- Froome lavede ’en Landis’, siger rytter med henvisning til utroligt dopingudbrud

Sky-stjernen Chris Froome gennemførte fredag et soloudbrud på 80 kilometer. Nu fører han Giro d’Italia til stor overraskelse for George Bennett.

I løbet af 80 ensomme kilometer vendte Chris Froome op og ned på hele Giro d’Italia 2018.

Den britiske stjerne stak højst overraskende af efter lidt over halvdelen af 19. etape. Mutters alene indhentede han ikke bare de 3 minutter og 22 sekunder, han var efter den lyserøde førertrøje. Froome kørte sig solidt i front, og briten fører nu løbet med 40 sekunder ned til Tom Dumoulin på andenpladsen.

En bedrift der kom noget bag på klassementets nummer 12, George Bennett fra Lotto NL – Jumbo.

- Bullshit!, udbryder Bennett i en video fra holdet selv.

”Han er cirka 40 sekunder foran Dumoulin,” supplerer en person.

- Han lavede ’en Landis’. Jesus!, svarer Bennett.

Du læste rigtigt. Han lavede ’en Landis’, sagde George Bennett, der med fire ord diskede op med en tvetydig sammenligning med et Tour de France-udbrud for 12 år siden.

Et dopingtogt på over 126 kilometer

Tilbage i 2006 var Phonak-rytteren Floyd Landis i en situation, der minder om Chris Froomes fra årets Giro. Inden en af de sidste etaper var Landis stort set pacificeret i kampen om den samlede sejr, men så angreb han udefra. Langt udefra.

Med 126 kilometer tilbage af 17. etape stak Floyd Landis af, og han holdt hele vejen til mål. Landis havde over fem minutter ned til de nærmeste konkurrenter, da han krydsede målstregen – og i den samlede stilling var han pludselig kun et halvt minut efter førertrøjen. Et halvt minut han senere hentede på en enkeltstart, så han vandt Tour de France.

Så langt, så godt. George Bennett kommer med en oplagt sammenligning af to imponerende comebacks. Og så kan resten svæve usagt i luften, så hver mand kan tænke og tolke sit. Der er nemlig det aber dabei ved Floyd Landis’ præstation, at den ikke foregik helt efter bogen.

Efter etapen afleverede han en dopingprøve med et usædvanligt højt indhold af testosteron, og da B-prøven viste samme resultat, blev Floyd Landis frataget sin Tour de France-sejr og idømt to års karantæne.

- Der er intet at gøre

Retfærdigvis skal Froome hverken mistænkes eller anklages for at kopiere andet end Landis’ lange udbrud, så længe resten af historien ikke har gentaget sig. 

- I svære momenter skal du kigge efter skøre løsninger. Jeg tror, at det var en af de mest fantastisk ting, jeg har gjort på en cykel, forklarede Chris Froome efter etapen ifølge Cyclingnews og tilføjede:

- Det var en beslutning, vi tog torsdag aften. Hvis jeg skulle vente til den sidste stigning, så ville jeg ikke kunne hente tre minutter på den lyserøde førertrøje. Så vi besluttede at angribe på Colle delle Finestre. Det var med stor risiko at angribe så langt væk fra målstregen, men det var en kalkuleret risiko.

Froome var i øvrigt heller ikke den eneste, der kørte en imponerende etape i alperne, hvor en lille håndfuld ryttere kun var cirka tre minutter langsommere.

Tom Dumoulin var en af dem, der fulgte umiddelbart efter Froome. Han var 3 minutter og 23 efter på etapen, og nu er han 40 sekunder efter i klassementet. Inden fredagens etape var Dumoulin også på andenpladsen - 28 sekunder efter Simon Yates, der til gengæld blev sat med næsten 40 minutter.

- Der er intet at stille op mod Froome. Jeg troede, jeg kørte godt – men han kørte supergodt, siger Dumoulin ifølge Cycling Weekly.

Dumoulin er 40 sekunder efter Froome. Thibaut Pinot ligger nummer tre i den samlede stilling – 4 minutter og 17 sekunder efter briten.

Giro d’Italia 2018 rundes af med en bjergetape lørdag, inden feltet kører 115 flade kilometer ind mod den store finale i Rom på søndag.