Froome fik fjendtlig modtagelse: - De ved ikke, hvad der foregår

Da Chris Froome og Team Sky blev præsenteret ved torsdagens holdpræsentation i den franske by Vendée, blev de mødt med buhråb.

Se alle Tour-etaper uden afbrydelse på TV 2 PLAY

Frankrig er og har aldrig været det sted i verden, hvor den firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome har haft flest fans.

Han er tidligere blevet mødt af mishagsytringer, blevet kaldt 'doper', han er blevet spyttet på og har sågar fået hældt urin ud over sig.

Siden september sidste år har Froome været under mistanke for at have haft for stor koncentration af astmapræparatet salbutamol i kroppen, men mandag blev sagen droppet og Froome frikendt.

Tour-arrangøren ASO havde ellers truet med at forbyde briten at stille op, men efter sagen blev droppet, kan han altså stille til start lørdag.

Torsdag blev han sammen med sit hold, Team Sky, præsenteret i den franske by Vendée, og da Froome blev præsenteret og skulle sige et par ord foran menneskemængden, blev han mødt af buhråb og pibekoncert.

- Det kan de i min verden ikke være bekendt, lød det fra TV 2 SPORTs ekspertkommentator Rolf Sørensen.

Se Tour de France 2018, lige hvor du vil

'De ved ikke, hvad der foregår'

På Tour de Frances Twitter-konto, hvor Team Sky ligeledes blev præsenteret, vakte tilskuernes opførsel harme fra flere personer. Det blev blandt andet kaldt 'modbydeligt', 'skandaløst' og 'pinlig'.

Hans holdkammerat, polske Michal Kwiatkowski, var da heller imponeret over tilskuerne. Han mener, at det primært handler om, at de ikke aner, hvad der er foregået.

- UCI og arrangørerne har sikkerhedsmæssige tiltag, og hvis jeg ikke følte mig sikker, burde ingen føle sig sikre. Det er ikke kun os, men hele cykelsporten, der skal tænke over, hvordan man kontrollerer tilskuernes reaktioner. De ved vel bare ikke, hvad der foregår i cykling, siger Kwiatkowski til TV 2 SPORT.

- Det var ikke pænt, men alle må mene og gøre, hvad de vil. Det er fint med mig, så længe det kun er verbalt og de ikke løber ved siden af ryttere eller kaster med ting. Nogle buhråb og grimme ord er fint med mig, siger Sky-rytteren Geraint Thomas.

Historikken taget i betragtning er reaktionen fra franskmændene som sådan ikke overraskende for TV 2 SPORTs ekspert Brian Nygaard

- Jeg håber, det bliver begrænset over de næste tre uger, for cykelfans er enormt gode til at vise god og respektfuld adfærd. Det er jo lidt dumt, at folk tager derud bare for at stå og råbe, siger han.

- Men det er noget, der vokser, hvis vi giver det meget opmærksomhed. Måske skal man bare være lidt mere tykhudet, bare trække på skuldrene og appellere til folks almindeligt gode opførsel.

Da TV 2 SPORT efter holdpræsentationen forholdt Chris Froome modtagelsen, lagde han vægt på de mange cykelfans, der havde omringet ham for at få en autograf.

- De her mennesker er franske, ikke? Og ret støttende. Det er virkelig godt, sagde han.

Rygter om vold

Froomes og rytternes sikkerhed har været et større tema, siden UCI mandag droppede salbutamolsagen mod Froome.

30.000 politifolk kommer til at bidrage til rytternes sikkerhed.

- Han (Froome, red.) har ret til at køre i et sikkert miljø. Jeg har hørt rygter om, at der er blevet opfordret til vold mod Tour de France. Jeg kan ikke acceptere det, og jeg opfordrer alle tilskuere til at beskytte rytterne og respektere den juridiske beslutning, sagde UCI-præsident David Lappartient i forbindelse med frikendelse af Froome.

Chris Froome kan i år tangere rekorden for flest Tour de France-sejr. Han har vundet verdens største cykelløb fire gange - én sejr færre end Jacques Anqetil, Eddy Merckx, Bernhard Hinault og Miguel Indurain.

Touren starter lørdag, hvor 1. etape kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY fra klokken 10.35.