Tour de France-chef vil have hurtig Froome-afklaring

16x9
Christian Prudhomme vil have en hurtig afklaring i Froomes sag. Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix Denmark

Christian Prudhomme vil ikke se en undersøgelse af Chris Froomes dopingprøve trække ud i mange måneder.

Den internationale cykelunion (UCI) skal komme frem til en afklaring på cykelrytteren Chris Froomes (Team Sky) dopingsag så hurtigt som muligt i det nye år.

Sådan lyder det fra Tour de Frances direktør, Christian Prudhomme, efter at det i sidste uge kom frem, at den firedobbelte Tour-vinder i september afleverede en dopingprøve med et for højt indhold af astmamidlet salbutamol.

- Vi ønsker, at situationen bliver afklaret for at komme ud af mørket og tvetydigheden.

- Vi vil selvfølgelig have en undersøgelse, og den skal ikke trække ud i mange måneder. Vi skal gerne have et svar fra UCI så hurtigt som muligt i næste sæson, siger Prudhomme ifølge AP til fransk tv.

Hvis Froome bliver idømt en karantænestraf, risikerer han at gå glip af både Giro d'Italia og Tour de France, som han allerede har annonceret, at han vil deltage i i 2018.

Prudhomme slår fast, at han ikke ønsker at se Froome i Tour de France, mens en undersøgelse stadig er i gang.

I 2011 vandt Alberto Contador Giro d'Italia, samtidig med at han var under efterforskning for brug af clenbuterol. Han blev senere frataget sejren, som blev videregivet til den nu afdøde Michele Scarponi.

Dopingbeskyldninger mod Chris Froome
2013
6. juli 2013
Beskyldt for at være 'for' suveræn
Chris Froome på sidste etape af Tour de France i 2013. FRED DUFOUR / Scanpix Denmark
Chris Froome viste skræmmende styrke, da han på Tour de France' første bjergetape i 2013 satte alle sine konkurrenter til vægs på stigningen til skisportsbyen Ax 3 Domaines.
Uden nogen form for belæg stillede mange spørgsmål ved, om det virkelig kunne passe, at han kunne være så suveræn på lovlig vis.
- Det kan jeg sige 100 procent, 100 procent. Det er normalt, at folk stiller spørgsmål til denne sport på grund af dens historie. Jeg ved, at sporten har ændret sig, fortalte Chris Froome efterfølgende.
15. juli 2013
Blev igen mistænkeliggjort
Dopingspørgsmålet trængte sig for alvor på i 2013, hvor Froome flere gange satte rivalerne eftertrykkeligt på plads. JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix Denmark
Chris Froome havde igen sat rivalerne grundigt på plads - denne gang på Mont Ventoux. Og igen blev spørgsmålet om doping stillet på det efterfølgende pressemøde.
 - Det er bare trist, at vi sidder her dagen efter den største dag i mit liv og taler om doping. Helt ærligt, vi har slidt som sindssyge, forberedt os i måneder og trænet for at være her. Her er jeg så, og jeg bliver beskyldt for at dope mig, fortalte Chris Froome.
Men mistanken var stor i cykelverdenen og hos rivalerne.
- Her ser vi virkelig stor forskel på nummer et og resten. Det er sindssygt mistænkeligt, sagde den tidligere cykelrytter Niki Østergaard.

- Armstrong dominerede på samme måde som Froome, og senere har jeg set ham græde ud foran Oprah. Jeg er for gammel til at tro på eventyr, skrev den daværende medejer af Team Saxo-Tinkoff, Oleg Tinkov, på Twitter.
18. august 2013
Froome: Straf dopingsyndere hårdt
- PASCAL GUYOT / Scanpix Denmark
I et interview med Mail on Sunday fortalte Chris Froome, at han mener, at to års karantæne er for mild en straf for at have dopet sig.
- Jeg mener helt sikkert, at der skal indføres strengere straffe til dem, der bryder reglerne. Jeg er ikke sikker på, at de skal have lov til at vende tilbage til sporten.
Dog understregede han, at man skulle skelne mellem de forskellige former for overtrædelser af reglementet.
- Man kunne indføre livstidskarantæner til dem, der bruger boldtransfusion eller epo - noget, hvor man er 100 procent sikker på, at der er tale om snyd.
Juni 2014
Fik måske 'tilladt' doping på tidligere hold
Chris Froome i Barloworld-tiden. PATRICK HERTZOG / Scanpix Denmark
I et interview fortalte Chris Froome, at han fik indsprøjtninger, der kunne have været det dengang lovlige stof Fluimucil, da han tilbage i 2010 kørte for holdet Barloworld. Det er sidenhen blevet ulovligt.
14. juli 2015
Video genopliver 2013-mistanke
Chris Froome og Nairo Quintana krydsede klinger på Mont Ventoux i 2013. JEFF PACHOUD / Scanpix Denmark
En video, der viser de fysiske data fra Froomes Tour-sejr i 2013 bliver lækket. Mistanken vækkes igen.
Den lækkede video afslørede, at Froome formåede at angribe på et tidspunkt, hvor han allerede havde nået sin makspuls.
Videoen viste ifølge The Telegraph også, hvor mange watt Chris Froome producerede, da han kørte fra konkurrenterne, og på de sociale medier blev der specielt sat spørgsmålstegn ved, hvor mange watt briten trådte, da han stak af fra Nairo Quintana, uden at hans puls blev øget ret meget.
4. december 2015
Froome offentliggør data, men ekspert er lunken
Chris Froome vælger at offentliggøre testresultater og data efter Tour-sejren i 2015. Men Lars Nybo, professor ved Københavns Universitet, mener ikke, at der for alvor er tale om informationer, der kan rense Froome for mistanke.
- De data ser på overfladen helt tilforladelige ud, men de er også ubrugelige til at vurdere, om han er dopet eller ej. Der mangler alt for mange brikker, fortalte Lars Nybo.