undervejs. Men de store brede sejrssmil bliver flået af holdets mundvige to dage før Tourens begyndelse.

Ivan Basso, Jan Ullrich, Francisco Mancebo og Alexander Vinokourov får ikke lov til at stille til start i Touren, da de enten selv eller deres hold sættes i forbindelse med den senere så berømte og berygtede dopinglæge Eufemiano Fuentes. Men selv uden holdkaptajnen til start præsterer Team CSC store ting i Touren med tre etapesejre. I det hele taget bliver sæsonen 2006 holdets mest succesfulde med over 50 sejre på en sæson for første gang nogensinde.

Uden Ivan Basso bliver Carlos Sastre i stedet holdkaptajn for Team CSC i Tour de France, men allerede fra sæsonstart vinder holdet store sejre. Tre etapesejre i Tour of California, Paris-Roubaix og en etapesejr i Giro d’Italia er et af holdets højdepunkter inden Tour-starten i London. Her følger endnu et sæsonmæssigt højdepunkt, da tempofænomenet Fabian Cancellara vinder prologen og dermed bliver første mand i den gule førertrøje. Efter tre ugers cyklen rundt i Frankrig ender Carlos Sastre på en samlet fjerdeplads, mens Alberto Contador vinder Tour de France.

I forårssæsonen 2008 gør Fabian Cancellara sig endnu en gang positivt bemærket, da han vinder Tirreno-Adriatico samlet og sejrer i "la Primavera" - Milano-San Remo. Ganske som vanligt har holdet vundet flittigt i løbet af foråret og er næsten noteret for 30 sejre før Tour de France. Et Tour de France der bliver hamrende succesfyldt.

Carlos Sastre og de to luxembourgske brødre Schleck stiller til start i Touren som kaptajner, men hen mod løbets afslutning sætter Sastre en tyk streg under, at han er løbets bedste mand. Spanieren vinder på Alpe d'Huez på 17. etape og grundlægger der sin samlede sejr i Tour de France. Sastre bliver den første, og eneste, Riis-rytter, der vinder verdens største cykelløb.

"The Schlecks" mod Alberto Contador

For præcis otte år siden – den 16. juli 2009 – kørte Nicki Sørensen først over stregen på Tourens 12. etape efter et imponerende soloridt.

Spanieren forlader Riis' hold for ud for 2009-sæsonen, og i den bliver brødrene Schleck derfor Team Saxo Banks to kaptajner. I løbet af sæsonen vinder brødrene syv ud af holdets 44 sejre. Og i de næste par år vinder de også danskernes hjerter med deres tætte bånd af cyklen og deres aggressive forsøg på at vinde Touren foran Alberto Contador på cyklen.

I løbet af foråret står Andy Schleck for holdets største sejr, da han vinder klassikeren Liège-Bastogne-Liège, brormand Fränk vinder Luxemborg Rundt, mens Fabian Cancellara samlet sejrer i hjemlandets største cykelløb, Schweiz Rundt. I Tour de France bliver Andy Schleck nummer to, mens Alberto Contador vinder løbet. Holdet har masser af succes med tre etapesejre undervejs. Nicki Sørensen vinder i Vittel på 12. etape og står for den seneste danske sejr i Touren.

Ambitionen året efter er derfor, at Andy Schleck skal stå øverst på podiet i Paris, når sæsonens højdepunkt, Touren, står på programmet. Men også i foråret i 2010 vinder Team Saxo Bank mange sejre, hvor Fabian Cancellara vinder både Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

Tour de France bliver et parløb mellem Andy Schleck og Alberto Contador og byder undervejs på mange medrivende dueller mellem de to ryttere. De tre uger i Frankrig bliver et parløb mellem den luxembourgske klatrer og den mere komplette spanier. Efter 14 dages cykelløb fører Schleck Touren 31 sekunder foran Alberto Contador, men på 15. etape skifter førertrøjen ejermand, da Team Saxo Banks kaptajn taber sin kæde på Port de Balès midt i et angreb. Contador kører videre og kan efter etapen iføre sig føretrøjen - 8 sekunder foran luxembourgeren.

Contador vinder Touren med 39 sekunder foran Schleck (som dog ved skrivebordet ender med at blive tilkendt sejren et års tid efter). Spanieren bliver upopulær i Danmark, fordi mange danske cykelseere synes, at angrebet, da Schleck tabte kæden, var usportsligt og unfair.

Fra den evige rival til holdets nye stjerne - Contador skifter til Riis

Men i 2011-sæsonen bliver Contador pludselig Riis' mand, da han skifter til Saxo Bank-Sunguard. Sidste halvdel af 2010 bliver nemlig en større åreladning for det danske cykelhold, da brødrene Schleck, Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang, Jens Voigt og Stuart O'Grady alle skifter til det nystartede hold Leopard-Trek, mens Richie Porte smutter til Sky. I stedet præsenterer Bjarne Riis Alberto Contador som ny holdkaptajn.

Men ægteskabet mellem Riis' og den spanske superstjerner begynder ikke glidningsfrit. For kort efter, at Riis har skrevet under på kontrakten med Contador, lærer alle i og omkring cykelsporten et nyt ord: Clenbuterol. Et stof Contador er blevet testet positiv for med en mikrodosis. Men et stof der står på den forbudte liste.

