Alt i Schweiz handler kun om landets største cykelløb – men så alligevel ikke

16x9
Jakob Fuglsang er en af de danskere, der bruger Schweiz Rundt som forberedelse til Tour de France. Foto: Fabrice Coffrini / Ritzau Scanpix

Cykelløbet Schweiz Rundt må erkende, at holdene har noget andet i kikkerten, når løbet skydes i gang lørdag - nemlig Tour de France.

Skudsalver fra maskingeværer kan høres i det område, hvor den 82. udgave af Schweiz Rundt lørdag skydes i gang.

De 147 ryttere begynder nemlig deres færd rundt i Schweiz fra et militært øvelsesområde lidt uden for byen Frauenfeld. Det bliver dog kun et enkelt pistolskud, der lørdag sender holdene ud på den 18 kilometer lang holdtidskørsel - men området er et godt billede på den slagudveksling, der kommer til at foregå i de schweiziske alper i den kommende weekend og uge.

Det er et prøveløb, kan man kalde det. I hvert fald for os

Rune Kristensen, mekaniker for Quick-Step

Der er nemlig store navne som Richie Porte, Nairo Quintana og Jakob Fuglsang til start, og de bruger alle løbet som forberedelse til Tour de France, der begynder om en måned.

På grund af VM-slutrunden i fodbold starter Tour de France nemlig en uge senere, end det plejer at gøre, og derfor bruger flere klassementsrytterne altså løbet til at teste og mærke formen af. Efter Schweiz Rundt er det muligt at restituere i en passende mængde tid inden løbet begynder i Frankrig.

Normalt plejer det franske løb Criterium du Dauphiné, der overlapper et par dage med Schweiz Rundt, at tiltrække de største navne, men den ændrede Tour-start har i år gjort det anderledes.

Det er et 'prøveløb'

Selvom Tour de France overskygger det schweiziske løb, så forbereder holdene sig, som de plejer. Mekanikerne skal stadig finde cyklerne frem, vaske og gøre dem klar til, at rytterne kan sætte sig op på dem – som var det et hvilket som helst andet løb.

Men så alligevel ikke.

Danske Rune Kristensen, der er en af mekanikerne på Quick-Step-holdet, erkender, at han godt kan mærke, at det franske løb er sæsonens store begivenhed, selvom rytterne og cyklerne holder på det militære område i Schweiz.

- Det er rigtig godt at komme her, da vi i Schweiz Rundt og Criterium du Dauphiné har en masse nyt udstyr med, som vi skal teste. Det er her, vi får prøvet det sidste nye udstyr af. Vi tager ikke til Tour de France med noget, som vi ikke har afprøvet.

Quick-Steps cykler er klar til at komme ud på ruten i Schweiz Rundt.
Quick-Steps cykler er klar til at komme ud på ruten i Schweiz Rundt. Foto: Christian Kjær / TV 2 SPORT

- Det er et prøveløb, kan man kalde det. I hvert fald for os. Det er et vigtigt cykelløb, hvor vi skal have styr på de sidste ting, og hvor vi finder ud af, hvilke ting vi kan bruge, og hvilke vi ikke kan, siger Rune Kristensen, imens han klargører enkeltstartscyklerne, som rytterne skal bruge lørdag.

Men det er ikke kun klassementsrytterne, der skal bevise noget inden Tour de France. Rune Kristensen skal også bevise, at han har fortjent sin plads i Frankrig.

- Der er et hierarki, og man skal vise, at man er berettiget til sin position. Personligt har jeg stort set ikke været hjemme hele året. Det er fuld gas indtil Touren, og så kan vi slappe lidt af derefter.

- Det er Schweiz Rundt og Criterium du Dauphiné, der afgør, hvor vi står henne i forhold til Touren, forklarer mekanikeren.

Jeg går benhårdt efter det og håber på at komme med. Det skal jeg bevise i denne uge

Søren Kragh Andersen

Søren Kragh Andersen kan køre sig på Tour-holdet

Ved siden af Quick-Step-cyklerne, som Rune Kristensen gør klar, ruller en anden dansker forbi med sin lille kuffert og op i Team Sunwebs holdbus. Søren Kragh Andersen og Sunweb-holdet bor nemlig på samme hotel som Quick-Step.

Men det er ikke kun hotellet, som de to danskere har tilfælles. Sunweb-danskeren er med på den bruttoliste på 12 mand, som otte Tour-ryttere skal vælges ud fra. Derfor er Schweiz Rundt i vigtigt løb for danskeren.

- Jeg er taget det første skridt ved at komme i bruttotruppen. Jeg går benhårdt efter det og håber på at komme med. Det skal jeg bevise i denne uge. Forhåbentlig er benene gode, siger Søren Kragh Andersen.

- Jeg kan ikke sætte tal på min Tour-deltagelse, men jeg håber og arbejder for det, og mere kan jeg ikke sige. Det vil betyde rigtig meget at køre Tour de France. Men der kan ske rigtig meget endnu. Jeg er endnu ikke mentalt klar til startstregen i Tour de France.

Arrangørerne tager dog ikke let på opgaven, selvom klassementsstjernerne kun er her for at teste hinanden og sig selv af. Store telte, tribuner og lastbiler står allerede klar og opstillet på det militære område, som lørdag danner start for løbet. Det er her, hvor Søren Kragh Andersen kan tage det første skridt på vej mod Tour-billetten.

En af sportsdirektørerne, der skal være med til at give Søren Kragh Andersen en Tour-anbefaling, er Morten Bennekou. 

Han kan fortælle, at rytterne glæder sig til at høre startskuddet, køre ned ad startrampen og ud på ruten i Schweiz Rundt.

- Forventninger er, at vi bliver afklaret omkring vores Tour de France-udtagelse. Jeg skal sige, hvis jeg har set noget her, men i sidste ende er det ikke mig, der skal vælge, om den ottende mand skal være ham eller ham.

- Men stemningen er umiddelbart, som den plejer. De griner og laver ballade ved bordet. Jeg mærker, at de først og fremmest glæder sig til at køre Schweiz Rundt, siger Bennekou.

Du kan se holdtidskørslen fra Schweiz Rundt på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra klokken 15.15.