Veteran kom med på doping-afbud: - Det må være skæbnen

16x9
Mikel Landa ved siden af 40-årige Haimar Zubeldia inden 3. etape i dette års Tour de France. Foto: BENOIT TESSIER / Scanpix Denmark

Haimar Zubeldia kom med til Tour de France, selvom han ikke var udtaget til at starte med. Han er lykkelig over at have fået chancen igen.

Tour de France er alle cykelrytteres store drøm. En billét til løbet er det ultimative og en stor præstation sig selv – også selvom at man deltaget før.

Det er i hvert fald tilfældet med 40-årige Haimar Zubeldia. Spanieren missede kun løbet i 2010, ellers han har deltaget hvert år siden 2001. Men det var faktisk lige ved, at veteranen ikke kom med i dette års udgave.

Zubeldia var i første omgang ikke udtaget, men fik pludselig et opkald få dage inden Tour de France. Her fik spanieren at vide, at han skulle med til Düsseldorf, hvor Tour de France-starten gik, da portugisiske André Cardoso var blevet testet positiv for doping.

- Skæbnen ville, at jeg skulle være her, og det er jeg så. Det var virkelig i sidste øjeblik, for holdet rejste til Düsseldorf om tirsdagen, og mandag aften var holdet nede på otte ryttere, siger Zubeldia til Cyclingnews.

- Jeg var stadig i Pyrenæerne på det tidspunkt, hvor jeg trænede, ligesom jeg gør før alle Grand Tours. Jeg havde dog sat intensiteten lidt ned, da jeg var demoraliseret, men det hjalp ikke i mit hoved. Jeg var ødelagt.

Men spanieren fandt altså vej til Touren og kører nu sit nummer 16. Der er ingen anden spanier, som har kørt mere end 13 udgaver af løbet, og Zubeldia har nu kørt fjerde flest sammen med Joop Zoetemelk. 

- Lige indtil sidste øjeblik troede jeg, at jeg var en del af Tour-holdet, men opdagede i sidste minut, at jeg ikke var. Det var et stort slag. Jeg forventede det ikke, så jeg ville ikke tale med pressen omkring det.

- Så de hjerter, jeg tweetede, var min måde at sige på, hvor ked af det, jeg var, fortæller spanieren, som skrev tweetet herunder.

Spanieren fik opkaldet mandag aften inden Tour de France, hvor der var præsentation om torsdagen, inden startet gik om lørdagen.

- Det hele skete meget hurtigt. Jeg havde ikke tid til at vænne mig til tanken om, at jeg skulle køre Tour de France. Men da jeg satte mig på cyklen igen, blev det hele mere normalt. Nu føles det som lang tid siden, og meget vandt er løbet under broen siden da, siger Haimar Zubeldia.

Veteranen kom med på grund af André Cardosos positive dopingprøve, og hvis B-prøven også skulle vise sig at være positiv, så mener spanieren, at det var en virkelig dum handling.

- Hvis prøven bliver bekræftet, vil det være en virkelig selvisk handling. Vi ved, hvad sponsorerne tænker om dette, og du kan ende med at koste omkring 40 familiers levebrød, hvis sponsorerne trækker sig.

Haimar Zubeldias kontrakt med Trek-Segafredo udløber i slutningen af året, og spanieren ved ikke endnu, om han indstiller karrieren eller fortsætter i cykelsporten.

Trek-Segafredo-rytteren er nummer 40 i klassementet inden onsdagens etape, 36'30 minutter efter Chris Froome. Holdets kaptajn, Alberto Contador, er nummer to, 5'15 minutter efter.