Riis og Contador tager sagen hele vejen til den Internationale Sportsdomstol, CAS, og mens sagen benhandles vinder Contador Giroen og bliver nummer fem i Touren (som vindes af Cadel Evans), men spanieren taber sagen, får karantæne og bliver frataget alle sine resultater fra 1. juli 2010 (inklusiv Tour-sejren foran Andy Schleck) og kan ikke køre løb før 1. august 2012, hvor karantænen udløber.

Derfor må det danske hold i 2012 tænke alternativt i Tour de France, hvor Bjarne Riis sender et angrebslystent mandskab til start. Michael Mørkøv kører flere dage i bjergtrøjen, men holdet vinder ingen sejre i Touren. Da Alberto Contadors karantæne udløber i august, stiller spanieren i stedet til start i Vuelta à España og vinder løbet tre uger senere.

Derfor er planen i 2013 meget klar: Alberto Contador skal vinde Tour de France. I foråret kører spanieren mange flotte, samlede placeringer ind for Team Saxo-Tinkoff, men spanieren vinder ikke holdets største sejr i den første halvdel af sæsonen. Det sørger Roman Kreuziger for, da han vinder Amstel Gold Race.

Team Saxo-Tinkoff vinder ikke et stort antal sejre og i Tour de France får Alberto Contador akkurat ikke lov til at komme på det individuelle podium, da Chris Froome vinder foran Nairo Quintana og Joaquim Rodriguez. Men holdet vinder Tourens holdkonkurrence.

I Vueltaen får holdet dog lidt tiltrængt succes, da både Nicolas Roche og Michael Mørkøv undervejs vinder en etape. Roche ender på løbets samlede femteplads. Det bliver holdets sidste sæson på dansk licens.

Riis’ livsværk bliver til Tinkovs legetøj

2. december sælger Bjarne Riis sit livsværk, da den russiske rigmand Oleg Tinkov køber danskeren ud. Tinkov har året forinden gjort sig bemærket på Twitter med flere opsigtsvækkende tweets om Froome under Touren. Og kort før Giro d’Italia 2014 siger Tinkov direkte, at cykelholdet er "hans legetøj".

I løbet af foråret kørte holdet sig til en række sejre, hvor Contador vinder både Tirreno-Adriatico og Baskerlandet Rundt, inden Michael Rogers vinder to etaper i Giro d'Italia. Tour de France begynder med en kæmpe skuffelse for holdet, da Alberto Contador styrter og udgår af løbet på 10. etape. Holdet rejser sig dog stærkt og vinder tre etapesejre samt bjergtrøjen til Rafal Majka. Også Contador rejser sig og vinder i sensommeren Vuelta à España.

Forud for 2015-sæsonen skriver holdet kontrakt med den slovakiske superstjerne Peter Sagan, men holdet har svært ved at vinde fra start og bliver kun noteret for to sejre inden årets første store endagsklassiker Milano-San Remo. Bjarne Riis glimter ved sit fravær, da holdet kører det italienske endagsløb og i marts kommer det frem, at danskeren ikke længere skal være en del af holdet under Oleg Tinkovs ejerskab.

Holdet begynder derefter at vinde igen: Peter Sagan vinder to etaper og Tour of California samlet, Jesper Hansen vinder Tour of Norway, inden Alberto Contador snupper den samlede sejr i Giroen. Tour de France bliver en lang kamp for en slidt Contador, der har svært ved at hænge på konkurrenterne. Spanieren ender på en samlet femteplads, mens polakken Rafal Majka vinder holdets eneste etapesejr. Peter Sagan bruger efteråret på at blive verdensmester i Richmond.

I december 2015 siger Oleg Tinkov, at han vil sælge cykelholdet, men bare to måneder senere er han citeret for at sige, at det næppe kommer til at ske. Og lige nu tyder alt på, at cykelholdet Tinkoff ved nytår fordufter i takt med, at nytårskrudtet stilner af.

2016 har ellers været endnu en sejrrig sæson for holdet, hvor især verdensmesteren Peter Sagan har demonstreret sit unikke og enorme talent med sejre i Gent-Wevelgem, Flandern Rundt, Tour of California og Schweiz Rundt - inden Sagans soloshow indtog Touren. Tre gange vandt slovakken en etapesejr og endte derfor også med sikkert at vinde pointtrøjen. Igen. Rafal Majka kunne igen lade sig hylde som vinder af løbets bjergkonkurrence.

I skrivende stund er Sagan noteret for 11 af holdets 29 sejre, der også tæller Danmark Rundt samlet (Michael Valgren), Baskerlandet Rundt (Alberto Contador) og den samlede triumf i Vuelta a Burgos (ligeledes Contador), men holdet vinder ikke en Grand Tour.

Tinkoff-holdets sidste Grand Tour bliver Vuelta à España, hvor Alberto Contador ender på den samlede fjerdeplads.

Det begyndte som en dansk drøm om deltagelse i Tour de France og udviklede sig videre til at blive det helt store livsværk for Bjarne Riis med sejre i de største klassikere og alle tre Grand Tours for til sidst at blive en russisk rigmands største investering i cykelsporten.

Men fra nytår er det slut.

Da skal vi vænne os til noget sjældent i cykelsporten: Et af de helt store hold lukker og slukker. Sådan helt og aldeles.