- Det er et gok i nødden på sporten, mener Fuglsang om Froome-sagen

Den igangværende sag om Chris Froomes mulige misbrug af præstationsfremmende midler rammer langt bredere end bare cykelstjernen selv.

Team Sky-rytteren Chris Froome er havnet i hård modvind, efter han under dette års Vuelta a España afleverede en urinprøve med for stor en mængde af astmapræparatet salbutamol.

Han er en sympatisk gut, jeg har jo trænet med ham en del gange

Michael Valgren

Briten er astmatiker, men prøven indeholdt det dobbelte af den tilladte mængde, og det kan resultere i alt frifindelse til lang karantæne, mens han også risikerer at miste Vuelta-titlen.

Lige meget hvordan det ender, er skaden sket, ifølge en af Froomes danske konkurrenter, Jakob Fuglsang.

- I sidste ende er det cykelsporten, som bliver taberen, uanset om han får karantæne eller ej. Det giver igen et gok i nødden til en sport, som i forvejen ikke har det bedste ry, mener Astana-danskeren.

- Jeg håber egentlig bare, at der kommer en hurtig afklaring på det, så vi i cykelsporten ikke skal gå og vente på en afklaring i alt for lang tid.

Fuglsang hæfter sig dog ved, at der ikke er tale om et af de helt grove præparater fra UCI's dopingliste i sagen med Froome, der som astmatiker jævnligt har benyttet sig af salbutamol.

- Det er ikke en positiv dopingprøve for EPO. Vi er ude på et helt andet niveau. Men stadigvæk er det cykelsporten, der er taberen, når den største stjerne ender i problemer, mener han.

Som firedobbelt Tour de France-vinder og med efterårets Vuelta a España-sejr må Chris Froome betegnes som tidens ubestridt største Grand Tour-rytter, og Fuglsangs holdkammerat, Michael Valgren, håber også, at sagen sagen løser sig uden at efterlade alt for store skrammer.

- Jeg håber det bedste for cykelsporten og for Froome også. Han er en sympatisk gut, jeg har jo trænet med ham en del gange nede i Monaco. Så det er jo bare noget værre lort, siger Valgren. 

Du kan høre meget mere om Froome-sagen i den seneste udgave af TV 2 SPORTs cykelpodcast, som du kan finde via iTunes eller SoundCloud. Eller lige her:

Dopingbeskyldninger mod Chris Froome
2013
6. juli 2013
Beskyldt for at være 'for' suveræn
Chris Froome på sidste etape af Tour de France i 2013. FRED DUFOUR / Scanpix Denmark
Chris Froome viste skræmmende styrke, da han på Tour de France' første bjergetape i 2013 satte alle sine konkurrenter til vægs på stigningen til skisportsbyen Ax 3 Domaines.
Uden nogen form for belæg stillede mange spørgsmål ved, om det virkelig kunne passe, at han kunne være så suveræn på lovlig vis.
- Det kan jeg sige 100 procent, 100 procent. Det er normalt, at folk stiller spørgsmål til denne sport på grund af dens historie. Jeg ved, at sporten har ændret sig, fortalte Chris Froome efterfølgende.
15. juli 2013
Blev igen mistænkeliggjort
Dopingspørgsmålet trængte sig for alvor på i 2013, hvor Froome flere gange satte rivalerne eftertrykkeligt på plads. JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix Denmark
Chris Froome havde igen sat rivalerne grundigt på plads - denne gang på Mont Ventoux. Og igen blev spørgsmålet om doping stillet på det efterfølgende pressemøde.
 - Det er bare trist, at vi sidder her dagen efter den største dag i mit liv og taler om doping. Helt ærligt, vi har slidt som sindssyge, forberedt os i måneder og trænet for at være her. Her er jeg så, og jeg bliver beskyldt for at dope mig, fortalte Chris Froome.
Men mistanken var stor i cykelverdenen og hos rivalerne.
- Her ser vi virkelig stor forskel på nummer et og resten. Det er sindssygt mistænkeligt, sagde den tidligere cykelrytter Niki Østergaard.

- Armstrong dominerede på samme måde som Froome, og senere har jeg set ham græde ud foran Oprah. Jeg er for gammel til at tro på eventyr, skrev den daværende medejer af Team Saxo-Tinkoff, Oleg Tinkov, på Twitter.
18. august 2013
Froome: Straf dopingsyndere hårdt
- PASCAL GUYOT / Scanpix Denmark
I et interview med Mail on Sunday fortalte Chris Froome, at han mener, at to års karantæne er for mild en straf for at have dopet sig.
- Jeg mener helt sikkert, at der skal indføres strengere straffe til dem, der bryder reglerne. Jeg er ikke sikker på, at de skal have lov til at vende tilbage til sporten.
Dog understregede han, at man skulle skelne mellem de forskellige former for overtrædelser af reglementet.
- Man kunne indføre livstidskarantæner til dem, der bruger boldtransfusion eller epo - noget, hvor man er 100 procent sikker på, at der er tale om snyd.
Juni 2014
Fik måske 'tilladt' doping på tidligere hold
Chris Froome i Barloworld-tiden. PATRICK HERTZOG / Scanpix Denmark
I et interview fortalte Chris Froome, at han fik indsprøjtninger, der kunne have været det dengang lovlige stof Fluimucil, da han tilbage i 2010 kørte for holdet Barloworld. Det er sidenhen blevet ulovligt.
14. juli 2015
Video genopliver 2013-mistanke
Chris Froome og Nairo Quintana krydsede klinger på Mont Ventoux i 2013. JEFF PACHOUD / Scanpix Denmark
En video, der viser de fysiske data fra Froomes Tour-sejr i 2013 bliver lækket. Mistanken vækkes igen.
Den lækkede video afslørede, at Froome formåede at angribe på et tidspunkt, hvor han allerede havde nået sin makspuls.
Videoen viste ifølge The Telegraph også, hvor mange watt Chris Froome producerede, da han kørte fra konkurrenterne, og på de sociale medier blev der specielt sat spørgsmålstegn ved, hvor mange watt briten trådte, da han stak af fra Nairo Quintana, uden at hans puls blev øget ret meget.
4. december 2015
Froome offentliggør data, men ekspert er lunken
Chris Froome vælger at offentliggøre testresultater og data efter Tour-sejren i 2015. Men Lars Nybo, professor ved Københavns Universitet, mener ikke, at der for alvor er tale om informationer, der kan rense Froome for mistanke.
- De data ser på overfladen helt tilforladelige ud, men de er også ubrugelige til at vurdere, om han er dopet eller ej. Der mangler alt for mange brikker, fortalte Lars Nybo.