Dansk sportsdirektør til Riis: Doping skal bekæmpes med mere end en røvfuld

16x9
Bjarne Riis har lovet sine ryttere på Team Veloconcept røvfuld, hvis de tænker på doping. Team Sunwebs sportsdirektør Morten Bennekou savner konkrete tiltag til at bekæmpe de ulovlige midler. Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Sportsdirektør Morten Bennekou råder i TV 2's cykelpodcast Bjarne Riis til at melde Team Veloconcepts tiltag imod doping tydeligt ud.

For et par uger siden lovede Bjarne Riis røvfuld til sine ryttere på Team Veloconcept, hvis de så meget som tænkte på doping. 

Men der skal mere til end det. I hvert fald hvis man spørger Team Sunwebs danske sportsdirektør, Morten Bennekou.

I TV 2's cykelpodcast kredsede debatten om Team Veloconcept og Riis' udtalelser til DR Sporten, og det fik Bennekou til at komme med en opfordring til holdejerens håndtering af dopingsspørgsmålet.

- Hvis jeg skulle give et råd, så ville jeg råde Bjarne til at annoncere lidt mere end en røvfuld.

- Han burde annoncere specifikke tiltag i forhold til at bekæmpe eller modarbejde doping på hans hold. Der er mange muligheder. Jeg tror, jeg ville være meget mere konkret i mine udmeldinger. Hvad er det, der gør, at vi kan stole på ham og holdet nu?

iPhone-brugere kan abonnere på TV 2's cykelpodcast her

- Vi ved alle sammen godt, at man ikke kan lægge hovedet på blokken og sige, at vores hold er rent i evig fremtid. Det kan vi heller ikke på Team Sunweb. Men på vores hold gør vi en række helt konkrete ting for at minimere risikoen. Og det er vi heller ikke bange for at vise omverdenen, lyder det fra Morten Bennekou.

Tydelige regler hos Team Sunweb

På Team Sunweb er der regler, som skal hjælpe med at komme dopingproblemerne til livs. Eksempelvis accepterer det tyske World Tour-hold kun, at man som rytter benytter sig af holdets interne stab og altså ikke af folk udefra, som der ellers i mange år har været traditioner for i cykelsporten.

Og der er også meget stringente krav til rytternes whereabouts og UCI-advarsler. Tre advarsler leder til en dopingkarantæne, og derfor sætter Team Sunweb allerede ved to advarsler rytterens karriere i bero indtil advarslen er udløbet. Simpelthen for at undgå en situation, hvor den tredje advarsel kommer i spil. Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger er der ingen Sunweb-ryttere, der tidligere har modtaget to advarsler og dermed fået en intern karantæne.

Lyt til hele TV 2's cykelpodcast her:

I Riis' interview med DR understreges det, at cykelsporten er et helt andet sted i dag, og at doping derfor ikke er et tema. Derudover slår holdejeren fast, at rytterne altid kan komme til ham, hvis de eksempelvis skulle have brug for hjælp til de vigtige whereabouts eller andre ting. 

- Riis skal have en chance til

Ifølge TV 2’s cykelkommentator Dennis Ritter handler det om at spille med åbne kort for komme problematikken og tvivlen til livs.

- Gennemsigtighed er vejen frem her. Men uanset hvor gennemsigtig Bjarne Riis bliver, så tror jeg ikke, han vil overbevise alle skeptikere.

- Jeg hører ikke til blandt dem, som synes, at Riis’ fortid fuldstændig diskvalificerer ham fra at være i cykelmiljøet. Så var der rigtig mange, der skulle være diskvalificeret.

- Riis har den fortid, han har. Det vil han altid have, og den vil altid forfølge ham. Han er blevet mødt med mange kritiske røster, blandt andet fra Dansk Idrætsforbund. Personligt har jeg den holdning, uden på nogen måde at fornægte fortiden, at vi på et tidspunkt må give ham en ny chance.