Fuglsang står midt i skæbnesæson: - Touren er altafgørende for hans fremtid

Jakob Fuglsangs fremtid afhænger af, hvordan han kommer til at klare sig i årets Tour de France, vurderer cykelekspert Rolf Sørensen.

Jakob Fuglsang har fået tildelt en stor portion tillid hos arbejdsgiveren Astana forud for denne sæson, hvor danskeren spiller en absolut hovedrolle på det kasakhiske mandskab frem mod Tour de France.

Danskeren er nemlig tiltænkt en kaptajn-rolle i verdens største cykelløb, og derfor har han været sat i spidsen for Astanas etapeløbshold lige fra begyndelsen af sæsonen.

Men det store ansvar har indtil videre ikke været problemfrit at cykle rundt med på skuldrende for kaptajn-Fuglsang, der med uheldige punkteringer og en drilsk sidevind blev kørt ud af klassementet i årets Paris-Nice, mens han og Astana ikke havde styrken til at følge med de bedste på anden etapes holdtidskørsel i det igangværende Volta a Catalunya.

Derfor er Jakob Fuglsang aktuelt placeret som nummer 22 i Catalonien Rundt, 2.42 efter Tejay van Garderen i førertrøjen.

Og det er ifølge Rolf Sørensen en historie, der har været skrevet lidt for ofte på det seneste i danskerens skæbnesæson.

- For tiden taler vi i hvert fald mere om, at han er kørt ud af klassementet, end at han helt med fremme. Når det er sagt, så synes jeg stadig, han er Danmarks bedste cykelrytter. Han formår altid at sidde med på de sværeste dage.

TV 2 Cykling

TV 2's cykelpodcast vender igennem cykelsæsonen stort og småt fra de største cykelløb sporten har at byde på. Lyt med når altid vidende ekspertpaneler debatterer og leverer skarpe analyser om emner på og uden for landevejene.

Find cykelpodcasten i din podcast-app eller via Soundcloud.

- Vi har høje forventninger til ham i år. Han har også høje forventninger til sig selv. Det er et skelsættende år for ham med hensyn til Tour de France i forhold til, om det er det løb, han skal blive ved med at satse på, siger Rolf Sørensen.

For hvis ikke formkurven topper optimalt, når Tour de France ruller i juli, så kan 32-årige Jakob Fuglsang meget vel være nødt til at skifte fokus, så de store Grand Tours ikke længere er omdrejningspunktet.

- Kommer han ikke i top-10 i Touren, så tror jeg, han sadler om. Så begynder han at kigge efter andre løb, han vil gå efter.

- Det kan være løb som Baskerlandet Rundt, Flandern Rundt eller Liege-Bastogne-Liege. Lombardiet Rundt også for den sags skyld. Det er et løb, som ligger fuldstændig fantastisk til ham.

- Jeg mener ikke, Jakob er en rytter, der kommer til at vinde 10 eller 15 cykelløb om året. Men kan han ramme de rigtige løb et par gange eller tre med et af de halvstore løb i mellem, så må det være værd at tage chancen og gå efter det.

- Vi er i et år, som er altafgørende for Jakob Fuglsang, lyder Sørensens vurdering.

Men har danskeren så formået at gribe den mulighed, Astana har tildelt ham, nu hvor det allerede fra sæsonstart er blevet til flere store tidstab i de ugelange etapeløb?

- Omstændighederne har ikke været med Jakob. Hverken i Paris-Nice hvor han var uheldig med punkteringerne og tabte tid i sidevinden eller i Catalonien Rundt, hvor holdet ikke var stærkt nok på holdtidskørslen. Der skulle Astana nok have sendt et bedre hold afsted til Spanien. 

- Jeg vil gerne se ham have mere gåpåmod ude på ruterne og lede sit hold bedre. Han har bare ikke haft mulighed for at vise det endnu med de hold, han har været afsted med.

- Jeg tror på, han nok skal gribe sin chance, lyder det fra Rolf Sørensen.

Hør mere om Jakob Fuglsangs skæbnesæson i vores cykelpodcast, hvor Rolf Sørensen og Rasmus Staghøj i denne uge gæster panelet.