- Sky burde suspendere Froome, mener UCI-præsident

16x9
UCI-præsidenten mener, at Sky bør suspendere Froome. Foto: BENOIT TESSIER / Scanpix Denmark

Sagen mod Chris Froome skader cykelmiljøet, og Team Sky bør suspendere Froome, mener UCI-præsident.

En endelig afgørelse i sagen omkring Chris Froome kan trække ud, og derfor bør Team Sky suspendere den britiske cykelstjerne. 

Det mener præsidenten for Den Internationale Cykelunion (UCI), David Lappartient. 

- Sky burde suspendere Froome. Det er ikke min opgave at blande mig, men uden at kommentere på skyldsspørgsmålet, vil det være nemmest for alle (hvis Sky suspenderer Froome, red.), siger David Lappartient ifølge AFP i et interview med den franske avis Le Telegramme.

- Det er op til Dave Brailsford (Team Sky-manager, red.) at tage ansvar, og bortset fra det, så tror jeg, det er, hvad de øvrige ryttere ønsker, siger Lappartient i interviewet. 

UCI-præsidenten siger, at uanset, om Froome er skyldig eller ej, så kommer tvivlen ikke Froome til gode lige nu, og David Lappartient nævner, at sagen gør, at Froome allerede har lidt et knæk i den bredde offentlighed. 

Lappartient annoncerede for nylig, at en afgørelse i sagen vil falde inden Giro d'Italia, der begynder 4. maj. Men UCI-præsidenten vurderer, at sagen kan trække i langdrag. 

- Det bliver et juridisk slag, som vil vare længe. Denne sag bliver ikke afgjort på to minutter. Den kan fortsætte i mindst et år, siger Lappartient. 

Han nævner, at Froome og Sky-holdets advokater kan vælge at indbringe en afgørelse for Den Internationale sportsdomstol (CAS).

Briten afgav en mistænkelig dopingprøve 7. september i fjor under Vuelta a España. Prøven viste spor af stoffet salbutamol, som blandt andet findes i astmamedicin.

Stoffet er ikke ulovligt i sig selv. Men en rytter må ikke have mere end en koncentration af salbutamol på maksimalt 1000 nanogram per milliliter i kroppen, og Froomes urintest viste det dobbelte.

Chris Froome har allerede annonceret, at han agter at stille op i både Giro d'Italia og Tour de France i 2018, selv om han af mange ikke er velkommen, som situationen er i øjeblikket. 

Christian Prudhomme, der er direktør for Tour de France, har tidligere meddelt, at han ikke ønsker at se Froome i Touren, mens en undersøgelse stadig er i gang. 

Rivalernes reaktioner

En række af Froomes rivaler har også kritiseret sagens forløb indtil nu. 

Tom Dumoulin (Sunweb) har eksempelvis nævnt, at en tilsvarende sag for ham hos Sunweb ville have betydet, at han var blevet suspenderet. 

Tilsvarende har Romain Bardet (AG2R) udtrykt, at hvis Sky ikke vil suspendere Froome, så bør Froome selv trække sig, indtil der er en endelig afgørelse i sagen. 

Froome vandt den seneste Vuelta. Han har desuden vundet Tour de France fire gange.

Dopingbeskyldninger mod Chris Froome
2013
6. juli 2013
Beskyldt for at være 'for' suveræn
Chris Froome på sidste etape af Tour de France i 2013. FRED DUFOUR / Scanpix Denmark
Chris Froome viste skræmmende styrke, da han på Tour de France' første bjergetape i 2013 satte alle sine konkurrenter til vægs på stigningen til skisportsbyen Ax 3 Domaines.
Uden nogen form for belæg stillede mange spørgsmål ved, om det virkelig kunne passe, at han kunne være så suveræn på lovlig vis.
- Det kan jeg sige 100 procent, 100 procent. Det er normalt, at folk stiller spørgsmål til denne sport på grund af dens historie. Jeg ved, at sporten har ændret sig, fortalte Chris Froome efterfølgende.
15. juli 2013
Blev igen mistænkeliggjort
Dopingspørgsmålet trængte sig for alvor på i 2013, hvor Froome flere gange satte rivalerne eftertrykkeligt på plads. JEAN-PAUL PELISSIER / Scanpix Denmark
Chris Froome havde igen sat rivalerne grundigt på plads - denne gang på Mont Ventoux. Og igen blev spørgsmålet om doping stillet på det efterfølgende pressemøde.
 - Det er bare trist, at vi sidder her dagen efter den største dag i mit liv og taler om doping. Helt ærligt, vi har slidt som sindssyge, forberedt os i måneder og trænet for at være her. Her er jeg så, og jeg bliver beskyldt for at dope mig, fortalte Chris Froome.
Men mistanken var stor i cykelverdenen og hos rivalerne.
- Her ser vi virkelig stor forskel på nummer et og resten. Det er sindssygt mistænkeligt, sagde den tidligere cykelrytter Niki Østergaard.

- Armstrong dominerede på samme måde som Froome, og senere har jeg set ham græde ud foran Oprah. Jeg er for gammel til at tro på eventyr, skrev den daværende medejer af Team Saxo-Tinkoff, Oleg Tinkov, på Twitter.
18. august 2013
Froome: Straf dopingsyndere hårdt
- PASCAL GUYOT / Scanpix Denmark
I et interview med Mail on Sunday fortalte Chris Froome, at han mener, at to års karantæne er for mild en straf for at have dopet sig.
- Jeg mener helt sikkert, at der skal indføres strengere straffe til dem, der bryder reglerne. Jeg er ikke sikker på, at de skal have lov til at vende tilbage til sporten.
Dog understregede han, at man skulle skelne mellem de forskellige former for overtrædelser af reglementet.
- Man kunne indføre livstidskarantæner til dem, der bruger boldtransfusion eller epo - noget, hvor man er 100 procent sikker på, at der er tale om snyd.
Juni 2014
Fik måske 'tilladt' doping på tidligere hold
Chris Froome i Barloworld-tiden. PATRICK HERTZOG / Scanpix Denmark
I et interview fortalte Chris Froome, at han fik indsprøjtninger, der kunne have været det dengang lovlige stof Fluimucil, da han tilbage i 2010 kørte for holdet Barloworld. Det er sidenhen blevet ulovligt.
14. juli 2015
Video genopliver 2013-mistanke
Chris Froome og Nairo Quintana krydsede klinger på Mont Ventoux i 2013. JEFF PACHOUD / Scanpix Denmark
En video, der viser de fysiske data fra Froomes Tour-sejr i 2013 bliver lækket. Mistanken vækkes igen.
Den lækkede video afslørede, at Froome formåede at angribe på et tidspunkt, hvor han allerede havde nået sin makspuls.
Videoen viste ifølge The Telegraph også, hvor mange watt Chris Froome producerede, da han kørte fra konkurrenterne, og på de sociale medier blev der specielt sat spørgsmålstegn ved, hvor mange watt briten trådte, da han stak af fra Nairo Quintana, uden at hans puls blev øget ret meget.
4. december 2015
Froome offentliggør data, men ekspert er lunken
Chris Froome vælger at offentliggøre testresultater og data efter Tour-sejren i 2015. Men Lars Nybo, professor ved Københavns Universitet, mener ikke, at der for alvor er tale om informationer, der kan rense Froome for mistanke.
- De data ser på overfladen helt tilforladelige ud, men de er også ubrugelige til at vurdere, om han er dopet eller ej. Der mangler alt for mange brikker, fortalte Lars Nybo.