Giro-start i fare - aftalerne er blevet brudt

16x9
Alberto Contador, Fabio Aru, Vincenzo Nibali og Tom Dumoulin var alle mødt op til Giro-præsentationen onsdag. Foto: MARCO BERTORELLO / Scanpix Denmark

Israel truer Giro d’Italia med at trække sig som startland efter en fejl under præsentationen af 2018-ruten, hvor Jerusalem er startby.

Giro-arrangørerne fremlagde onsdag, at starten på det store italienske etapeløb i 2018 vil begynde i Vest-Jerusalem.

Dette har efterfølgende bragt sindene i kog hos den israelske regering. Næste års udgave af Giro d’Italia starter ganske vist i den vestlige del af Jerusalem, men officiels forklarer, at Vest-Jerusalem ikke er den rigtige betegnelse.

Miri Regev, ministeren for sport, og Yariv Levin, ministeren for turisme, fortæller, at hvis ordlyden ikke ændrer sig, så vil de ikke være en del af begivenheden.

- I Jerusalem, Israels hovedstad, er der ikke noget øst eller vest. Det er et samlet Jerusalem, fortæller de i en pressemeddelelse, samt kalder det ’et brud på aftalerne med den israelske regering'.

Israel overtog den østlige del af Jerusalem i 1967 og kaldte det for deres hovedstad, hvilket aldrig blev internationalt godkendt. Palestinenserne vil have, at tilstødende østlige del af byen vil være deres fremtidige hovedstad.

Løbet har også mødt modstand fra palæstinensiske grupper, som i sidste uge sendte et åbent brev til RCS Sprt, Giro-arrangørerne, hvor de blev bedt om at starte uden for Israel.

Første etape i den 101. udgave af Giro d'Italia er sat til at blive kørt den 4. maj. Det er første gang, at Giro d'Italia starter uden for Europa.