Førte Greipel frem til mange sejre - hurtig hjælper stopper karrieren

16x9
Greg Henderson ses her i sin tid hos HTC Highroad. Foto: VINCENT JANNINK / Scanpix Denmark

Greg Henderson har kørt sit sidste løb som professionel cykelrytter efter 15 år på topniveau.

En af de mest markante leadoutryttere i nyere tid stopper karrieren.

UnitedHealtcare-rytteren Greg Henderson har i en alder af 40 år besluttet sig for, at det er slut. Det skriver han på sin hjemmeside. Dermed blev Colorado Classic i weekenden hans sidste løb som cykelrytter.

- Jeg vil gerne takke alle, der har gjort denne drøm en mulighed. Jeg havde aldrig troet, jeg ville cykle på højeste niveau i verden over så lang tid.

- Jeg kan helt ærligt sige, at jeg ikke ville være, hvor jeg er i dag uden støtten fra mine forældre. Fra femårsalderen tog de mig hver weekend med ud og køre på BMX-cykel de næste 11 år. At have forældre der har investeret så meget, i en sport jeg elsker, er altafgørende, skriver han.

Fandt lykken som hjælperytter

Den newzealandske rytter startede sin professionelle karriere med banecykling. Fire gange har han fået medaljer ved Common Wealth-mesterskaberne. Desuden blev han i 2004 verdensmester i banecykeldisciplinen scratch.

Siden da flyttede han fokus over på landevejen. I 2009 vandt han en etape i sin Grand Tour-debut i Vuelta a España. Det er dog primært i hjælperens rolle, at han har nydt stor succes.

Adskillige gange har han ført André Greipel frem til etapesejre i spurterne. Både for det tidligere Telekom-hold HTC Highroad og sidenhen for Lotto-Bellisol, der i dag hedder Lotto Soudal.

- Jeg var en ret hurtig sprinter, men aldrig på samme niveau som Greipel, Cavendish eller Kittel.

- Så det gik hurtigt op for mig, at jeg skulle fokusere på noget andet, hvis jeg skulle blive i sporten i lang tid. Og hvad ellers end at hjælpe min gode ven og et bæst af en rytter André Greipel.

Greg Henderson (bagerst, red.) havde et nært forhold til André Greipel (forrest, red.).
Greg Henderson (bagerst, red.) havde et nært forhold til André Greipel (forrest, red.). Foto: Mark Gunter / Scanpix Denmark

I alt blev det til 10 Grand Tour-starter for Henderson. Halvdelen af dem kom i Tour de France. Den seneste i 2016.