Da Bo Hamburger vandt stor klassiker - men kiksede sin jubel fuldstændig

To danskere har gennem tiden vundet Fleche Wallonne. Den seneste var Bo Hamburger, der i 1998 var tæt på at ødelægge det hele for sig selv i jublen.

Han husker det fortsat, som var det i går.

- Det så lidt sjovt ud, skal jeg være den første til at indrømme. Men det gik da heldigvis godt.

Den nu forhenværende professionelle cykelrytter Bo Hamburger er i dag blevet 46 år. For præcis 19 år siden, i 1998, vandt han det belgiske cykelløb Fleche Wallonne. ’Den Vallonske Pil’.

Også selvom en lige lovlig modig jubelscene var ved at ødelægge det hele.

I et øjeblik havde han nemlig lykkeligt glemt, at han kørte på den berygtede og ekstremt stejle Mur de Huy. Eller bare ’Muren’.

- Jamen, det var jo fordi, at jeg i efteråret havde fået min datter. Så skulle jeg jo lige lave vuggen som jubelscene, da jeg kørte over målstregen. Men det var altså lige lovligt stejlt, griner Bo Hamburger.

- Det havde ikke været så fint at ligge der og rode rundt. Og Frank Vandenbroucke kom trods alt hurtigt bagfra.

Men han holdt sig på cyklen og blev således den første dansker siden Kim Andersen i 1984 til at vinde Ardenner-klassikeren Fleche Wallonne. Og foreløbigt også den sidste.

Den perfekte dag i sadlen

Når Bo Hamburger ser tilbage på sin aktive karriere, så står Fleche Wallonne-sejren i 1998 som noget af det største.

Det var en dag på de belgiske landeveje, som begyndte kaotisk, men sluttede med triumf.

- Vi startede ud i iskoldt regnvejr. Det var normalt ikke min kop te. Men jeg var inde i en god stime, og jeg var rigtigt, rigtigt godt kørende, husker Bo Hamburger.

Hamburger kørte det år for et hold, der hed Casino, som særligt den dag havde et stærkt løb. Og det faktum kunne danskeren lukrere på, da rytterne nåede den afsluttende opkørsel ad Mur De Huy.

Bo Hamburger på vej mod sejren i Fleche Wallone i 1998
Bo Hamburger på vej mod sejren i Fleche Wallone i 1998 Foto: CLAUS BJØRN LARSEN / Scanpix Danmark

- Vi havde mange ryttere med i finalen. Det gjorde, at jeg kunne sætte mit afgørende angreb ind på Mur De Huy. Og jeg vidste bare, da jeg satte det afgørende angreb ind, at den kunne jeg køre hjem. For det føltes rigtigt godt, selvom det selvfølgelig gjorde ondt, siger Bo Hamburger og tilføjer:

- Det var selvfølgelig en kæmpe personlig tilfredsstillelse, men det var så sandelig også en holdpræstation. Det var absolut en af de dage, hvor det var sjovt at gå på arbejde.

Den berømte og berygtede Mur De Huy

Siden 1983 har Fleche Wallonne haft sin afslutning på Mur de Huy. En intens stigning på 1300 meter, der i gennemsnit stiger med ni procent, men nogle steder har en stigningsprocent på hele 26. I 2017-udgaven af Fleche Wallonne skal rytterne forcere ’Muren’ hele tre gange i løbet af de 200 kilometer.

Mur De Huy er for mange – også Bo Hamburger – blevet symbolet på Fleche Wallonne.

- Det er et hårdt løb. Det ved alle, der har prøvet at køre på muren. Den er jo enormt stejl. Den gør både løbet hårdt, men den kan også låse løbet en lille smule, fordi man næsten på forhånd ved, hvor slaget kommer til at stå.

- Enten synes man, det er en super stigning, fordi det er gået godt på den, eller også kan man ikke lide den, fordi det ikke er gået så godt. Og så gør det den jo endnu mere legendarisk, at der er mål på toppen, siger Bo Hamburger.

Hvordan føles det at køre op ad Mur De Huy?

- I 1998 føltes det jo rigtigt godt, selvom det havde været et langt og hårdt løb. Adrenalinen kørte jo helt vildt, og jeg kunne se den sejr for mig, så jeg mærkede faktisk ikke så meget i benene på den sidste tur op ad muren.

- Men det er da en stigning, der niver i lårbasserne. Uanset hvordan og hvorledes. Den er så eksklusiv, men du kan jo ikke bare spurte op ad den. Den er over en kilometer lang, så det kan man ikke holde til. Det er sådan én, der syrer ud af ørerne, når man kommer op på toppen, siger Bo Hamburger.

En præsentation af Mur de Huy, der danner rammer om finalen i Flèche Wallonne.

Historiske Fleche Wallone

Fleche Wallonne blev afholdt for første gang i 1936, og har altså siden 1983 haft Mur de Huy som løbets afgørende skueplads.

Og ifølge Bo Hamburger har netop den rige historie gjort Fleche Wallonne til et af løbskalenderens højdepunkter for mange cykelryttere.

- Fleche Wallonne er bare et klassisk løb med en stor historie. Så det er jo en decideret klassiker. Der er selvfølgelig nogle løb, der er rangeret højere, men der er bare så meget historik i Fleche Wallonne, som et løb som for eksempel Amstel Gold Race først skal til at skabe sig. Så på den måde rangerer det rimeligt højt, siger Bo Hamnburger.

Det er bare et af de cykelløb, der skaber legender.

- Hvert år, når der bliver kørt Fleche Wallonne, så tænker jeg jo tilbage på 1998. Det var en dag, hvor tingene virkelig flaskede sig.

- Det har jo printet sig ind i min historie. Også selvom det er ved at være en del år siden.

I dag skriver en ny rytter sig ind i historiebøgerne på ’Muren i Huy’.