Tidligere dansk verdensmester blev ramt af sin egen succes: - Jeg var ret langt nede

16x9
Mads Würtz Schmidt blev juniorverdensmester i enkeltstart i 2011, men få år senere var der intet, der fungerede. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Morten Bennekou hjalp cykelrytteren Mads Würtz Schmidt med at komme på ret køl igen efter et år, hvor intet rigtigt fungerede.

I år 2011 steg en 17-årig Mads Würtz Schmidt op på det øverste trin på podiet ved juniorverdensmesterskabet i enkeltstart.

Her kunne han trække den regnbuestribede trøje over hovedet, da han netop havde klaret ruten i København i den bedste tid. Den daværende Team Blue Water Cycling-rytter vandt ungdommens Paris-Roubaix året efter, og talentet var ikke til at overse.

I år 2013 skiftede han til Cult Energy, hvor forventningerne til juniorverdensmesteren var store. Det første år forløb egentligt meget godt, fortæller han, men året efter gik det ikke optimalt.

- I mit andet år kom jeg ind i en lidt skidt periode, hvor det blev til en dårlig spiral, og jeg var ret langt nede. Resultaterne udeblev, og i de løb, som jeg havde sat mig op til, havde jeg uheld og styrtede. Jeg havde godt to måneder, hvor jeg ikke hev noget hjem. Efter en rigtig dårlig præstation en dag sagde jeg til mig selv, at nu skulle jeg fandme op på hesten og begynde at træne igen, siger Mads Würtz Schimidt til TV 2 SPORTs cykelpodcast.

- Så begyndte jeg at træne rigtig igen, men resultaterne udeblev stadig, og jeg var stadig virkelig dårlig i cykelløb. Det hjalp heller ikke på selvtilliden, at selvom jeg gjorde de rigtige ting, så var der ikke noget, der fungerede.

Det er ikke bare at sende en mail med nogle specifikke intervaller, de skal køre. Der er en masse psykologi i det

Brian Nygaard om en rytters træning

Morten Bennekou blev en stor hjælp

Efterfølgende begyndte flere personer omkring Würtz Schmidt at tage hånd om ham, og det var det, der skulle til.

- Michael og Christa (Skelde, Cult-direktører, red.) tog fat i mig og efter samtaler med dem, fik jeg bygget noget mere selvtillid på, og jeg begyndte at tro på tingene igen. Derefter begyndte niveauet at komme tilbage.

- Ved enden af sæsonen tilbød Morten Bennekou, at han kunne være min træner. Det sagde jeg ja til for at få noget luftforandring. Så fik jeg et rigtigt godt samarbejde med ham, og så begyndte snebolden bare at rulle, og det blev rigtig godt, siger Mads Würtz Schmidt.

Det er afgørende for en ung rytter, at der også er fokus på det mentale. Det har også bragt Mads Würtz Schimdt til der, hvor han er nu. Cykling er nemlig meget mere end bare fysik, forklarer TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard,

- Jeg tror, at det er vigtigt at finde det match imellem en rytter og en træner, hvor de kan se hinanden i øjenhøjde og kende hinanden rigtig godt. Det er ikke bare at sende en mail med nogle specifikke intervaller, de skal køre. Der er en masse psykologi i det.

I år 2015 blev Mads Würtz Schimidt også U23-verdensmester i enkeltstart. Han skiftede i år 2017 til Team Katusha, hvor han stadig er at finde.

Du kan finde podcasten via iTunes og SoundCloud. Søg på 'TV 2 CYKLING.'