Gilbert vandt stor sejr med ødelagt nyre: Derfor er cykelryttere så hårdføre

16x9
Philippe Gilbert (tv.) og Michael Valgren (th.) Foto: Scanpix/TV 2 SPORT

Cykelryttere er gjort af et helt særligt stof. Det beviste Philippe Gilbert i søndags, da han ødelagde sin nyre, inden han vandt Amstel Gold Race.

Søndag vandt den belgiske stjernerytter Philippe Gilbert årets udgave af Amstel Gold Race, men umiddelbart efter løbet måtte han opgive resten af foråret, fordi han havde ødelagt sin nyre i et styrt tidligere på dagen.

- Da Gilbert styrtede, vidste han ikke, om han var i Holland, Frankrig eller Belgien. Han var helt væk, fortalte Brian Holm i Go' Morgen Danmark torsdag morgen.

- Han kunne ikke bevæge sig, og han havde smadret sin nyre. Alligevel kom han op på cyklen igen og vandt så løbet. Han ligger faktisk stadig på hospitalet, sagde Holm, der er sportsdirektør på Gilberts hold, Quick-Step Floors.

Men hvorfor er cykelryttere så hårdføre?

- Det er en vildt adrenalinpræget sport, og når man styrter, sker det som regel meget uventet. Mange når jo nærmest ikke at finde ud af, hvad der er sket, før de er på cyklen igen. De kan så køre i mål og finde ud af, at det i virkeligheden er ret slemt, forklarer TV 2 SPORT's cykelekspert Brian Vandborg.

- Jeg kan huske en gang til Californien Rundt, hvor jeg styrtede og gled 50 meter hen ad vejen. Jeg var jo allerede i gang med at finde min cykel, inden jeg lå stille. Adrenalinen pumpede, og jeg skulle altså bare videre, fortæller Vandborg.

Brian Vandborg bakkes op af sin ekspertkollega Brian Nygaard, der også mener, at rytternes hårdhed skyldes det hårde arbejde, de har lagt i at blive professionelle.

- Professionelle cykelryttere har jo trænet virkelig hårdt for at nå toppen, så de er ikke villige til at smide det hele på gulvet, hvis der er nogen som helst chance for, at man kan køre videre. Det er så hårdt, og de ved alle sammen, hvad det koster, siger Nygaard.

Valgren kunne ikke køre videre

Michael Valgren var onsdag ude for et slemt styrt, hvor han røg i asfalten med hoved først. Denne gang var den 25-årige danske Astana-rytter ikke i stand til at køre videre, og han blev i stedet kørt til hospitalet i ambulance.

- Nogle gange, så er det altså også så slemt, at man bare ikke er i stand til at køre videre, og det ved rytterne i feltet godt. Selv om rytterne er konkurrenter, så bliver de altså også berørt, når de kan se, at der ligger én i vejkanten og har ondt, siger Brian Nygaard.

Hvis man ser på sportsgrene som fodbold og håndbold, er det ikke et sjældent syn, at man ser en spiller vride sig i græsset eller på halvgulvet på grund af et harmløst skub. Brian Vandborg mener, at der er en klar årsag til, at man aldrig ser det i cykling.

- Jeg tror, at den helt store forskel på cykling og andre sportsgrene er, at man ikke vinder noget ved at blive liggende. Jeg tror, at det er meget naturligt for cykelryttere, fordi man har sådan en sindssyg vilje og er i stand til at køre på adrenalinen.

Michael Valgren må desværre holde pause og går derfor glip af søndagens Liège Bastogne Liège, som du kan se direkte på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 14:10.