Kriseramt norsk cykel-VM indkalder gældsforhandler

16x9
Hjemmebanehelten Alexander Kristoff måtte nøjes med en sølvmedalje ved VM i Bergen. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Scanpix Denmark

Selvom VM i Bergen i september var en enorm sportslig succes, er de efterfølgende økonomiske konsekvenser stadig meget vanskelige at løse.

Det økonomiske underskud efter VM i landevejscykling i Bergen er endnu ikke kendt for offentligheden.

Men det er stort.

Derfor har arrangørerne af begivenheden, et aktieselskab ejet af Norges Cykelforbund (NCF), hyret en gældsforhandler til at håndtere problemet.

- Generelt vil jeg sige, at det er utrolig vanskeligt at arrangere en sportsbegivenhed. Du må lave budgetter længe før, du får tildelt et mesterskab, før du ved, hvilke sponsorer og garantier du får, fortæller gældforhandleren Jeppe Normann, ifølge ProCycling.

Et notat har cirkuleret internt i NCF, der indikerede, at underskuddet skulle ligge på cirka 15 millioner norske kroner, men meget tyder på, at beløbet er større end det.

I hvert fald har både Norges Idrætsforbund og det norske kulturdepartement allerede meldt ud, at det ikke er aktuelt at dække underskuddet for begivenheden, der i forvejen er bevilget 56 millioner af den norske stat.

Allerede under det kriseramte VM, der fandt sted i september, stod det klart, at arrangørerne ville stå tilbage med flere udgifter end indtægter.

Underskudsgarantier fra Bergen Kommune og Hordaland Amt svarende til 5,2 millioner norske kroner skulle dog hjælpe på problemet, men i november har sidstnævnte meldt ud, at man måske ikke kommer til at betale sin del.

Overrumplende udgifter inden for sikkerhed, trafiklogistik, skiltning og terrorfare har desuden medvirkende til, at et oprindeligt budget på 156 millioner norske kroner senere blev nedjusteret til blot 20 millioner.

Ifølge gældforhandleren er det dog ikke aktuelt at snakke om konkurs på nuværende tidspunkt, da man først skal have oversigt over kreditorerne, og dernæst forhandle aftaler på plads med hver enkelt.

- Vi må holde udgifter og indtægter op mod hinanden og finde ud af, hvor meget vi er i stand til at betale. Men det overblik har vi ikke endnu, og det fordrer, at alle går med til en løsning, fortæller Jeppe Normann, der samtidig fortæller, at der er snak om hele 80 kreditorer.

Normann sad med præcis den samme opgave efter et lignende cykel-VM i 1993, hvor arrangørerne angiveligt stod tilbage med et underskud på 40 millioner norske kroner. 

Dengang blev beløbet gjort om til cirka 12 millioner efter momskompensationer og forhandlinger med kreditorer.

Flere hjælpende hænder

De økonomisk pressede arrangører af 2017-udgaven er dog blevet hjulpet beundringsværdigt godt på vej i hjemlandet, hvor flere parter har trådt til med økonomisk støtte.

Blandt andet har over 16.000 privatpersoner doneret penge til en indsamling, der løb op i mellem tre og fire millioner, men også det norske politi har ydet et bidrag.

Politiet i det vestlige Norge havde udgifter for 36,2 millioner i forbindelse med VM i Bergen, og her var det på forhånd aftalt, at VM-arrangørerne skulle betale en andel på 13,4 millioner tilbage.

Men på grund af de store økonomiske problemer, har man fra politiet side selv foreslået, at politiet blot kradser 3,2 millioner norske kroner ind hos VM-arrangørerne.