Fuglsang skal køre anderledes, fordi alt handler om ham i Touren

Den danske Tour de France-kaptajn, Jakob Fuglsang, håber særligt på hjælp i bjergene fra Tour-debutanten Jesper Hansen.

Jakob Fulgsang tager lørdag hul på karrierens største udfordring, når han for 8. gang stiller til start ved verdens største cykelløb Tour de France.

Men hvor målsætningen andre år har været en etapesejr eller en placering i top-10 i klassementet, så er ambitionerne hos Astana-kaptajnen denne gang højere end nogensinde.

Jeg er kaptajnen i år, jeg er den, der skal passes på

Jakob Fuglsang

I den 105. udgave af det ikoniske cykelløb går den 33-årige dansker benhårdt efter en plads på podiet. Og i forhold til sidste års Tour de France, så kan Jakob Fuglsang se frem til, at han i år er den eneste kaptajn som Astana-ledelsen satser på, efter danskeren tidligere har delt den rolle med italienske Fabio Aru.

- Jakob er klar til at ende på podiet, og så kan vi kæmpe om den gule trøje. Han er i fantastisk form efter Schweiz Rundt, og alt er organiseret rundt om ham, fortalte Astana-chef, Alexandre Vinokourov, på torsdagens pressemøde.

Og det mærker Fuglsang også selv. 

- Vi er ikke et delt hold, som vi havde sidste år, hvor nogle tog sig af Fabio Aru. Jeg er kaptajnen i år, jeg er den, der skal passes på.

- For eksempel i forplejningszonen kommer der til at være en holdkammerat, der giver mig min pose. Jeg skal koncentrere mig om at sidde fremme i feltet, jeg skal ikke ovre i højre side af vejen og slås med de andre for at få en madpose. Det er en af de ting, vi har ændret lidt på. Det gjorde vi allerede sidste år for Fabio Aru, hvor jeg var sådan: 'jeg kan godt selv tage min pose. Det kan der da ikke ske noget ved'. Der må man jo bare lære lidt af sine fejl og rette til, lyder det fra Jakob Fuglsang til TV 2 SPORT.

Se Tour de France 2018, lige hvor du vil

Debutant skal være Fuglsangs sidste mand

Udover ikke at skulle bekymre sig om at skulle sørge for sin egen forplejning på etaperne, så får den danske Astana-kaptajn selskab af to landsmænd, der kører Tour de France for første gang i form af Magnus Cort og Jesper Hansen.

Og særligt sidstnævnte håber Jakob Fuglsang på stor hjælp fra, når det for alvor begynder at gå opad.

Jesper Hansen skal være Fuglsangs sidste hjælper i bjergene.
Jesper Hansen skal være Fuglsangs sidste hjælper i bjergene. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

- Jesper Hansen skal til at starte med køre sit livs holdløb. Derefter skal han spare sig, indtil vi rammer bjergene. Her håber jeg virkelig, at han kan sidde med mig som sidste mand og hjælpe mig, hvis jeg kommer i problemer eller sørge for, jeg får den sidste flaske. Jeg håber virkelig, han kan finde topniveauet og sidde med som den sidste af mine hjælpere, fortæller Jakob Fuglsang om Hansens rolle i dette års Tour de France. 

- Magnus har jeg egentlig ikke kørt så mange løb med, men han skal selvfølgelig være der på de flade etaper, og så skal han også have muligheden for at køre sin egen chance nogle enkelte dage. Han er utrolig god til at sidde i feltet, særligt i finalerne. Når han ikke selv skal op og blande sig, så kan han være min styrmand og sørge for, jeg sidder langt fremme og rigtigt placeret.

Udover de to debutanter har Jakob Fuglsang også Michael Valgren med sig ved sin side på de franske landeveje. Men det er ikke kaptajnens beslutning, at der i år er hele tre danskere udover Fuglsang selv i Astana-bussen. 

- Jeg er godt tilfreds med, at de er her, men det er ikke mit værk. Alle har været en del af Tour de France-bruttotruppen fra starten af sæsonen, og så har folk kørt sig på holdet undervejs. Det er et valg, som ledelsen har truffet, fortæller Jakob Fuglsang til Ritzau. 

Du kan følge alle årets Tour de France-etaper og Jakob Fulgsangs jagt på den gule trøje fra start til slut på TV 2 og TV 2 PLAY.