Ny mand i gult efter suveræn Porte-sejr på kongeetapen i Paris-Nice

Richie Porte var dagens stærkeste, efter en velkørende Jakob Fuglsang forsøgte sig med angreb mod slutningen.

Richie Porte (BMC) vandt lørdag kongeetapen i cykelløbet Paris-Nice.

På den lange stigning op til målet på 7. etape henviste han Alberto Contador (Trek) til andenpladsen.

Danske Jakob Fuglsang (Astana) trillede over målstregen som nummer seks - 1 minut og 7 sekunder efter etapevinderen - efter at have spillet en rolle med angreb i afslutningen på de 177 kilometer fra Nice til Col de la Couillole.

I den samlede stilling overtog Sergio Henao (Sky) førstepladsen fra Julian Alaphilippe (Quick-Step), som nu er nummer fem.

Top 10 efter 7. etape.
Top 10 efter 7. etape. Foto: TV 2 SPORT

7. etape blev åbnet straks efter start, da en gruppe med blandt andre Lilian Calmejane (Direct Energie) fik hul.

130 kilometer senere var den velkørende Calmejane stadig en dominerende skikkelse, og tæt ved toppen af dagens næstsidste stigning havde franskmanden omkring to et halvt minut ned til feltet med Julian Alaphilippe i den gule førertrøje.

Også danske Jakob Fuglsang (Astana) sad i feltet, og med 3,5 kilometer til toppen forsøgte han at komme væk fra det.

I klassementet lå han 18 minutter efter førertrøjen, så etapesejren var hans mål.

Ikke desto mindre satte danskerens temposkift fut i løjerne, og på nedkørslen til bunden af etapens sidste stigning, fik Fuglsang fat i et par udbrydere på mellemhånd - med det stærkt reducerede feltet lige i nakken.

Stigningen op til målet på toppen af Col de la Couillole var 15,7 kilometer med en gennemsnitlig stigningsprocent på 7,1. Her fandt løbet sin afgørelse.

Fuglsang blev indhentet, men formåede at hænge på i det hårdt kørende felt, da Alberto Contador (Trek) satte Jarlinson Pantano til at sætte tempoet op.

På det tidspunkt var Calmejane for længst blevet kørt ind og smidt af. Også Alaphillipe røg bag af dansen i det hårde tempo.

Pantanos fortsatte forceringer skar frontgruppen ned til syv ryttere.

Med fem kilometer tilbage slog han ud, og så angreb Jakob Fuglsang igen. Også da Richie Porte (BMC) slog kontra, gik Fuglsang med.

Først da Alberto Contador selv slog turboen til med tre kilometer til mål, og Porte igen slog kontra, måtte danskeren slippe.

Herfra kørte Porte alene til mål, og Sergio Henao hentede en fjerdeplads. I den samlede stilling har Sky-rytteren 30 sekunder ned til Daniel Martin (Quick-Step) på andenpladsen.

Løbet slutter søndag med en kort, men hård etape over 115 kilometer.