Froome melder sig klar til første løb under salbutamol-sag

Chris Froome kører i midten af februar etapeløbet Ruta del Sol. Han er ikke suspenderet, mens salbutamol-sagen kører.

I midten af december sendte en pressemeddelelse fra den internationale cykelunion, UCI, chokbølger gennem cykelverdenen, da en urinprøve fra Chris Froome viste for højt niveau af stoffet salbutamol.

Derfor blev der åbnet en sag mod briten, som dog ikke forhindrer ham i at køre cykelløb. Derfor stiller han til start i spanske Ruta del Sol, som køres fra den 14. til 18. februar.

- Jeg forstår selvfølgelig, at denne situation har skabt en masse usikkerhed. Jeg forstår fuldt ud, hvorfor der har været så megen interesse og spekulation, siger Chris Froome i en pressemeddelelse fra sit hold, Team Sky.

- Jeg har trænet hårdt i januar. Det har været godt at være tilbage på cykling og få nogle kilometer i benene.

Under Vuelta a España havde stjernerytteren Chris Froome afleveret en urinprøve med for høj værdi af stoffet salbutamol, som Froome havde i kroppen fra sin astmamedicin.

Salbutamol er ikke i sig selv et forbudt stof, så længe værdien ikke overskrider 1000 nanogram salbutamol per milliliter. Froomes prøve viste det dobbelte.

Men fordi sagen hører under kategorien Adverse Analytical Finding, altså afvigende analytiske resultater, bliver en rytter ikke automatisk suspenderet.

Froome har i hele forløbet bedyret sin uskyld, selvom det ifølge læge Jimmi Elers ikke kan betragtes som andet end snyd.

- Jeg er overbevist om, at vi er i stand til at komme til bunds i, hvad der er sket, og sammen med holdet arbejder jeg hårdt på det. Jeg håber, folk vil forstå, at der er grænser for, hvad jeg kan sige, mens sagen står på. Men ingen er mere ivrig efter at få tingene til at ske hurtigst muligt end mig, siger Chris Froome.

I den forgangne uge meldte det italienske medie Corriere della Sera, at Froome forhandlede med UCI om en mildere straf, men det nægtede briten på Twitter.

Ifølge præsidenten i UCI, David Lappartient, skal der falde en afgørelse i sagen inden Giro d'Italia i maj, hvor Froome har planer om at stille til start.

Chris Froome kan i bedste fald blive frikendt og i værste fald blive udelukket i fire år, hvis det bliver skønnet, at han med vilje har forsøgt at snyde med salbutamol.

I 2007 blev Leonardo Piepoli frikendt, efter hans urinprøve viste 1800 nanogram per milliliter. I 2015 blev italienske Diego Ulissi idømt ni måneders udelukkelse for en test, der viste 1900 nanogram salbutamol per milliliter.