Bandlyst dopingsynder: - Jeg foretrækker medicinsk doping frem for mekanisk

16x9
Riccardo Ricco tørnede blandt andet ud for Saunier Duval som aktiv. Foto: PASCAL PAVANI / Scanpix Denmark

Han var tæt på at dø af bloddoping. Alligevel understreger Riccardo Ricco, at han foretrækker medicinsk doping over den moderne mekaniske doping.

Med to dopingdomme på samvittigheden og CV'et er Riccardo Ricco en mand, der kender lidt til de forbudte stoffer.

i 2008 og 2011 blev den lille bjergrytter taget for brug af ulovlige stoffer, og begge gange var der gjort brug af medicinsk doping i form af CERA og bloddoping.

Og selvom der i moderne cykelsport er kommet et større fokus på mekanisk doping, eksempelvis cykler med indbygget motor, er den tidligere dopingsynder ikke i tvivl om, hvad han er mest tilhænger af.

- Jeg vil gerne tilføje, at jeg foretrækker medicinsk doping frem for mekanisk doping. Med medicinsk doping har du i det mindste modet til at tage chancer. Mekanisk doping giver en helt anden sport. Jeg ville aldrig kunne finde på at bruge det, jeg ville føle mig som en ’lort’, lyder den kontante udmelding fra Ricco ifølge Cyclingnews.  

Det var tilbage i 2008, at cykelverdenen for alvor lærte den lille Riccardo Ricco at kende under Tour de France.

Med et antrit fra en anden verden satte 'kobraen' etablerede stjerner som Cadel Evans, Alejandro Valverde og Fränk Schleck til vægs på de hårde bjerge i Frankrig og snuppede to etapesejre.

Syv dage efter sin første etapesejr blev den dengang 23-årige italiener dog testet positiv for det forbudte stof CERA. Og så fik Ricco ikke lov til at køre videre i Tour de France.

- Jeg var aldrig bange for at skade mit helbred. Det eneste jeg frygtede var at blive testet positiv. Derfor tog jeg altid mindre doping, end det jeg blev anbefalet, fortæller Riccardo Ricco ifølge Cyclingnews.

Lige lidt hjalp det dog for den lille bjergrytter. Den positive dopingtest blev vekslet til en karantæne på to år. Og bare et år efter sit comeback til cykelsporten blev Riccardo Ricco igen fanget med fingrene i dopingdåsen.

Tæt på at dø

Et fejlagtigt forsøg på en blodtransfusion tilbage i 2011 gav italieneren nyresvigt og tvang ham på hospitalet, hvis hans liv skulle reddes.

- Jeg dødede næsten af blodforgiftning, da en bakterie var kommet ind i en af blodposerne. Men lægerne reddede mit liv.

- Mange folk sagde, at blodet blev opbevaret dårligt. Men det passer ikke. Jeg havde ikke blodet i samme køleskab som mine grøntsager. Jeg er jo ikke dum. Jeg havde et specielt køleskab til det.

Med livet i behold erkendte Ricco, at han havde brugt bloddoping. Den indrømmelse kvitterede den italienske olympiske komité med en karantæne på hele 12 år.

Den karantæne udløber i 2023. Her vil Riccardo Ricco være nået en alder af 40, men den karantæneramte dopingsynder har tidligere udtalt, at han drømmer om et comeback.