Uheldig australier er for alvor tilbage efter ’forfærdelig periode’

Richie Porte måtte udgå af Touren sidste år efter et styrt. Han har kæmpet en hård kamp for at komme tilbage, og nu er han i førertrøjen i Schweiz.

Se Schweiz Rundt på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY

Det bredeste smil i Schweiz bredte sig i Richie Portes ansigt, da han steg op på det øverste trin på podieskamlen efter 5. etape i Tour de Suisse.

Australieren havde nemlig overtaget førertrøjen fra sin holdkammerat Stefan Küng. Smilet og den store glæde skyldes, at førertrøjen er et bevis på, at Richie Porte er tilbage i topform efter en forfærdelig afslutning på sidste sæson.

På 9. etape i sidste års Tour de France med godt 25 kilometer til mål gik det galt på nedkørslen fra Mont du Chat-stigningen. BMC-rytterens baghjul låste sig fast, og han bankede først ind i vejkanten for dernæst at glide ind i bjergskråningen med høj fart.

Han blev kørt væk i ambulance, og røntgenundersøgelser har afsløret brud på bækken og kraveben. Det betød, at han måtte bruge den første tid i kørestol.

- Det ene minut var jeg i topform, og det andet var jeg på hospitalet. Det var ret slemt, men jeg kan kun forestille mig, hvordan det var for min familie derhjemme i Tasmanien, som så med. Det var en forfærdelig periode i mit liv. Men forhåbentlig er de store styrt nu af vejen, siger Richie Porte til TV 2 SPORT.

- Jeg vil ikke lyve. Når man har sådan et stort styrt, slår det én ud mentalt. Jeg er måske mere skuffet nu over sidste år, da jeg var i så god form i Touren, men jeg er også taknemmelig for, at jeg kunne gå igen efter et par uger. Det kunne have været meget værre.

Se højdepunkterne fra 9. etape af årets Tour de France. Video: Jacob Nordestgaard Lage

Havde problemer med baghjulet

Det er svært at forklare helt præcist, hvad der fik Richie Porte til at styrte på den etape midt i Tour de France. Han fortæller dog, at han tidligere i løbet havde haft nogle problemer med sit baghjul.

- Der er en masse, der siger, at styrtet skyldes dit og dat. Men vi kørte den nedkørsel i Dauphiné sidste år også, og der klarede jeg det fint. Jeg havde nogle problemer med mit baghjul i sidste års Tour, og når jeg kigger tilbage, så skulle jeg have skiftet det på Mont du Chat.

- Da jeg rørte bremsen på nedkørsel, kunne jeg godt mærke, at baghjulet låste, og der tænkte jeg bare, at det var det samme problem igen. Men jeg kunne godt se, at jeg enten ville ramme væggen eller det lille stykke græs, der var i siden af vejen. Det værste, udover at jeg styrtede ud af Tour de France, var, at jeg tog Dan Martin med ned i styrtet. Det tænker jeg stadig på den dag i dag.

Richie Porte modtog behandling kort efter styrtet på 9. etape.
Richie Porte modtog behandling kort efter styrtet på 9. etape. Foto: Philippe Lopez / Scanpix Denmark

Dan Martin slap nådigt fra styrtet og gennemførte Touren, hvor han endda blev nummer seks i klassementet. For Portes vedkommende betød det, at han ikke kom til at køre flere løb i 2017 udover et endagsløb i Japan, som han ikke gennemførte. 

Han fortæller dog, at han langt fra har følt sig alene, selvom han ikke brugte tid på cyklen sammen med holdkammeraterne.

- På hold (BMC, red.) som disse har du en fantastisk støtte, og holdkammeraterne er der hele tiden for dig. Da jeg kom hjem til Monaco, så min kone efter mig, og der var hele tiden venner, der kom forbi. Der så mange venskaber blandt ryttere i feltet, da alle, der bor i Monaco, kom forbi, siger Richie Porte.

Australieren har kørt adskillige løb i år 2018, men det er først nu, hvor han for alvor er tilbage i topform - og efter 5. etape i Tour de Suisse indehaver af løbets førertrøje.

- Jeg har det godt og har ikke haft den bedste start på året, men jeg havde også en forfærdelig slutning på sidste sæson. Jeg har trænet godt hjemme, er virkelig motiveret og nyder løbet, siger australieren.