Seks stjerner har forsøgt Giro-Tour-doublen - og har fejlet

16x9
Nairo Quintana, Alberto Contador og Denis Menchov har alle forsøgt Giro-Tour-doublen, men kom ikke i mål. Foto: Scanpix Danmark

Det er svært at vinde Giro d'Italia og Tour de France i samme sæson. Alligevel vil Chris Froome prøve på det i 2018.

Chris Froome blev i september den bare tredje rytter til at vinde Tour de France og Vuelta a Espana i samme sæson. Men Sky-rytterens ambitioner stopper ikke her.

Han har nemlig sat sig et nyt mål: Han vil vinde både Giro d’Italia og Tour de France i 2018.

Marco Pantani var den seneste rytter til at gøre det, da han gjorde det i 1998. Forinden havde Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Stephen Roche og Miguel Indurain alle vundet de to løb i samme sæson.

Når Chris Froome gør sit forsøg i 2018, vil der være seks uger i mellem de to etapeløb, hvilket der tidligere ikke har været.

Flere Giro-vindere har også kørt Touren det samme år, men har så kørt i en hjælperolle. Det var tilfældet med Paolo Salvoldelli i 2005 og Vincenzo Nibali i 2016, som ikke satsede på Touren. Her er en liste over de ryttere, som har forsøgt at vinde Giro d’Italia og Tour de France samme år, men fejlede i forsøget.

Her er de ryttere, der har fejlet i forsøget på vinde Giro-Tour-doublen
2003
Gilberto Simoni
. Luk Beines / Scanpix Denmark
Italieneren var den første til at gøre et ambitiøst forsøg efter Pantanis succes i 1998. Gilberto Simoni vandt både Giro del Trentino og Giro dell-Appennino, og det gav ham en god optakt til Giroen. Simoni fik da også den lyserøde førertrøje efter 10. etape, og tre etapesejre senere sikrede han en Giro-sejr på syv minutter over Stefano Garzelli.
Touren gik dog imidlertid ikke som planlagt for Simoni, der ikke kørte nogen løb i de fem uger, som der var imellem de to Grand Tours. Han mistede tre minutter på en enkeltstart og yderligere 10, da de ramte bjergene få dage senere.
2009
Denis Menchov
. JAIME REINA / Scanpix Denmark
Der skulle gå seks år, før der kom et nyt seriøst forsøg på Giro-Tour-doublen. Denis Menchov havde kørt både Giroen og Touren året inden og havde præsteret godt. Menchovs store rival det år, Danilo Di Luca, fik dog et forspring kort inde i løbet, da Rabobank mistede tid på en holdtidskørsel.
Denis Menchov overtog førertrøjen på 12. etape fra Danilo Di Luca, og selvom han styrtede på enkeltstarten få etaper senere, så vandt han stadig trøjen med 41 sekunder.
Touren i 2009 var en mindre katastrofe for Menchov. Han mistede tid fra start til slut og sluttede på en 51.-plads.
2010
Ivan Basso
. FILIPPO MONTEFORTE / Scanpix Denmark
Italieneren lod sig ikke ryste af Denis Menchovs missede forsøg og gav den derfor et skud. Basso vandt Giro d’Italia i 2006 og ville forsøge at vinde Touren det år, men blev trukket ud på grund af Operacion Puerto.
I 2010 var han tilbage, og her tog han Giro-sejren ved at slå David Arroyo med 1’51 minutter, efter han overtog trøjen på 19. etape.
Som det var tilfældet ved de tidligere forsøg, så kunne rytteren ikke holde formen indtil juli. Han var næsten 40 minutter efter ved udgangen af den anden uge. Han mistede næsten 10 minutter på den sidste enkeltstart, og hans double-drømme blev knust.
2011
Alberto Contador
. JOSE JORDAN / Scanpix Denmark
Alberto Contador er en af de få, som har haft flere forsøg på en double. Han første forsøg var i 2011, hvor han var suveræn i Giroen.
Contador tog til Giro d’Italia som den klare favorit. Undervejs i det store italienske etapeløb tog spanieren to etapesejre og endte med at have seks minutter til Michele Scarponi.
Spanieren lignede dog en skygge af sig selv, da han få uger senere tog til Frankrig. Han blev fanget bag et styrt i første uge, som absolut ikke hjalp på målet. Han endte med at slutte fire minutter efter Cadel Evans, som vandt løbet.
2012
Ryder Hesjedal
. BENOIT TESSIER / Scanpix Denmark
Canadieren havde ikke sat sig for at vinde Giro d’Italia og Tour de France i 2012. Derfor kom det også som en overraskelse, da han vandt Giroen foran ryttere som Ivan Basso, Michele Scarponi og Joaquim Rodriquez.
Hesjedal havde ikke den lyserøde førertrøje i mange dage, men det var alligevel canadieren, som endte med sejren. Hesjedal slog Rodriguez med bare 16 sekunder til sidst.
Han tog til Touren for at se, om han kunne lave endnu et mirakel, men det lykkedes ikke. Hesjedal havde nemlig mistet 13 minutter efter den første uge.
2015
Alberto Contador
. JOSE JORDAN / Scanpix Denmark
Spanieren gjorde sit andet forsøg i 2015 – fire år efter det første. Giroen blev ikke et let løb for Contador, som blandt andet styrtede, da han var i den lyserøde førertrøje.
Fabio Aru overtog førertrøjen, men en horibel enkeltstart fra italieneren gjorde, at Contador tog trøjen tilbage. Han øgede yderligere til Fabio Aru den næste dag. Det endte med, at Contador slog Aru med cirka to minutter.
Contador fik en bedre start på Touren, end han tidligere havde oplevede ved sit første forsøg. Han var et minut efter Chris Froome den første uge, men han mistede yderligere i de kommende uger. Han sluttede på en femteplads og kunne se doublen glide væk.
2017
Nairo Quintana
. BENOIT TESSIER / Scanpix Denmark
Quintana så stærk ud i den første uge i Giro d’Italia, hvor han vandt 9. etape til Blockhaus. Men med to lange enkeltstarter så det svært ud for colombianeren, som måtte se sig slået af Tom Dumoulin. Quitana sluttede 31 sekunder efter hollænderen til slut.
I sommerens Tour de France var han en skygge af sig selv. Han kæmpede igennem alle tre uger og fandt aldrig formen. Han sluttede på en 12.-plads og mere end 15 minutter efter Chris Froome.
Quitana har ikke afvist at gøre et nyt forsøg, men det bliver nok ikke lige i 2018.